Miben segíthetünk?

Templom téri diákok Gerstettenben

Templom téri diákok Gerstettenben
2023. június 28.
A Templom téri általános iskola diákjai a testvérvárosi kapcsolatok keretében az Erasmus+ program támogatásával Gerstettenben járt tavasszal. A látogatásról az intézmény pedagógusainak beszámolója a Vörösvári Újság júniusi számában jelent meg, melyet most web oldalunkon is elolvashatnak.

"Áprilisban iskolánk régi vágya vált valóra: a városvezetés közbenjárásával és az Erasmus+ program támogatásával újraindítottuk németországi testvérvárosunkkal a cserediák-utazásokat, amelynek keretében 16 diák és 3 pedagógus utazhatott Gerstettenbe. Az utazó diákok kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy elsősorban olyan gyerekeket vigyünk magukkal, akik korábban még nem lépték át az országhatárt.

A partnertelepülésen nagy szeretettel fogadtak minket. Kis csapatunk tagjait családok fogadták be erre az öt napra, hogy még közelebbről tekinthessünk be életükbe. Diákjaink a német diákokkal együtt vettek részt az órákon, és megismerkedhettek olyan tantárgyakkal is, amelyek nálunk nincsenek – mint például a francia nyelv és az állampolgári ismeretek –, valamint megtapasztalhatták, milyen a csengő nélkül működő iskola, dupla órás tanítási blokkokkal. Nekünk pedig lehetőségünk volt bemutatni a német diákoknak Magyarországot, fővárosunkat, Pilisvörösvárt és iskolánkat, a hallottakat pedig játékos Kahoot quiz formájában kérdeztük ki tőlük. 

A hét folyamán a szakkörös foglalkozásokon is részt vettünk. A gyerekek robotot építettek és programoztak, valamint az elsősegélynyújtás rejtelmeibe is betekintést nyertek. A délutánokat is a német diákokkal együtt töltöttük: döneres-pizzázós filmesten ismerkedtünk, játékkal egybekötött városnézésen fedezhettük fel Gerstettent és ellátogattunk a helyi karitászboltba is. A legnagyobb kihívást az esti közös vacsorafőzés jelentette, ahol a 30 német és magyar diák együtt készítette el a klasszikus német ételt, a Käsespätzle-t, a salátát és a Pizzabriegelt. Másnap közös tekézéssel erősítettük tovább a csapatszellemet, az együtt töltött hetet pedig játékdélutánnal zártuk.

Utolsó napunkon még bejártuk Ulm városát is, ahol megtekintettük a világ legmagasabb keresztény templomát, elsétáltunk a Dunához és megnéztük a helyet, ahonnan a híres Ulmer Schachtelekkel (ulmi dereglye) hazánkba indultak a magyarországi németek egykori ősei, akiknek történetéről sokat tanultunk a Donauschwäbisches Zentralmuseumban.

A Gerstettenben töltött mozgalmas héten örök emlékekkel lettünk gazdagabbak, barátságokat kötöttünk, amelyek – hála az online térnek – itthon sem szakadnak meg. Köszönjük az Erasmus+ programnak a támogatását, a városvezetésnek a közbenjárást, a gerstetteni partnerkapcsolati felelősöknek, Peter Maiernek és Franz Neradnak a szervezést, valamint a gerstetteni Realschule pedagógusainak, hogy biztosították a lehetőséget, hogy maradandó élményt kaphassanak diákjaink."

Richolmné Orbán Tímea, Vadainé Hübel Éva, Szőreginé Szabó Adrienn

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []