Miben segíthetünk?

Két jelentős beruházás kezdődik: átalakul a Búcsú tér, megépül a záportározó

Két jelentős beruházás kezdődik: átalakul a Búcsú tér, megépül a záportározó
2023. június 9.

Két jelentős beruházás is elindul hamarosan: a Búcsú tér közösségi parkká alakul, a Tó-dülőben pedig megépül Pilisvörösvár záportározója. A fejlemények a következők:

Búcsú tér

Kiválasztotta a Búcsú tér átalakítását végző kivitelezőt Pilisvörösvár Képviselő-testülete. Erről pénteken, rendkívüli ülésen döntöttek. Eszerint a nyertes pályázó az esztergomi székhelyű Varga Fuvarozási és Építőipari Kft. A cég bruttó 203 millió 70 ezer 926 forintért vállalta a jelentős beruházás megvalósítását, vagyis a közösségi tér kialakítását a szakrendelő mögötti területen - 60 hónap jótállással és 5 napos hibajavítási határidővel.

Mint ismert, a közbeszerzés elindítása márciusban kapott zöld utat. Az első ütemben – még idén – végzik majd a közművek, a park, a 33 férőhelyes parkoló, a járdák és sétautak kiépítését. Előbbihez kapcsolódik a növényültetés, valamint az öntözőrendszer kialakítása.  Az eredeti tervben szereplő játszótér a második fázisban épülne meg, a rendelkezésre álló források függvényében.

Korábban nem mindennapi akadályok gördültek a projekt útjába: 2021 végén érkezett az örömteli hír, hogy a városvezetés által megálmodott fejlesztésre az Emberi Erőforrások Minisztériuma 235 millió forintot biztosít Pilisvörösvárnak. Tavaly év elején már javában zajlottak a közbeszerzés kiírásának előkészületei, a kivitelezés tavasszal indult volna, ám ekkor egy váratlan esemény átírta a terveket: a Sberbank csődje miatt a város nem fért hozzá pénzvagyonához, beleértve a Búcsú tér átalakítására szánt százmilliókhoz sem.  Amint városunk tavaly év végén visszakapta a pénzét, ismét megnyílt a lehetőség a jelentős fejlesztés megvalósítása előtt. 

Megépül hamarosan Pilisvörösvár záportározója a Tó-dülőben

A záportározó ügyében hozott fontos döntést a Képviselő-testület: kiválasztották a beruházás kivitelezőjét a pénteki, rendkívüli ülésen. A nyílt közbeszerzési eljárást - az értékelési szempontok szerint a legkedvezőbb érvényes ajánlatot adó - Állványtechnika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. adta 60 hónap jótállással bruttó 110 millió 014 ezer 648 forintos vállalási áron.

A tervezett medence befogadóképessége 6500 köbméter, de a rendelkezésre álló hely akár egy megközelítőleg 10 ezer köbméteres tározó létrehozását is lehetővé teszi, ha a későbbiekben növelni kell a kapacitását. Ez a záportározó biztosítaná az Őrhegy felől érkező csapadékvíz mennyiség lefolyásának késleltetését. A tervezett beruházás tehát elősegíti a felszíni vizek helyben tartását, illetve késleltetett levezetését, ezzel pedig jelentős mértékben javítja a település felszíni vízelvezetésének helyzetét. A fejlesztés emellett hozzájárul a korábbi káresemények előfordulásának és mértékének jelentős csökkentéséhez, megszüntetéséhez.

Hogy miért van nagy szükség a záportározója, jól mutatja az elmúlt 1-2 hét szeszélyes és rendkívül csapadékos időjárása, amely országosan, de a környékbeli településeken is gondot okozott, beleértve Pilisvörösvárt.

Évekkel ezelőtt a korábbi Önkormányzat megvásárolta Tó-dűlőben a záportározó megépítéséhez az ingatlant, ám a város nem rendelkezett elegendő anyagi forrással, hogy megvalósítsa a beruházást. A jelenlegi városvezetés kiemelten fontosnak tartja a csapadékvíz-elvezetés problémájának rendezését Pilisvörösváron, ezért most megépíti a záportározót a Tó dűlőben, a Szent János utca végén az Őrhegy alatt. Időközben szolgalmi-jogi szerződés is készült az érintett lakosokkal, így a jövőben az átfolyó vízmennyiség szabályozása mellett a patakmeder karbantartását is biztosítja majd a város.

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []