Miben segíthetünk?

Miniszteri egyeztetés, bölcsőde, futóverseny

Miniszteri egyeztetés, bölcsőde, futóverseny
2022. június 28.

A Vörösvári Újság júniusi számában megjelent polgármesteri interjúban a 10-es úttal kapcsolatos egyeztetésről és az első városi futóversenyről is szó esett. 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterrel tárgyalt polgármester úr a közelmúltban. Mi volt a téma?

Miniszter úr indult a Red Run futóversenyen, nagy örömünkre ugyanis az egyik hirdetésünk felkeltette a figyelmét és jelentkezett. A verseny alatt csak pár szót tudtunk váltani, így megegyeztünk, hogy időpontot foglalok egy későbbi találkozóra. Erre kerítettünk most sort pár hete. Számos témát említhettem volna neki, akár a Sberbank kapcsán is, de úgy gondoltam, megragadom az alkalmat és a város legnagyobb problémáját, a 10-es elkerülő ügyét hozom fel. Szeretném, ha végre érdemi tárgyalások indulnának el a témában, nem csak a konkrétumok nélküli, a több mint 30 éves tervek távlati esélylatolgatásai. Sajnos az eddigi kezdeményezéseink ebben a témában nem hoztak sikert, ezért kértem miniszter urat, hogy támogassa az ügyünket.

Hogyan értékeli a beszélgetést? Eredményes, előremutató volt?

Természetesen nem vártam azonnali eredményt vagy megnyugtató választ, csupán a jelenlegi holtpontról a megoldás irányába mutató előrelépést. Miniszter úr megígérte, hogy felderíti a jelenlegi állapotot, és a tények birtokában további egyeztetéseket fog kezdeményezni.

A május végi képviselő-testületi ülésen téma volt a bölcsőde. Arról már többször beszámoltunk, hogy ennek építésére több mint 500 milliót nyert az önkormányzat, azonban az építőipari árak nagymértékű emelkedése miatt a tervezett beruházás összege jócskán megnőtt. Ráadásul a Sberbank csődje által okozott helyzet is nehezítő körülmény. Van okunk aggódni?

Sajnos a jelenlegi körülmények nem kedvezőek. A Sberbank problémája ugyan nem érinti ezt a beruházást, mivel a projektre elnyert összeg a kincstári számlánkon van, tehát a fedezet rendelkezésre áll. A probléma inkább valóban az, hogy időközben az építőipari árak drasztikusan elszálltak. Emiatt az eredeti költségek több mint másfélszeresével kell számolni, ami elképesztően magas, és sajnos ennek az árdrágulásnak még nem értünk a végére. Próbáljuk racionalizálni a terveket.

Ezen kívül mit tud tenni most az önkormányzat?

Hamarosan feltételesen kiírjuk a közbeszerzést. Ez azt jelenti, hogy a nyertes pályázó akkor kezdheti meg a beruházást, ha a projekt kivitelezéséhez szükséges fedezet rendelkezésre áll. Emiatt kérvénnyel fordultunk a Kormányhoz, hogy a kialakult helyzet miatt biztosítsa ezt az extra fedezetet, valamint hosszabbítsa meg a projekt elkészülési határidejét. Az idő a másik kritikus paraméter. A bölcsődének 2023. május végéig készen kell lennie. Reméljük, lesz olyan vállalkozó, aki ezt a szűk határidőt tudja vállalni.

Mi volt az eredeti terv a határidőkkel és mi most?

A VEKOP-pályázatok megvalósulási határideje 2023. június 30. Ha sikerülne egy fél évet hosszabbítanunk, akkor az biztató lenne.

Előfordulhat, hogy vissza kell adni a pályázati pénzt?

Amennyiben nem kapjuk meg a forráskiegészítést, és a határidőt sem sikerül meghosszabbítani, akkor sajnos ennek a projektnek nincs realitása. Mivel ez EU-s pályázat, így ha rajtunk kívül álló okok miatt nem sikerül megvalósítani a projektet, akkor sajnos ezt a pénzt vissza kell fizetni.

Aki a temetőben jár mostanság, láthatja, hogy munkálatok folynak. Milyen átalakítások, bővítések vannak tervben?

Az idei fejlesztések között szerepel a temetőben az új parcellák kialakítása, rendezése és egy szóróparcella kialakítása. A terület kialakítását a temetkezési szokások változásához igazodva kezdtük el, ezenkívül a dupla sírhelyek elfogytak, ezt is meg kellett oldani. Jelenleg a tereprendezés, az utak kialakítása zajlik.

Nagy az érdeklődés a lakosság részéről az önkormányzati támogatással megvalósuló járdaépítésre. Azzal kapcsolatban, hogy mire lehet pályázni, egy módosító döntés született. Mi változott?

Többen jelentkeztek, akik sajnos nem feleltek meg a kiírási feltételeknek, főleg abból a szempontból, hogy a megvalósítandó járda hossza nem érte el a minimális 60 métert. Úgy gondoltuk, hogy ezen a feltételen változtatunk annak érdekében, hogy minél többen igénybe tudják venni a támogatást. Így a minimálisan kialakítandó járda hossza 40 méterre csökkent.

Idén először adott otthont városunk nagyszabású futóversenynek. Hogyan értékeli a rendezvényt?

Régi TEVÖ-s álmunk valósult meg ezzel. Úgy gondoljuk, szélesíteni kell a szórakozási lehetőségek palettáját. Számos kulturális programot szerveztünk eddig, 2021-ben pedig már nyitottunk a sport irányába is. A jégpálya sikerén felbuzdulva úgy éreztük, eljött az ideje, hogy egy regionális futóversenyt szervezzünk. A tavak környéke, az idilli környezet adta magát. Szempont volt, hogy ne keresztezzük a 10-es út vonalát, hogy a versenyzők biztonságban legyenek. Igyekeztünk minden korosztálynak kedvezni a távok kialakítása során. Minden álmunkat felülmúlta az 500 feletti nevezés. Több mint 200 iskolás gyerek futott, felemelő érzés volt látni a lelkesedésüket. A felnőtt futók többsége is vörösvári volt, azonban érkeztek Pécsről és az ország más szegletéből is. Mindez igazolja, hogy óriási sikere volt a rendezvénynek.

Lesz jövőre is?

Beigazolódott, hogy van igény a sportrendezvényekre, így bizton mondhatom, hogy jövőre is lesz. Voltak „gyerekbetegségek”, ezeket a jövőben javítjuk, és még színvonalasabb szervezést nyújtunk az ide látogatóknak. Itt szeretném megköszönni az UBM-nek, hogy hosszú távú szponzori szerződést tudtunk kötni, és a Toyota Mayer támogatására is számíthatunk jövőre.

Új helyszínen, nagy sikerrel zajlott a gyereknap is, rengeteg résztvevővel, sok programmal. Ilyennek álmodták meg?

Először is nagy öröm számunkra, hogy megtarthattuk az első gyereknapot, mert a pandémia miatt erre eddig nem volt lehetőség. Célként fogalmaztuk meg, hogy egy új területre vigyük a rendezvényt, és minél szélesebb korosztályt tudjunk megszólítani. Az eddigieknél több mindent szerettünk volna nyújtani, ehhez kerestünk egy megfelelő területet és igen mondhatom, így álmodtuk meg és egy nagyon színvonalas rendezvényre sikerült. Többek között kutyabemutató, lovasbemutató, kerékpár ügyességi verseny,  lovaskocsikázás, a Rendőrség és a Tűzoltóság nyílt napja okozott örömöt a gyerekeknek. Nagy volt az érdeklődés, nagyon sokan kilátogattak, nem csak helyiek. Köszönjük mindazoknak, akik a területet biztosították a rendezvényünkhöz és szeretnénk jövőre is itt megvalósítani.

PM

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []