Miben segíthetünk?

Előadás a gondosóráról a Művészetek Házában

Előadás a gondosóráról a Művészetek Házában
2024. április 8.

Tájékoztató előadást tartottak a gondosórával kapcsolatban a Művészetek Házában pénteken.

Az eseményen Dr. Juhász Roland a Gondosóráért felelős társaság ügyvezetője beszélt és a gyakorlatban is bemutatta a jelzőeszköz működését egy önkéntes bevonásával. Az előadó élőben szemléltette, hogy a diszpécserközpontban valóban fogadják a segélyhívásokat, amelyeknek mintegy 10-15%-a igényel valódi, azonnali beavatkozást, mint például a mentők, katasztrófavédelem vagy rendőrség értesítését.

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított, ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jelzőkészülékes szolgáltatás, amelynek célja, hogy a felhasználók szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérésüket a nap 24 órájában. Mivel a korosztály képviselői közül sokan már egyedül élnek, az eszköz biztonságot nyújthat az otthoni környezetben.

A pénteki ismertetőn beszédet mondott Fetter Ádám polgármester is, majd a jelenlévőknek Hoffmann Richárd színművész énekelt a hatvanas-hetvenes évek slágereiből.

Az eseményre érkeztek olyan érdeklődők is, akik szüleikről, nagyszüleikről szeretnének ilyen módon gondoskodni. A program végén helyszíni regisztrációra volt lehetőség.

Az előadók elmondták, hogy terveik között szerepel a program kiterjesztése a fogyatékkal élők számára, valamint egy applikáció kifejlesztése is, mely a kontakt személyek számára lesz hasznos.

Az eseményről a Pilis Televízió is felvételt készített, így hamarosan azok is meghallgathatják az elhangzottakat, akik nem tudtak részt venni az előadáson.

Az Európában egyedülálló Gondosóra programhoz egyébként egy 0–24 órás diszpécserszolgálat tartozik, ahol szakképzett diszpécserek nyújtanak segítséget a felmerülő problémák megoldásában, szükség esetén a kontaktszemélyek (kapcsolattartó családtag, szomszéd, barát, vagy opcionálisan szociális gondozó stb.) bevonásával. Korszakváltást jelent a biztonság terén és mérföldkőnek számít az idősgondozásban: nagy segítség a felhasználóknak, de biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának és hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség egy gombnyomással elérhető.

A Gondosóra programra való jelentkezés ingyenes, a szolgáltatás pedig havidíjmentes és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []