Miben segíthetünk?

Fetter Erik a legjobb magyarként végzett a szombati időfutamon

Fetter Erik a legjobb magyarként végzett a szombati időfutamon
2022. május 8.

A Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen a brit Simon Yates nyerte szombaton a budapesti időfutamot, a második szakaszt, amelynek összetettjében a visegrádi nyitóetapon diadalmaskodó holland Mathieu van der Poel megtartotta éllovas pozícióját. Legjobb magyarként Fetter Erik 45. lett.

Már dél környékén gyülekeztek a nézők az útvonal mentén, a Batthyány téren pedig a pályát bejáró felvezető motorosokat is üdvrivalgás fogadta, de nagy népszerűségnek örvendett az egy órával az első versenyző indulása előtt végighaladó negyven szponzor- és reklámautóból álló karaván is.

A három magyar résztvevő közül az első szakaszon segítőként dolgozó Peák Barnabás ezúttal arra készült, hogy saját magáért tekerve odategye magát, Valter Attila viszont nem akart kockáztatni, mivel idén nem az összetett a legfontosabb számára. Fetter Erik a szám magyar bajnokaként megkülönböztető trikóban és nemzeti színű aero bukósisakban vágott neki a távnak. Az EOLO-Kometa 22 esztendős bringása a nyitóetap hajrájában bukott, ám megúszta kisebb vágásokkal a balesetet.

 "Sok helyen versenyeztem már, de ilyet még sehol nem tapasztaltam. Nemcsak a rajtnál, a célban és az emelkedőn voltak sokan, hanem minden egyes utcában. Elképesztően sok energiát adott ez nekem" - mondta az EOLO-Kometa magyar versenyzője, aki 65. indulóként vágott neki a 9,2 kilométeres egyéni időfutamnak, és a célba érkezést követően a tizedik legjobb idővel rendelkezett, a korábban rajtoló honfitársánál, Peák Barnabásnál egy másodperccel bizonyult gyorsabbnak.

Erik elmondta: nem olyan céllal vágott neki a távnak, hogy időfutambajnokként ő legyen a legjobb magyar, inkább a többi rivális közül szeretne minél többet megelőzni.

"Nem egy klasszikus időfutampálya, mert több kanyar és a végén egy emelkedő van benne, de jobban is szeretem az ilyet. Budapest pedig semmihez sem fogható, elindultunk a Hősök teréről, elhaladunk a Parlament mellett, és megérkezünk ide a Budai Várba" - mondta láthatóan az előző 12:28 perc hatása alatt lévő Fetter, aki elárulta, a pénteki nyitónapon elszenvedett bukása semmiben sem hátráltatta, mert megúszta karcolásokkal a történteket. "Az életben egyszer van ilyen lehetőségem, hogy a Girón Visegrádban versenyezzek, ezért volt bennem egy kis méreg, de ezt most sikerült kiadnom magamból és motivációként használni a folytatásra" - fogalmazott.

A harmadik utolsó magyar szakasz Kaposvárról indul vasárnap 12.25-kor, és akárcsak az 1. etapon, itt is lassú rajttal kezd a mezőny. A versenyzők várhatóan 12.40-kor érnek Kaposvár határába a 0. kilométerhez, ahonnan indul majd az igazi verseny. A mezőny várhatóan 14.10-14.20 körül ér Nagykanizsára, 15.20-15.40 körül Keszthelyre, 15.50-16.10 körül Badacsonyba, 16.45-17-10 körül Tihanyba, majd a balatonfüredi befutó (minden bizonnyal egy izgalmas sprinthajrával) 17.00 és 17.30 között lesz.

 

Eredmények, Giro d’Italia:

2. szakasz, Budapest, 9,2 km, egyéni időfutam:

1. Simon Yates (brit, BikeExchange-Jayco) 11.50 perc
2. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 3 másodperc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) 5 mp h.
…45. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 38 mp h.
…51. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 39 mp h.
…82. Valter Attila (Groupama-FDJ) 51 mp h.

Az összetett élcsoportja:

1. Van der Poel 4:47:11 óra
2. Yates 11 másodperc hátrány
3. Dumoulin 16 mp h.
…40. Valter 1:02 perc hátrány
…101. Fetter 3:07 p h.
…150. Peák 6:19 p h.

Forrás: MTI

Kép forrása: MTI

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []