Miben segíthetünk?

Cégekre vadászó e-mailes csalókra figyelmeztet a rendőrség

Cégekre vadászó e-mailes csalókra figyelmeztet a rendőrség
2021. július 23.

Csalókra figyelmeztet a rendőrség, miután Pest megyében az elmúlt időszakban ismét több, gazdasági társaságok és vállalkozások sérelmére elkövetett bűncselekmény történt, méghozzá e-mail útján.  Az eltérítéses csalás lényege, hogy a cégek pénzügyi előadói e-mailt kapnak, amelyben a tettesek a cég aktuális pénzügyi egyenlegére kérdeznek rá, illetve arra, hogy tudnának-e egy bizonyos projektre azonnal utalni.

A csalók általában a cég vezetői nevében létrehoznak egy valódinak tűnő e-mail címet, amelyről az email látszólag az illetékes vezetőtől érkezik a már említett munkatársnak. Akik kellő figyelemmel nézik a „fejlécet”, majd arra rákattintanak, egy teljesen irreleváns email cím tűnik elő. Az elkövetők ugyanakkor nem bízzák a véletlenre: felkészülnek az adott szervezetből, így a kérés hihetőnek, az általuk küldött e-mail tartalma hitelesnek, meggyőzőnek tűnik.

Az utalási kérések külföldre irányulnak, körülbelül 14 millió forintnak megfelelő euró összegben, amelyet az unión belül azonnal jóváírnak.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. májusában – a fentiekhez hasonló csalások elkerülése miatt – már felhívta a területén lévő önkormányzatok, önkormányzati fenntartású intézmények, nagyobb gazdálkodó szervezetek figyelmét a veszélyre, pontosabban, hogy az utalások előtt mindig győződjenek meg arról, hogy valóban az arra illetékes adta-e az utasítást, soron kívül hívják fel az általuk ismert számon (ne azon, amit esetleg az elkövetők megadnak) és ellenőrizzék alaposan az e-mail címeket.

Mint felhívásukban írják, a bűncselekmények elkövetését csak akkor lehet megelőzni, ha szinte azonnal felismerik az érintettek, hogy átverték őket, és elzárkóznak bármilyen kérés teljesítése elől. A rendőrség tanácsai a következők:

  • Hasonló, vagy más mondanivalójú, de mindenképpen gyanúra okot adható e-mail, üzenet, vagy telefonhívás esetén győződjön meg az információ valóságtartalmáról és hitelességéről. Vegye fel a kapcsolatot személyesen, vagy a már ismert (és nem az üzenetben lévő!) telefonszámon az ügyvezető igazgatóval, cégvezetővel.

  • Járjon el körültekintően a szokatlan, a cég „mindennapos” pénzügyi mozgásától eltérő tranzakciók, bankszámlaszámok esetén, egyeztessen előtte más, a cég ügyeit illetően döntésre jogosult személlyel.

  • E-mailek esetén ne a „válasz” gombra kattintva küldjön visszajelzést, hanem újból írja be az üzenet címzettjét. Elképzelhető, hogy csupán egyetlen karakterben különbözik a valótlan e-mail cím a valóstól.

  • Ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, amely ismeretlen feladótól érkezet.

Bűncselekmény gyanúja esetén értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon, pénzügyi tranzakció esetén pedig a számlavezető bankját is.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []