Miben segíthetünk?

Utánpótlás-nevelésről és a helyi fociról

Utánpótlás-nevelésről és a helyi fociról
2022. január 30.
Véget ért egy esztendő, ez pedig kiváló alkalom arra, hogy összegezzük, mi minden történt a Pilisvörösvári UFC körül. Ebben ezúttal Bilau Csaba elnök volt segítségünkre.

• Bár 2021 sem volt egy könnyű esztendő a pandémia miatt, a pályán mégis történtek fejlesztések. Melyekről kell szót ejteni?

Az biztos, hogy könnyűnek semmiképpen sem nevezhető a mögöttünk álló év, több szempontból sem. Sok újságolvasó bizonyára csak a felnőttcsapat szereplésével van tisztában, de ebben az évben az utánpótlásban és a beruházásokban is történtek pozitív dolgok. Ez utóbbiról azt kell tudni, hogy TAO-pályázat, az önkormányzat, a Városgazda Kft. és támogatóink segítségével több fejlesztést is meg tudtunk valósítani a sportpályán. Régóta terveink között volt az automata öntözőrendszer kiépítése, ez idén tavasszal sikerült is. Május elejére kívül-belül felújítottuk a faházat, továbbá 11 kW-os napelemrendszert építettünk ki, korszerűsítettük az öltöző használati melegvízellátását, a műfüves pályán pedig kicseréltük a kapuk a mögött a védőhálót. Mindezeket a beruházásokat nem tudtuk volna megvalósítani, ha nem segített volna nekünk több helyi vállalkozó és magánember. Nekik külön köszönjük a segítséget. Természetesen egy sportpálya soha nincs kész, így ha lehetőségünk lesz rá, akkor tovább folytatjuk a fejlesztéseket a jövőben is.

• A felnőttcsapat nagy küzdelmeken van túl, de a neheze talán még csak most következik... Hogy állnak a fiúk a bajnokságban?

Amikor megbeszéltük az interjút, direkt kértem, hogy erre a témára külön térjünk ki, hiszen ahogyan korábban említettem, a legtöbb embert ez érdekli, és abszolút nem szeretnék erről „sunnyogni”. A felnőttcsapat megalakulása óta folyamatosan hangsúlyozom azt, hogy mi továbbra is alapvetően egy utánpótlás-nevelő egyesület vagyunk, de nem engedjük el a kezét azoknak a játékosainknak sem, akik ezeket a csapatokat kijárva továbbra is itt nálunk szeretnének focizni. Tény és való, hogy az idei év nagyon rosszul alakult a legidősebb bajnokságban játszó csapatunknak. Jelenleg nyeretlenül az utolsó helyen állunk. Temetni a fiúkat azonban nem kell, egyrészt van még a tavaszi szezon, másrészt aki a sportból jött, tudja, hogy a kudarcokat el kell tudni viselni, és nem szabad feladni a küzdelmeket. Sokan megállítanak a faluban nap mint nap, hogy „Csucsu, ugye nem esünk ki?” Az érdeklődésük természetesen érthető és jogos, de véleményem szerint nem ez a jó kérdés. Szerintem az a helyes kérdés, hogy sikerül-e továbbra is egyben tartani a csapatot a folytatásra, és ezek a gyerekek – akik nem idegen zsoldosok, hanem a mi gyerekeink – továbbra is teljesen amatőr szinten képviseljék a városunkat a Pest megyei bajnokság valamelyikében. Hogy ez melyik osztály, az ilyen szempontból másodlagos. Nyilván sokkal jobb lenne bent maradni ebben az osztályban, azonban talán furcsán hangzik, de egy esetleges kiesésben is több pozitívum rejlik. Én a jelenlegi rosszabb szereplés szakmai oldalát eléggé reálisan látom, de bízom a fiúkban és Bakti Joci kollégámban is, hogy sok örömöt okoznak majd nekünk a jövőben.

• A helyi foci jövője mindig is az utánpótlásban rejlett. Mi a helyzet a kicsiknél?

Sajnos a vírushelyzet erre az évre is rányomta a bélyegét. A képzésben és versenyeztetésben is sok mindent átalakított, de ezzel nem tudunk mit tenni. Az MLSZ a nyártól teljesen megváltoztatta a versenyrendszerét. Ez minket nagyon rosszul érintett, hiszen komoly munkával kiépítettünk egy jól működő rendszert, amit most alaposan át kellett alakítani. Valahogyan ezt is átvészeltük és alkalmazkodtunk az új kiírásokhoz. Tavaly ismét lett utánpótlás bajnokcsapatunk, emellett egy ezüst- és egy bronzérmet is szereztünk. Két dologgal még szeretnék elbüszkélkedni. Egyrészt egykori tanítványunk, Bakti Balázs, aki itt kezdte el a focit és U9-es koráig is itt játszott nálunk, profi szerződést kapott, és már a felnőtt NB I.-ben is bemutatkozott a Puskás Akadémia színeiben. Másrészt Tenyei Tóth Rebeka – aki nyolc évet pallérozódott nálunk – fiatal kora ellenére felnőtt NB I.-es és U19-es magyar válogatott lett, Ascher Dorka pedig 15 évesen a Ferencváros felnőtt együttesével készül a tavaszi folytatásra..

• Mit várhatunk a klubtól a 2022-es évben?

Sajnos a pandémia miatt nem igazán tudunk előre tervezni. Idén már biztos, hogy a PUFC-Schiller teremtorna-sorozatot nem tudjuk megrendezni. Tavasszal remélhetőleg a bajnokság és a Bozsik Program is folytatódik. Nyáron pedig ismét több hét focitábort szeretnénk szervezni, mert nagy igény van rá játékosaink részéről. Végezetül ezen a fórumon is szeretném megköszönni játékosaink szüleinek az egész éves pozitív hozzáállását, segítségét, hiszen nélkülük a PUFC biztosan nem működne!

Kókai Márton

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []