Miben segíthetünk?

Az energiaárak drasztikus emelkedése Pilisvörösvárt is intézkedésekre kényszeríti

Az energiaárak drasztikus emelkedése Pilisvörösvárt is intézkedésekre kényszeríti
2022. október 17.

Az energiaárak robbanásszerű emelkedése nem csak a lakosságot, az Önkormányzatokat is nehéz helyzet elé állítja. Fetter Ádám és Strack Bernadett a Pilis Televíziónak adott múlt heti interjújában számolt be arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie Pilisvörösvárnak a válság miatt, és milyen intézkedések megtételére kényszerül a város. Ha nem látta a felvételt, olvassa el a témában készült alábbi összefoglalót.

A polgármester elmondta, a városvezetés június óta dolgozik azon, hogy Pilisvörösvár a lehető legnagyobb megtakarítást érje el mind energiafelhasználásban, mind pedig pénzügyi oldalról. Kitért arra, hogy sajnálatos módon az energiaszolgáltatók nem nyilatkoztak egyelőre az új árakkal kapcsolatban, ráadásul városunk esetében nehezítő körülmény, hogy nem beszélhetünk egységes városi energiabeszerzésről, intézményenként eltérő szolgáltatók, azaz különböző feltételek és lejárati időszakok érvényesek. Ahol lehetett, a városvezetők bejelentkeztek a végső menedékes státusz alá, azonban ez is csak december 31-ig ad kedvezőbb árat, vagyis, ha január elsejétől nem történik állami beavatkozás, akkor a lakosságinál is jóval magasabb szabadpiaci áron kapja majd Pilisvörösvár az áramot és a gázt.

Ezt megerősítve Strack Bernadett emlékeztett, hogy amíg a szolgáltatók szolgáltatási helyenként nem közlik az új árakat, addig csak becsülni lehet, hogy milyen többletterhet jelent városunknak az energiaárak emelkedése. A legoptimistább becslések szerint is – alapul véve az elmúlt évet – körülbelül 400 millió forintot kellene pluszban kigazdálkodi. Ám ha az eddig hallott legmagasabb árakat kell fizetni, akkor akár 800-1000 millió forint többlettel is számolhatunk. Ez az összeg Pilisvörösvár éves beruházási keretét is felemésztené. Az alpolgármester hozzáfűzte, felelős városvezetőként fel kell készülniük minden eshetőségre, de az már most biztos, hogy a költségvetést fájdalmasan érintik majd a kiadások – figyelembe véve azt a rendkívüli nehezítő tényezőt is, hogy Pilisvörösvár 1,8 milliárdos vagyona a Sberbankban ragadt. 

A cél azonban, hogy a város ne pusztán működjön, hanem a nehézségek dacára fejlődni is tudjon. Strack Bernadett szerint ez utóbbit figyelembe véve dolgozták ki az energiagazdálkodási akciótervet, emlékeztetve, hogy egy friss kormányrendelet előírta az Önkormányzatoknak, hogy 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentést érjenek el. A megalkotott válságterv három pillére épül, ezek közül az egyik, egyben a legnehezebb:

1.      az energiamegtakarítás az önkormányzatot és intézményeit érintő korlátozó, megszorító intézkedései

Ezek a következők:

  •  Ahol a törvény másképp nem rendelkezik, minden intézményben, hivatali épületben a fűtés 20 fokra áll, amellett, hogy a kiegészítő fűtő és egyéb berendezések használata tilos.
  • Az Önkormányzat által fenntartott intézményekben a termek bérleti díjai emelkednek a drasztikusan megemelkedő energiaárak miatt.
  • Óvodáink működésének biztosítása érdekében az iskolai téli szünet idejére mind az öt intézmény zárva tart. Az óvodavezetőnek felül kell vizsgálni a  nyitva tartást, és ahol indokolt, ott rövidítheti azt a téli időszakra. A Gradus tagóvoda tornaterme bezár, az ott zajló foglalkozásokat jó idő esetén az udvaron, rossz időben a csoportszobákban tartják meg.
  • Amennyiben a Pest Megyei Kormányhivatal jóváhagyja, úgy a Tipegő Bölcsőde épülete bezár és átköltözik a Széchenyi utcai tagóvoda területére. A kicsik és az bölcsőde dolgozói külön helyiségekkel és szeparált udvarrésszel rendelkeznek majd.
  • Áthelyezik a fogyatékos személyek nappali ellátását a Napos Oldalban. Ha úgy alakul - a tényleges árak ismeretében -, akkor januárban és februárban a főépület is bezár. Az idősek átmeneti gondozóháza zavartalanul üzemel tovább.
  • Szükségessé vált a Művészetek Háza működésének átszervezése is. Amint a fűtési hőfok indokolttá teszi, de legkésőbb október 29-től az épület ideiglenesen bezár. Ez érinti a zeneiskola tanulóit is, akiknek más helyszínen biztosított lesz az oktatása. Erről részleteket az iskola oszt meg a szülőkkel. A Művészetek Háza rendezvényeinek egy része a zeneiskola színháztermébe vagy szabadtérre költözik, a bérlők pedig lehetőséget kapnak egyéb helyszínek használatára.
  • A könyvtár korlátozottan tart majd nyitva, a folyamatos működés biztosítása mellett.
  • A városvezetők kezdeményeik a közvilágítás átszervezését a szolgáltatónál.
  • A karácsonyi díszkivilágítás idén elmarad.
  • Az idei évben nem épül meg a jégpálya. Tavaly erre pályázati úton nyílt lehetőség, ám most végül nem indult el az Országos Műjégpálya program, amely több millió forintot biztosított erre a projektre. A saját finanszírozás pedig ebben a helyzetben, ilyen energiaárak mellett – különös tekintettel arra, hogy hatalmas energiafelhasznált igényelne a pálya üzemeltetése – nem lehetőséges.

Fetter Ádám polgármester a megszorítások kapcsán ugyanakkor leszögezte: a városvezetés hosszútávú megoldásokat keres, mint mondta, nem lehet minden télen az intézmények a bezárás a megoldás. Emlékeztetett: a TEVÖ vezette városvezetésnek egyik fontos célkitűzése már kezdetektől egy zöld, energiatudatos város létrehozása, amelynek nyomán az elmúlt években számos energetikai felmérést végeztek el szakértők bevonásával, illetve energetikai beruházásokat hajtottak, illetve hajtanak végre.

2.      energiamegtakarítás önkormányzati fejlesztésekkel, beruházásokkal

Az energiamegtakarítással kapcsolatban Strack Bernadett elmondta, hogy a Széchenyi utcai tagóvoda bizonyult a legkevésbé energiahatékony épületnek, ahol a legnagyobb hőveszteség, ezért itt az épület külső hőszigetelése, valamint a födém szigetelése mellett döntöttek, és a tűzoltóság épületén is megvalósítanak több kisebb energetikai fejlesztést. A jövő évi tervekbe folyamatosan – lehetőségekhez mérten – további ezirányú fejlesztést építenek be. Ezekről a beruházásokról folyamatosan hírt adunk felületeinken.

3.      Szociális intézkedések

Harmadik pillérként változnak a szociális támogatások is, hogy szélesebb körben és magasabb összegben kapjanak segítséget városunk rászorulói ebben a küzdelmes gazdasági helyzetben. Ennek részleteiről hamarosan ugyancsak írásos összefoglalót készítünk.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []