Miben segíthetünk?

Önkormányzati tulajdonba kerülhet a Tájház, valamint a helytörténeti gyűjtemények

Önkormányzati tulajdonba kerülhet a Tájház, valamint a helytörténeti gyűjtemények
2023. június 24.

A Képviselő-testület pénteki ülésén döntött arról, hogy elfogadja Gromon Andrásné, a Pilisvörösvári Hagyományőrző Egyesület elnökének felajánlását a helytörténeti értékek önkormányzati tulajdonba adásáról. A felajánlás értelmében a Kápolna utca 10. szám alatt található Tájház és a benne kiállított gyűjtemény, valamint a Kápolna utca 1. szám alatti önkormányzati épületben lévő Helytörténeti gyűjtemény kerülhet az Önkormányzat tulajdonába. Az előbbi a Pilisvörösvári Hagyományőrző Egyesület, az utóbbi pedig Gromon Andrásné, az Egyesület elnökének tulajdona.

Gromon Andrásné, Mici néni június elején kezdeményezett egyeztetést a városvezetés, a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) és a Pilisvörösvári Római Katolikus Egyházközség képviselőinek részvételével a Tájház és gyűjteménye, valamint a Helytörténeti gyűjtemény jövőjét illetően.

A megbeszélésen Mici néni felajánlotta, az említett helytörténeti értékek Önkormányzati tulajdonba adását, azzal a feltétellel, hogy mind az épület, mind pedig a gyűjtemény helyi védelem alá kerül, és az Önkormányzat vagyonrendelete forgalomképtelenné nyilvánítja azt.

A városvezetés örömmel a kezdeményezés mellé állt, mivel a Hagyományőrző Egyesület által létrehozott Tájház és a Helytörténeti gyűjtemény Pilisvörösvár számára maradandó, alapvető és pótolhatatlan értéket képvisel, melyet nagyon fontos megőrizni az utókor számára. A múzeumban összegyűjtött régi népi ruhák, bútorok, szerszámok, kézimunkák, könyvek, fotók, dokumentumok, magnó-, dia- és videofelvételek közösségünk elmúlt 100 éves történetének szinte minden területét megörökítik.

A Képviselő-testületi döntés értelmében az átadást követően az Önkormányzat az NNÖ-vel és az Egyházközséggel együttműködési megállapodást köt a gyűjtemény és a tájház működtetésére és gondozására vonatkozóan, melyet egyeztet a felajánló Gromon Andrásnéval.

A Tájház és a gyűjtemények jövőjét illetően korábban is voltak kezdeményezések, de ezek csak részleges eredményt hoztak, a mostani megállapodással rendeződhet a helytörténeti értékek hosszútávú sorsa.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []