Miben segíthetünk?

Városgazdák mindenhol

Városgazdák mindenhol
2023. február 15.

Sok és változatos megbízással telt a 2022-es év a Városgazda Kft-nél. Folytatódó, rendszeres és visszatérő munkálatok, új feladatok, kihívások – röviden összeszedtük, milyen teendőket végeztek a cég munkatársai tavaly.

Felújítások, beruházások

Ha beruházás zajlik, akkor nagy eséllyel a Városgazda is jelen van. Az induló fejlesztések, munkálatok helyszíneire gyakran hívják segítségül a csapatot. A Templom téri iskola újabb négy vizesblokkjának felújításában ők végezték a bontási, a burkolási és festési munkálatokat, az álmennyezet építését, a vécéblokkok kialakítását, valamint a villanyszerelést, részt vettek továbbá a főzőkonyhán zajló korszerűsítésekben is.

Mindemellett a céghez köthető két erősen leromlott állapotú önkormányzati lakás teljes körű felújítása: a víz- és az elektromos hálózatot javítása, korszerűsítése, a nyílászárókat cseréje, a fürdőszobák felújítása, a lakások burkolása, festése, valamint a konyhák bútorozása is a Budai és az Arany János utcában

A járdaépítési beruházásokhoz kapcsolódóan ugyancsak rendszeresen dolgoztak: megtisztították a munkaterületet a helyszíneken. A Mátyás király utcában korlátot építettek a gyalogosátvezetőnél, emellett számos más projekt köthető még hozzájuk. Kitakarítottak például több felszíni vízelvezetőt, tavasszal pedig a Madách és a Krautland utcában szikkasztóárkokat húztak, miután rendre problémát okozott a nagy mennyiségben lehulló csapadékvíz a területen.

Rendezvények, események

A különféle városi rendezvények, események idején is nagy szükség volt és lesz a továbbiakban is a városgazdák munkájára. Év elején a jégpálya,  illetve a Disznótoros Fesztivál kapcsán,  várostakarításnál, a pumptrack pálya nyitása körül, valamint a RedRun, a városi gyereknap, a pünkösdi búcsú, a Stégek éjszakája, a Hallo! Werischwar, a Vörösvári Napok, a Szüreti Felvonulás és az adventi programok kapcsán láttak el különféle feladatokat. Ide sorolható a nyomvonalak megtisztítása, a tereprendezés, a teljeskörű villanyszerelési, építési és bontási munkálatok, a takarítás, a forgalmi változásokkal kapcsolatos táblázások és a kellékek, eszközök szállítása.

Virágok, fák, köz-és zöldterületek

A város köz- és zöldterületeinek, parkjainak rendben tartása állandó feladat, amelynek minden évszakban megvannak a maga kihívásai: tavasszal és nyáron a gyorsan növő növényzet „kordában tartása”, gyomlálása, a locsolás, ősszel a falevelek, termések begyűjtése, télen a síkosságmentesítés, az elhalt növényzet takarítása, valamint a felkészülés a következő szezonra. A Városgazda Kft. összesen 160 ezer négyzetméternyi területről gondoskodik, tavaly az érintett részekről jelentős mennyiségű – körülbelül 1000 köbméter – zöldhulladékot szállítottak el.  

Idén új helyszínek is felkerültek a „listára”, hiszen a városé lett a kemping, emellett a megépült pumptrack pálya területét is renden tartják. Előbbi részen úszókaput építettek, illetve késő ősszel megkezdték a hiányos kerítés javítását.

2022-ben folytatódott a város virágosítása, tavasszal tulipán, pázsitszegfű, kokárdavirág, varjúháj és levendula költözött a köztéri ágyásokba, nyáron pedig egynyári növények, hogy még hangulatosabb látványt nyújtson Pilisvörösvár. Ez utóbbi körben a muskátlival futtatott virágtartó oszlopok is a helyükre kerültek, ősz óta pedig a már jól ismert díszkáposzták és változatos színű árvácskák díszítik a város egyes közterületeit. Folytatva továbbá a megkezdett munkát, idén is több kisebb és nagyobb köztéri virágládát épített a Városgazda.

A fák kezelését, gallyazását, az elkorhadt, balesetveszélyessé vált fák kivágását ugyancsak a városgazdák végezték, ahogy az ültetéseket, pótlásokat is. Tavaly megközelítőleg száz új csemete került a földbe, köztük egy teljesen új fasort is telepítettek a Mátyás király utca elején, a nemrégiben épített járda mentén.

Az illegális szemetelők is adtak feladatot: egyesek még mindig lerakónak használják a város külterületeit, míg mások a saját háztartási hulladékukat helyezik rendszeresen a köztéri szemetesekbe.

Javítási munkálatok

Az utcabútorok felújítása ugyancsak folytatódott városszerte. Festést, korhadt, hibás elemek cseréjét, javítást végeztek például padok, asztalok, szemetesek, játszótéri játékok esetében.

Szintén egész évben zajlott a rossz állapotú utak kátyúzása, mart aszfaltozása illetve murvázása, de nem tervezett feladatokban sem volt hiány, mint például a viharok okozta károk felszámolása, megrongált, illetve megrongálódott közlekedési táblák, pollerek, vagy éppen a balesetben súlyosan roncsolódott városfelirat teljes körű felújítása.

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []