Miben segíthetünk?

Benkó László

sportoló, hegyikerékpáros, edző

Balassagyarmaton született 1965. augusztus 27-én.

Az általános iskola és a középiskola elvégzése után a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Kerékpár Szakedzői szakán szerzett diplomát. Beszél németül és angolul alapfokon.

Benkó László fiatalkori hobbija a kerékpár minden szakága. Versenyzőként legnagyobb eredményének 2000-es Világkupa 5. helyét tartja. Edzőként is sokra vitte már, 2003. óta a magyar utánpótlás válogatott szövetségi kapitánya.

Benkó László az ország egyik legjelentősebb hegyikerékpáros egyesületének, a Pilis Cross Country Clubnak az alapítója, s az alapítás óta tagja és edzője is. Az egyesületet 1995-ben alapította Pilisvörösváron, 10 taggal. Akkori célja a környéken élő kerékpárosok összefogása volt, valamint, a kerékpár-versenyeken való közös részvétel. Mára a Pilis Cross Country Club az egyik legnagyobb utánpótlás-neveléssel foglalkozó klub lett Magyarországon.

A hegyikerékpáros sportág hazai kialakulásának első éveiben sem az egyesületek, sem a sportági szövetség nem foglalkozott tervszerű utánpótlás-neveléssel. A Pilis Cross Country Club úttörőnek számít ebben a tekintetben. Benkó László az egyesület utánpótlás-nevelő programjának irányítója. Évente több edzőtábort, rendszeres szakszerű edzéseket és versenyzést biztosít társaival a csapattagjainknak.

Az általa is szervezett rendezvények sikeresnek bizonyulnak évről évre. Ezek közül kiemelkednek az ALTRIX-kupa és a PILIS-kupa.

Az ALTRIX-kupa a  vörösváriak mellett a környező települések tanulóinak is lehetőséget ad a versenyzésre. A verseny keretében hat kupafutamot rendeztek, hat helyszínen, U9-től U15-ös korosztályig, fiúknak és lányoknak egyaránt, nagy sikerrel.

A PILIS-kupa: az egyesület ismertségét és sportszakmai hírnevét alapozta meg.  Az egyesület megalakulásának első teljes évében, 1996-ban rendezték meg az első Pilis-kupa nevű mountainbike-versenyt Pilisvörösváron, 120 versenyző részvételével. A verseny sikerének és a rendezés színvonalának elismerése miatt a folytatás mellett döntöttek. Azóta minden évben április végén a hegyikerékpáros szezon kezdetén megrendezik ezt a nemzetközileg is elismert futamot, mely évről évre nagyobb érdeklődésről tesz tanúbizonyságot.

Benkó László sok pilisvörösvári gyermekkel és ifjúval szerettette meg hegyikerékpározást, sok gyermek általa kezdett el sportolni. Csendes türelemmel, kitartással nevelte és neveli tanítványait a sport szeretetére, kitartásra, önfegyelemre. Kezdeményezése, hogy a hegyikerékpározást meghonosította és megszerettette Pilisvörösváron, példaértékű.

Legnagyobb vágya és célja is, hogy a Pilis Cross Contry Club tagjai az országos ranglistán dobogón végezzenek.

Benkó Lászlónak céljai megvalósításához sok sikert, erőt és egészséget kívánunk.

Pilisvörösvár, 2008. október 23.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []