Miben segíthetünk?

A gyógyítás áldás, felelősség és öröm

A gyógyítás áldás, felelősség és öröm
2024. május 13.
Portré dr. Mánya Eszter gyermekorvosról

Kelemen Ilona doktornő nyugdíjazásával nagy űr támadt a pilisvörösvári gyermekek orvosi ellátásában. Februártól ezt a hiányt pótolja dr. Mánya Eszter és édesapja, dr. Mánya Kristóf. E havi portrérovatunkban az új doktornővel beszélgettünk a szakma szépségéről, az inspirációról és a családjáról. 

Dr. Mánya Eszter többgenerációs Heves megyei orvoscsaládból származik. A doktornő gyermekkorában édesapja Gyöngyösön, a helyi kórházban gyógyította a beteg gyermekeket. Sokat dolgozott hétvégenként is ügyeletben, ilyenkor édesanyjával gyakran látogatták meg őt a munkahelyén. Meghatározó gyermekkori élményei közé tartozik, amikor édesapja a kórtermek üvegajtóin betekintve részletesen mesélt neki a beteg gyermekekről, gyógyulásukról, sorsukról.

„Egyértelműen édesapám inspirálta a pályaválasztásomat – idézi fel dr. Mánya Eszter. – Mindemellett édesanyám az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) dolgozott, a nagyszüleim és dédszüleim között pedig szintén volt még orvos, állatorvos és gyógyszerész is. Így mondhatjuk, hogy a gyógyítás, mások megsegítése mindig is fontos szerepet játszott a családunk életében.”

Most édesapjával közösen látják el a pilisvörösvári praxist, fele-fele arányban osztják meg a munkát. A doktornő hétfőn és szerdán található meg a rendelőben és a tanácsadóban, csütörtökön és pénteken édesapja látja el a háziorvosi feladatokat, a keddi napon pedig felváltva rendelnek. Ahogy a doktornő fogalmaz, családi együttműködésben dolgoznak, amire azért van szükség, mert félállásban a Bethesda Gyermekkórházban is számos feladattal meg kell birkóznia: a belgyógyászati osztályon gyermekgyógyász szakorvosként dolgozik, mellette az SMA-s gyermekekkel is foglalkozik, illetve a sürgősségi ambulancián is helyt kell állnia.

A jelenlegi megosztott munkarendre átmeneti időszakként gondol, mert augusztustól szeretne még több időt és energiát fordítani a háziorvoslásra amellett, hogy a Bethesda Gyermekkórházzal kialakított szoros és jó kapcsolatát továbbra is a pilisvörösvári betegek javára fordíthassa.

„Nem akartam egyből fejest ugrani a korábbitól ennyire eltérő munkakörbe, előbb ki szerettem volna magam próbálni a háziorvosi szerepben is. Ha minden jól alakul, akkor nyár végén teljes mértékben át tudom venni a vörösvári praxis működtetését. Persze addig még sok mindennek meg kell valósulnia, és az önkormányzatnak is bizalmat kell szavaznia a munkámnak” – meséli a doktornő, akit ezek után arról faggatunk, hogy miért akar váltani. „Mivel a kórházban az ember nagyon sok feladatot lát el egyszerre különböző helyszíneken, ambulanciákon, így nincs rá lehetősége, hogy a gyermekek gyógyulását az elejétől a végéig nyomon tudja követni. A háziorvoslásban az a jó, hogy itt az egész folyamatot figyelemmel lehet kísérni, szép gyógyulásokat lehet megélni. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ilyenkor az én felelősségem, a feladatom és az örömöm is egyben kis betegeim gyógyulása, akiktől – és akik szüleitől – nagyon sok pozitív visszajelzést kapok már most.”

Bizonyosan olvasóinkban is felvetődik a kérdés, miként került a doktornő Pilisvörösvárra. Nos, dr. Mánya Eszter útja, ahogy ő fogalmaz, hosszú volt. Az orvosi egyetemi tanulmányait Debrecenben kezdte meg, de a Gyöngyös és a cívisváros közötti közlekedés hosszadalmas és bonyolult mivolta miatt szerette volna tanulmányait a fővárosban folytatni. Az egyetemi képzés felénél járt, amikor erre lehetősége adódott, végül pedig a Semmelweis Egyetemen szerezte meg általános orvosi diplomáját 2010-ben. Ezek után férjével Budán telepedtek le, és egy ideje már nézegette a környék háziorvosi munkalehetőségeit, így akadt rá városunkban a kínálkozó lehetőségre, ami könnyen és gyorsan megközelíthető lakóhelyétől. Városunkban sok kedves, befogadó és támogató emberrel találkozott már az első néhány látogatás alkalmával, így nem volt kérdés, hogy elvállalja a vörösvári gyerekek gyógyítását. 

Ez utóbbi kapcsán szakmai ars poeticájáról faggatom. „Áldásnak és örömteli feladatnak tartom azt, hogy a mai világban, ahol a civilizációs betegségek gyakorisága már gyerekkorban is ugrásszerűen növekszik, és az egészség ezáltal egyre nagyobb kincsnek számít, én számottevően tehetek azért, hogy az általam gyógyított gyerekek egészségesebbek legyenek, és belőlük boldog, teljes életet élő felnőttek válhassanak.”

Pilisvörösvárt az elmúlt hónapok során egy rendkívül összetartó, barátságos közösségként ismerte meg. Asszisztense, Regina pedig nagyon sokat segít többek között abban is, hogy a helyiek életvitelét, szokásait, lehetőségeit minél jobban megismerhesse. Szimpatikus számára, hogy a szoros, egymást segítő közösségben a szülők már az első pillanattól kezdve nyitottan és bizalommal tekintettek érkezésére. Véleménye szerint már több bonyolultabb esetben is szép gyógyulásnak örülhettek együtt a szülőkkel az elmúlt időszakban.

Dr. Mánya Eszternek két kisfia van, ők töltik meg tartalommal a szabadidejét. Családjával, ha tehetik, szeretnek barangolni idehaza és külföldön is. Kedvelt tevékenységeik között szerepel a kirándulás, a biciklizés és a focizás. Utóbbi kapcsán, amikor a kedvenc csapatukról faggatom, viccesen megjegyzi: ebben a témában nincs egyetértés a fiúk között, de rúgni mindenki egyaránt szereti a labdát.

Kókai Márton

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []