Miben segíthetünk?

Szálláshely-szolgáltatási tevékenység nyilvántartásbavétele

Szálláshely-szolgáltatási tevékenység nyilvántartásbavétele

Tájékoztatjuk a szálláshely-szolgáltatókat, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (a továbbiakban: NTAK) a szálláshely-szolgáltatók adminisztrációs kötelezettségének könnyítése és az országos statisztikai adatgyűjtés segítése céljából informatikai rendszert vezet be.<

A NTAK rendszeréhez való csatlakozásra, az abban foglalt adatok kezelésére vonatkozó előírásokat, valamint a szálláshely-szolgáltatók kötelezettségeivel kapcsolatos részletes szabályokat a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVII. törvény végrehajtásáról szóló 237/2018. (XII.10.) Korm. rendelet (a továbbiakban Vhr.) taglalja.

Az NTAK-t üzemeltető Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. térítésmentesen biztosítja a szofvert az olyan szálláshely-szolgáltatónak, amely legfeljebb 8 szobát 16 férőhellyel hasznosít szálláshelyenként.

Azok a szálláshely-szolgáltatók, amelyek – a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm. rendelet 4. § (1)-(6) bekezdései szerinti – szálláshely-szolgáltatási tevékenységüket már bejelentették, továbbá működési engedéllyel rendelkeznek, az alábbiak szerint kötelesek a regisztrációt teljesíteni, valamint a napi és havi adatszolgáltatási kötelezettségnek eleget tenni:

  • Szállodák: 2019. június 1-je és 2019. június 30-a között regisztráció teljesítése, majd napi és havi adatszolgáltatás nyújtása 2019. július 1-jétől;
  • Panziók: 2019. szeptember 1-je és 2019. szeptember 30-a között regisztráció teljesítése, majd napi és havi adatszolgáltatás nyújtása 2019. október 1-jétől;
  • Kempingek, üdülőházak, közösségi- és egyéb szálláshelyek: 2019. december 1-je és 2019. december 31. között regisztráció teljesítése, majd napi és havi adatszolgáltatás nyújtása 2020. január 1-jétől.

Az adatszolgáltatást a szálláshely-szolgáltató az elektronikus felületen történő regisztrációt követően teljesíti a szálláshelykezelő szoftver alkalmazásával. Az első adatszolgáltatást megelőzően szükséges elvégezni a szálláshelykezelő szoftver konfigurációját. Amennyiben a szálláshely-szolgáltató a napi adatszolgáltatást az NTAK üzemeltető felhívása ellenére, ismételtnek nem teljesíti, az üzemeltető a szálláshely-szolgáltató hatósági ellenőrzését kezdeményezi a szálláshely-szolgáltató felügyeletét ellátó jegyzőnél.

Amennyiben az NTAK bevezetésével kapcsolatban kérdések merülnének fel, úgy további részletes információk a https://info.ntak.hu/ internetes oldalon érhetők el.

Gergelyné Csurilla Erika
jegyző

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []