Miben segíthetünk?

Módosította a Képviselő-testület a közterület használatáról szóló rendeletét

Módosította a Képviselő-testület a közterület használatáról szóló rendeletét
2023. október 19.

Módosította a Képviselő-testület a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletét (10/2018. (VI. 21.)) a legutóbbi október 13-i ülésén.

A város területén az ingatlanok előtti közterületek átalakításának feltételeit ugyanis eddig a rendelet nem szabályozta. Emiatt a településen az ingatlantulajdonosok több helyen lefedték a vízelvezető és szikkasztó árkokat, ezen felül gyakran a teljes felületen az ingatlanok előtti területeket is leburkolták. A megnövekedett burkolt részek jelentősen csökkentették a zöldfelületeket, így a csapadékvizek elszikkasztása és elvezetése egyre nagyobb problémát jelent a városban.

Emellett az ingatlanok előtti közterületen elhelyezett hatósági engedélyköteles építmények pl. vízi közművek, műemlékek, egyéb építmények elhelyezésére sem vonatkozott előírás.

Az most elfogadott szabályozás szerint a közterületet a használó csak akkora mértékben veheti igénybe, ami az ingatlan vagy az azzal közvetlenül határos ingatlan rendeltetésszerű használatával indokolt. A közterület használat a felszíni vízelvezetést nem akadályozhatja. A szikkasztóárokkal megoldott vízelvezetés esetén az ingatlan előtti szikkasztóárok maximum öt méter hosszon fedhető be, minimum 30 cm átmérőjű áteresz beépítésével. Az árok stabilitásának biztosítása érdekében csak olyan műszaki megoldás alkalmazható, ami a szikkasztást csak kismértékben akadályozza. Ezenfelül a kormányrendelettel összhangban az akadálymentességet is biztosítani kell, a közterületen kialakítandó minden burkolat esetén.

A fentieken túl néhány pontosítást, javítást is elvégeztek a dokumentumban saját, és kormányhivatali felülvizsgálat eredményeképpen.

Az új rendelet 2023. október 17-én lépett hatályba, mely a város web oldalán is megtalálható ezen a linken.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []