Miben segíthetünk?

Felhívás a helyi iparűzési adó bevallási és befizetési határidőre

Felhívás a helyi iparűzési adó bevallási és befizetési határidőre
2023. május 16.

A helyi iparűzési adó bevallásával és befizetésével kapcsolatban felhívom Tisztelt Vállalkozóink figyelmét, hogy a 2022-es adóévről szóló bevallás benyújtásának, illetve a 2022-es évben megfizetett adóelőleg és a 2022-es évre megállapított tényleges adó pozitív különbözetének befizetési határideje:

2023. május 31. napja.

A helyi iparűzési adóban az adóelőleget önadózással kell teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy ebben a bevallásban kell az adózónak kiszámítania és bevallania az előlegfizetési időszak két időpontjára az adóelőleg összegét, valamint a végleges adót az önkormányzat adóbeszedési számlájára kell megfizetni. Fontos azt is tudni, hogy a bevallott adóelőleg minden további intézkedés nélkül végrehajtható. Az adóbevallás – a végrehajtási eljárásban – az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény 29. § (1) bekezdés b) pontja értelmében végrehajtható okiratnak minősül.

A helyi iparűzési adó és adóelőleg fizetési kötelezettséget az önkormányzat iparűzési adó beszedési számlájára kell teljesíteni.

Iparűzési adó beszedési számla: 11784009-15730129-03540000

Az adóalanyok - főszabály szerint - kizárólag az állami adóhatósághoz kötelesek benyújtani helyi iparűzésiadó-bevallásukat. Az ehhez szükséges nyomtatványok a NAV honlapján https://www.nav.gov.hu ÁNYK formátumban fellelhetők. A helyi iparűzési adóbevallást magyar nyelven, forintban kell elkészíteni.

Az iparűzési adó mértéke a 2022-es adóévre: 1,85%.
KKV-k esetén: 1,00%

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az aktuális napi adószámla egyenlegeiket az Elektronikus Önkormányzati Portálra belépve.

A nap 24 órájában az arra jogosultak lekérdezhetik és ellenőrizhetik esedékes tartozásuk vagy túlfizetésük nagyságát, illetve fizetési kötelezettségeiknek bankkártyával eleget tudnak tenni a portálon keresztül is.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []