Miben segíthetünk?

Közvilágítás, kemping, nyári tervek

Közvilágítás, kemping, nyári tervek
2023. június 23.
Hamarosan minden világítótest újra üzemelni foga városban – tudtuk meg Fetter Ádám polgármestertől, aki emellett beszélt arról is, hogy milyen munkák zajlanak a kemping területén, és milyen beruházásokat tervez a nyáron megvalósítani az önkormányzat.

• Megkezdődött a közvilágítás korszerűsítése. Hogyan halad a beruházás?

Május közepén elkezdődött a közvilágítás korszerűsítése. Ennek eredményeként várhatóan két hónapon belül Pilisvörösvár teljes területén ismét minden világítótest működik majd, ráadásul korszerű, energia- es költségtakarékos módon. A fejlesztést hosszú és komplikált előkészítés előzte meg, de a kitartó munka eredményeként végre megvalósulhat a beruházás. A munkát szakaszosan végzik, az aktuális fázisokról folyamatosan hírt adunk felületeinken. Külön köszönet illeti Varga Péter képviselőt, műszaki tanácsnokot, aki az előkészítés nehézségektől sem mentes időszakát végig koordinálta, kitartása nélkül ez a projekt nem valósulhatott volna meg.

• Mennyibe kerül a városnak a korszerűsítés?

A fejlesztést 144 hónapos futamidejű pénzügyi konstrukcióban valósítjuk meg. A finanszírozás igen kedvező, a költségeket ugyanis az áramfogyasztás megtakarításából havi részletekben fizeti meg a város, a megtérülési kockázatot és a finanszírozást pedig a kivitelező vállalja. A megtérülésig terjedő üzemeltetéssel a működtetés terheit is átveszi a vállalkozó az önkormányzattól. A számítások szerint az önkormányzat óriási megtakarítást érhet el az átalakításnak köszönhetően.

• Mit várnak a beruházástól rövid és hosszú távon?

A TEVÖ koncepciójában nagyon fontos szerepet játszik a korszerűsítés és a takarékosság. A közvilágítás fejlesztésével egy lényeges lépést valósítunk meg e téren, melynek köszönhetően jelentős összegeket spórolunk meg városunknak. A fejlesztés lényegé, hogy a meglévő nátrium- és kompakt fénycsöves közvilágítási lámpákat LED-es fényforrásra cserélik fényáram-szabályozással. A beruházással jelentős – 40-60% közötti – fogyasztási és pénzügyi megtakarítás várható, ami különösen nagy jelentőséggel bír a megemelkedett energiárak miatt.

• Legutóbbi ülésén a villamosenergia-hálózatra való csatlakozásról döntött a képviselő-testület a kemping területén. Miért volt erre szükség, miért épp ez az egyik első lépés?

Valóban, a képviselő-testület legutóbbi, május 26-i ülésén elfogadta a Kacsa-tó es a Pálya-tó között elhelyezkedő kemping áramhálózati csatlakozásának megrendelését az Elmű Hálózati Kft.-től. A kemping területének megszerzésével a városvezetés célja ugyanis az volt, hogy a területet a jövőben a közösségi élet egyik kedvelt helyszínévé tegye. Jelenleg az ingatlan vízbekötéssel rendelkezik, emellett pedig az áramra is feltétlenül szükség volt.

• Mi lesz a következő lépés a kemping területén?

2022 májusában lettünk a terület birtokosai, ezután bekerítettük, majd kitakarítottuk a területet. Az elburjánzott növényzetet visszavágtuk, a romos épületrészekből a sittet elszállítottuk. A koncepcióterv kidolgozása előttünk áll, ez a következő fázis.

• Mik a hosszú távú tervek a területtel?

A kiváló adottságokkal rendelkező szabadtéri részt szeretnénk a későbbiekben kulturális rendezvények lebonyolításara alkalmassá tenni, rekreációs es kulturális célokat kívánunk megvalósítani. Reményeink szerint 1-2 éven belül már a Vörösvári Napok új helyszíné is ez lesz.

• Aki arra jár, láthatja, hogy az uszodánál teljesen leálltak a munkálatok. Mivel nem önkormányzati beruházás, hanem állami, így nyilvánvalóan túl nagy ráhatása nincs a városnak, de mégis, mit tudnak tenni? Tudnak-e egyáltalán bármit tenni?

Minden fórumon nyomást gyakorlunk a kormányzatnál. Sajnos, mivel ez teljes mértékben állami beruházás, igy valóban nincs más lehetőségünk. Frusztráló a helyzet, rossz látni, hogy az eddig megépült tetőszerkezet torzóként terpeszkedik a Pilis gyönyörű látképében.

• Számos projektről döntöttek az elmúlt időszakban. Nyár folyamán ezek mind meg is tudnak valósulni?

Jelenleg négy közbeszerzésünk van folyamatban, a Búcsú tér, a záportározó, a Szabadság utca és a bölcsödé témakörökben. Az első kettőben mar folyamatban van a szerződéskötés, a többi pedig hamarosan zárul, igy várhatóan mind a négy projekt a nyár folyaman elindul, es ütemezéstől függően határidőben megvalósul. Ha ezek megindultak, akkor további közbeszerzések várhatóak még az idei évben: az útépítések folytatása, a játszóterek modernizálása, gördeszkapálya és még egy járdaépítési program. Minden beruházást, amit tavalyra és idénre terveztünk, igyekszünk megvalósítani, ennek csak az anyagi lehetőségeink szabhatnak gátat.

Palkovics Mária

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []