Miben segíthetünk?

Elhunyt Boros Zoltán atya, Pilisvörösvár egykori plébánosa

Elhunyt Boros Zoltán atya, Pilisvörösvár egykori plébánosa
2023. szeptember 12.

Hosszú betegség után, életének 62. évében elhunyt Boros Zoltán atya, Pilisvörösvár díszpolgára. Az egykori plébános összesen tizenhat évet töltött városunk híveinek szolgálatában.

Zoltán atya természetes viselkedésével, szerénységével, szolgálatkészségével, nyitottságával, közvetlenségével, gyakorlatias hozzáállásával hamar megszerettette magát a körülötte lévőkkel. Sokat fáradozott az egyházközségért, sok maradandó eredmény köthető hozzá. Plébánosi kinevezésének első napjaitól kezdve nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy templomaink, kápolnáink kívül és belül szépek legyenek, segítsék a hívek lelki elmélyülését. Szinte minden évre jutott egy nagyobb felújítási munka, néha több is. Lelki téren is sokat fáradozott a hívekért. Prédikációiban gyakran buzdított józan emberi gondolkodásra, megbocsátásra, a békességre-törekvésre, a szentségek vételére, az egyházi parancsok megtartására. Hangsúlyozta az imádság fontosságát, valamint a hit továbbadásának és a gyermekek vallásos életre nevelésének szükségességét.

Ugyanakkor Zoltán atya nemcsak hirdette, hanem maga is együtt járta híveivel a keresztény ember küzdelmes életútját. Személyes példát adott szerénységből, emberségből, kitartásból, vallási-hitbeli kiegyensúlyozottságból, józanságból, a biztos, de szűk ösvényen járásból. Feltűnés nélkül szolgált, a szó nemes értelmében. Nem erőltette rá senkire a nézeteit, nem ítélte el a másképp gondolkodókat, nem helyezte előtérbe a saját személyét. Minden erejével igyekezett ezeknek a kihívásoknak megfelelni – emberként, papként, plébánosként és esperesként egyaránt.

Zoltán atya csendben, szerényen végezte mindennapi munkáját, olykor egyedül, máskor egy-egy kezdő káplánnal vagy nyugdíjas kisegítővel az oldalán, mindemellett arra is fordított energiát, hogy képezze magát. Olykor többet is vállalt, mint amit a szervezete elbírt. 2008-ban egészsége megóvása érdekében helyezték át egy kisebb egyházközösséghez Érdre. Ugyanebben az évben Pilisvörösvár díszpolgárává választották.

Zoltán atya éveken át látott el fontos feladatokat az érdi plébánián, a helyi cigány misszióban segítette az ottani roma közösséget, mielőtt 2014-ben, betegsége okán papi otthonba került.

Örök világosság fényeskedjék neki. Őszinte részvétünk!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []