Miben segíthetünk?

Bányásznapi ünnepség Pilisvörösváron - galériával

Bányásznapi ünnepség Pilisvörösváron - galériával
2023. augusztus 31.

Bányásznapi ünnepséget tartott csütörtök délután az Önkormányzat és a Művészetek Háza. Az esemény az Ady Endre utcában, a Lipót akna emléktáblájának koszorúzásával kezdődött, majd a Bányász emlékparkban folytatódott a polgármester ünnepi beszédével, koszorúzással. Fogarasy Attila helytörténész egy erre az alkalomra írt saját verset szavalt el az összegyűltek előtt, a Himnusz és a Bányászhimnusz pedig a Nosztalgia dalkör előadásában csendült fel.

A megemlékezést a Jubiláló Bányász Szakszervezeti tagok köszöntése és fogadása követte a Napos Oldal Szociális Központban.

Fetter Ádám beszédében köszöntötte a résztvevőket, köztük Bánhidi József urat, a Dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség alelnökét, Zelenai István nyugalmazott bányamérnök urat, a szakszervezeti tagokat, a megjelent nyugdíjas bányászokat és az eseményen közreműködőket. „Városunk jelentős bányászmúltra tekint vissza, mi tiszteljük és fontos számunkra a hagyományok ápolása. Azt gondolom, hogy Pilisvörösvár sokszínűsége és gazdagsága az egykori bányászatnak is köszönhető. Ahol jóminőségű és elegendő mennyiségű nyersanyag van, ott megjelenik a bányászat, megerősödik a lakosság és fellendül a gazdaság. Ez a fellendülés Önöknek, bányászoknak köszönhető!” – mondta.

Pilisvörösvár életében sokáig meghatározó szerepet játszott a bányászat. Az egykori vörösvári szénbányákban sok helybéli nehéz, veszélyes munkával termelte ki az aknákból a kőszenet. A bányászat 1903-tól adott munkát az itt élőknek egészen 1941-ig. Az első világháborúban a termelés jelentősen megnövekedett városunkban, azonban ez nem jelentette az itt dolgozók életszínvonalának emelkedését. A bányászok emiatt 1928. november 23-án sztrájkba léptek. Erre az eseményre emlékezve, a sztrájk 50. évfordulóján készült 1978-ban a bányász emlékmű. Az alkotás - mely Bajnok Béla munkája - a Bányász Emlékparkban kapott helyett a később itt elhelyezett a bányászcsille emlékművel együtt.

Tavaly új emlékművet is avattak a bányásznapi ünnepségen a „Lipót I. és II.” nevű ikeraknák mélyítésének 120. évfordulójának alkalmából. Az alkotáson annak a 129 bányásznak a neve kapott helyet, akik munka közben vesztették életüket Pilisvörösváron. A harmadik szoborral vált teljessé a Bányász Emlékpark, hiszen ez utóbbi mű révén méltóképpen emlékezhetünk a bányászmártírokra is.

 

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []