Miben segíthetünk?

Energiaválság, bölcsőde, programok

Energiaválság, bölcsőde, programok
2022. november 18.

A Vörösvári Újság múlt havi számában részletesen olvashattak arról, hogy milyen intézkedéseket hozott az Önkormányzat a takarékoskodás érdekében, a téma azonban korántsem évült el. Nem meglepő, ha a lap e havi interjúnkban újra erről faggattuk városunk polgármesterét, dr. Fetter Ádámot, de emellett más témák is szóba kerültek.

• Múlt hónapban részletesen beszéltünk a takarékoskodási intézkedésekről. Azóta folyamatosan változik a helyzet, például harmincszoros ajánlatot kaptak az egyik gázszolgáltatótól a Művészetek Háza esetében. Mit jelent ez számokban?

Az önkormányzat a lejáró vagy lejárathoz közeli, energiaszolgáltatásra vonatkozó szerződéseknél az energiavészhelyzet bejelentése óta folyamatosan, több szolgáltatótól is kér be árajánlatokat. Hasonlóan az ország más önkormányzataihoz, Pilisvörösváron is nagyon lassan, rendkívül hosszú átfutással érkezik válasz a cégektől. A gázszolgáltatásra nemrégiben kaptuk az eddigi legmegdöbbentőbb ajánlatot, mely a korábbi ár harmincszorosát tartalmazza. A megküldött díjszabás a Művészetek Háza – Városi Könyvtár fűtésére vonatkozik. Az új ajánlat alapján a könyvtár mintegy 356 m2 hasznos alapterületű épülete esetében a korábbi 700 000 forintos éves gázszámlához képest 21 millió forintos pluszköltséggel kellene számolni. Ez is mutatja, hogy a korábbi félelmeink sajnos jogosnak bizonyultak. Még szeptember elején jelent meg a rendelet, amely huszonöt százalékos gázfogyasztás-csökkentést írt elő a helyi önkormányzatoknak, ez most kiegészült azzal, hogy az általuk fenntartott intézményekre is vonatkozik az előírás. Szerencsére városunk még időben – miután kiderült, hogy az önkormányzatok kikerültek az államilag támogatott energiabeszerzésből – elkezdett gondolkodni a megoldási alternatívákon, ezért rendelkezünk egy részletes megoldási intézkedési tervvel. A drasztikusabb lépések mellett most folyamatban vannak az energiamegtakarítást célzó fejlesztések is azokban az intézményekben, ahol a kötelező feladatellátást biztosítani kell. Továbbra is minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a vörösváriak a lehető legkevésbé érezzék a megszorítások hatásait.

• Rendkívüli ülést is tartottak az energiagazdálkodással kapcsolatban, melyen több fontos döntés is született. Melyek voltak ezek?

Folyamatosak az egyeztetések, intézkedések. Az egyik ezek közül, hogy új, korszerű világítótesteket kap mind az öt pilisvörösvári óvoda. Ez az intézkedés is az energiaárak drasztikus emelkedése miatt vált szükségessé. Az energiamegtakarítás egyik lehetséges alternatívája ugyanis, hogy a meglévő lámpatestek és izzók helyett korszerű berendezéseket és LED-es izzókat kapnak az intézmények. Ezek megvalósítására a hivatal műszaki osztálya októberben ajánlatkérést tett közzé, megbontva: külön a kivitelezésre és külön az anyagokra. A kivitelezésre két pályázó küldte meg ajánlatát határidőre, míg a beépítendő anyagokra négy pályázat érkezett. Mindkét esetben az Ampernet Kft. szakmai anyaga bizonyult a legkedvezőbbnek: kivitelezésre bruttó 2 750 109 forintos, az anyagokra pedig bruttó 5 160 988 forintos árajánlatot adtak, vagyis ezek elfogadásával Pilisvörösvár óvodáinak világítása 7 911 097 forintért korszerűvé válik.

Ezenkívül felújítja a város a Zrínyi utcai tagóvoda tálalókonyháját, illetve annak kiszolgálóhelyiségeit, egyebek mellett az öltözőt. Emellett szigetelést kap az óvodaépület födémszerkezete. A ligeti óvodában – bár 2006-ban tetőcserét végeztek az intézményben – szigetelést nem építtetett be az akkori városvezetés. A hivatal műszaki osztálya októberben tette közzé ajánlatát azzal a kikötéssel, hogy a leendő kivitelezőnek a munkálatokat december 15-ig be kell fejeznie. A jelölt határidőre három ajánlat érkezett, a legkedvezőbbet a Novemberi Hajnal 2001 Kft. adta bruttó 32 174 675 forinttal. Az előterjesztést rendkívüli ülésen fogadta el a képviselő-testület, vagyis mindkét fontos, egyúttal halaszthatatlan beruházás megvalósulhat.

•  A bölcsőde ügyében, a múlt hónapban is említett pótfedezet biztosítása kapcsán mikor számíthatunk döntésre?

A képviselő-testület október 27-i határozata értelmében a bölcsőde építésére kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként kiválasztották a kivitelezőt az épület építésére, a kert kialakítására, valamint az út- és közművek megépítésére, így megvalósulhat a szerződéskötés. Ahogy többször is említettem, a beruházás hosszabbítására és a pótfedezet biztosítására már májusban kérelmet nyújtott be az önkormányzat a támogató hatóságnak. Ekkor a hosszabbítás jóváhagyást kapott 2023. december 31-ig, a hiányzó fedezet biztosítására pedig most, a testületi döntés ismeretében tudja benyújtani a város a konkrét többletköltségeket. A vállalkozási szerződések csak ennek eredményességét követően lépnek majd hatályba.

• Rengeteg feladatot lát el a hivatal, most azonban – szintén a válságterv részeként – négynapos munkahetet jelentettek be. Ez tényleg négynapos munkahetet jelent, vagy azt, hogy az ötödik napon home office-ban dolgoznak a munkatársak?

Azért, hogy az energiafelhasználás és az ezzel kapcsolatos kiadások csökkenjenek, az a döntés született, hogy a hivatal munkarendje november 7-től átmeneti időre módosul: négynapos munkahét lép életbe, péntekenként a Városháza zárva tart. A dolgozók számára azonban hétfőtől csütörtökig a törzsidő betartása továbbra is kötelező lesz, azon felül pedig egy előre ütemezett terv szerint kell ledolgozni a maradék órákat, a kollégák döntése alapján: vagy reggel 8 óra előtt, vagy pedig délután, este. Az átmeneti átszervezés az ügyfélfogadást nem érinti, mert az a hétfői és szerdai napokon változatlan marad. Esetükben annyiban jelenthet változást az intézkedés, hogy pénteki napokon az ügyfélszolgálati iroda sem lesz nyitva. Ugyanakkor a hivatal előtt elhelyezett postaláda továbbra is rendelkezésükre áll, ami a gyakorlatban már jól bevált a Covid időszaka alatt is, sokan használták arra, hogy eljuttassák beadványaikat a hivatal munkatársaihoz.

• Ahogy Önök mondták, a fenti intézkedések lépcsőfokok. Milyen tervek vannak még?

A városvezetés július óta dolgozik azon, hogy Pilisvörösvár a lehető legnagyobb megtakarítást érje el mind energiafelhasználásban, mind pedig ennek pénzügyi oldaláról. Az önkormányzat energetikai munkacsoportja részletes válságtervet dolgozott ki a minél hatékonyabb megoldás elérése érdeklében. Emellett a város, ahol lehetett, bejelentkezett a végső menedékes státusz alá, azonban ez csak december 31-ig ad kedvezőbb árat. Így, ha január elsejétől nem történik állami beavatkozás, akkor a rendkívül magas szabadpiaci árak léphetnek életbe az áram és a gáz vásárlásánál, a díjak alakulásának függvényében. Ebben az esetben ismételten reagálnunk kell majd. A közvilágítás korszerűsítése például már folyamatban van, ennek közbeszerzését várhatóan még idén el tudjuk indítani.

• Energiaválság ide vagy oda, a jó dolgokra is szükség van. Ilyenkor év vége felé már hagyomány, hogy sok-sok adventre készülődő, közösségi rendezvény várja a lakosságot. Ezeket meg tudják tartani?

Továbbra is célunk, hogy legyenek közösségépítő rendezvények. A Művészetek Házát ugyan bezárjuk, de a tervezett programokat, előadásokat megtartjuk, ezek helyszíne a Zeneiskola színházterme lesz. A kültéri programokat pedig változatlanul megszervezzük, idén is lesz tehát adventi vásár és gyertyagyújtás minden adventi hétvégén.  Reméljük, minél többen részt vesznek majd ezeken!

Palkovics Mária

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []