Miben segíthetünk?

Új csapat, évkezdés, uszoda

Új csapat, évkezdés, uszoda
2024. február 2.
Fetter Ádám polgármester 2023 végén jelentette be, hogy új egyesületet alapít. 2024 első interjújában többek között erről is kérdezte a Vörösvári Újság, de szóba került az év eleji hivatali munka és az uszoda is.

Decemberben jelentette be, hogy megalapította az Egységben Vörösvárért Egyesületet. Milyen céllal hozta létre?

Még a tavalyi év végén megalapítottam az EVE-t, azaz az Egységben Vörösvárért Egyesületet. Nagy izgalom és óriási felelősség egy új csapatot elindítani egy meglehetősen csúszós és kanyargós pályán.

A TEVÖ és az én nézetem keresztezték egymást, az én attitűdöm és a városvezetéssel kapcsolatos elképzeléseim más alapokon helyezkednek el. A változáshoz és a meghozott lépéseimhez szükséges volt, hogy mindez letisztuljon bennem. Amikor elindultunk együtt, hittem, hogy a közös célok és az akkor azonosnak feltételezett szemléletmód összefog minket tartani, de sajnos kiütköztek a különbözőségek mind szakmai, mind pedig személyes tekintetben. Hittem, hogy együtt fogunk dolgozni Vörösvárért, hogy egy összetartó és összezáró közösségként fogjuk képviselni szeretett városunkat. Számomra nem elfogadható, hogy egy közösségen belül vannak egyenlők és egyenlőbbek, mint ahogy az sem, ami már a kezdeti időszakban elkezdődött a TEVÖ-n belül, hogy a személyes ellentétekre alapozva, mondvacsinált, vélt vagy valós okokra hivatkozva ellehetetlenítsük bármelyik társunkat és csorbítsuk ezzel a közösség összetartó erejét.

Olyan közösségben szeretnék működni és együtt a várost képviselni, akik hozzám hasonlóan hisznek abban, hogy a várost inkább demokratikus vezetői stílussal lehet jól menedzselni, mintsem autokratikus hozzáállással.


Lehet már tudni, hogy kik a tagjai az egyesületnek?

Természetesen ha itt lesz az ideje, minden kedves vörösvári tudomást fog róla szerezni. Az egyesületnek vannak alapító tagjai, van egy vezetése, vannak pártoló tagjai. A tagok egy része nem szeretne semmilyen közéleti szerepet vállalni, ezt tiszteletben kell tartanom. Van a tagságnak egy része viszont, akiket kifejezetten inspirál a választási és kampányidőszak és az ezzel járó feladatok.


2024-ben önkormányzati választások lesznek. Tehát ezzel a csapattal tervez indulni?

Az Egységben Vörösvérért Egyesület tagjai közül választott formációval fogok indulni az idei önkormányzati választáson. Szuper csapat, lelkes, inspiratív, fáradhatatlan tagokkal, akik alig várják a megmérettetést. 


Január második hetében az önkormányzati munka is elkezdődött. Melyek ilyenkor az első, legfontosabb feladatok?

A legeslegfontosabb az, hogy a hivatal munkaközössége kipihenten és megbecsülve tudja folytatni azt a kiváló és terhelt munkát, amit eddig is végeztek, nélkülük akár haza is mehetnénk képviselőtársaimmal. A munkát gőzerővel folytatjuk, ahol abbahagytuk, sőt még nagyobb sebességre kell kapcsolnunk, mert amellett, hogy a költségvetésünk tervezése zajlik, egy nagyon szűk határidős pályázatot nyújtunk be a napokban helyi humán fejlesztések tárgyban. A projektre elnyerhető keretösszeg és a támogatás maximális mértéke 607 millió forint, ami igen jelentős, 100%-os vissza nem térítendő állami támogatást jelent. Ez a pályázat a 3,5 milliárdos – Pilisvörösvár számára elérhető – keretösszeg első részlete.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) 3.1.3-23 számú, Helyi humán fejlesztések című pályázaton önkormányzatunk támogatási kérelmet nyújt be, ebben több helyi intézményt összefogva vesz részt. Ezek a Vörösvári Szakrendelő, a Művészetek Háza – Kulturális központ és Városi könyvtár, valamint a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda. A pályázat megfelelő levezényléséhez egy projektmenedzser céget bízunk meg, ők a pályázat időtartama alatt folyamatosan őrködnek az adminisztrációs és a bürokratikus elvárások betartásán. 

Nem költheti az önkormányzat bármire ezt a pénzt, a források fel vannak címkézve. Sikeres  pályázat esetén megvalósulhatna az óvodapedagógusok szakmai támogatása a sajátos nevelési igényű gyermekek inkluzív (befogadó) nevelése terén. A képzésen túl terápiás módszerekre és eszközökre is lenne keret mind az öt tagóvodában. Támogatást kaphatna az óvodai közösség (fórumok és szülői csoportok) az integrációs érzékenyítésben, kommunikációban, bullying-prevencióban. További eredmény lehetne az óvodai mozgásfejlesztés, az óvodapedagógusok szakmai támogatása, a mozgástanítás és a gyermeksport népszerűsítése. Megvalósulhatna az Egészségőr Program, ami egy digitális egészségfelmérés, 3000 pilisvörösvári részére, a szakrendelő szervezésében. Egy kb. 70 millió forint értékű mammográfiai készülék beszerzésével pedig a pilisvörösváriak számára végre helyben is lehetővé válna a szűrés közvetlenül a szakrendelőben, ahelyett, ami most van, vagyis hogy a tünetmentes, 45-65 év közötti, szűrésre jogosult nők kétévenként kapnak behívót a népegészségügyi célú emlőszűrésre a budapesti kórházakba. 

További cél a pályázattal, hogy megvalósulhasson az Út az egészséghez program, melynek keretében az egészséggel kapcsolatos és életmódváltó előadásokra kerülne sor a szakrendelő szervezésében. Emellett szűrési napok lennének évente két alkalommal, tavasszal és ősszel a pilisvörösváriaknak. A Művészetek Háza – Kulturális központ és városi könyvtár szervezésében programsorozatot szerveznénk az idősek részére szellemi frissességük, aktivitásuk megőrzése érdekében, Mindennapi okosságok címmel, illetve oktató programsorozatot indítanánk digitális ismeretek fejlesztésére, az online világban való biztonságos eligazodás segítésére, Internet mindenKOR címmel.

A fiatalok és gyermekek részére egyik kiemelt célunk egy helyi értékekre alapuló online játék fejlesztése fiatalok bevonásával, VÖRÖSVÁR#ON címmel. Táborokat, gyermekszínházi előadásokat, játszóházakat, tudásmegosztó programokat és egy heti rendszerességgel látogatható klub működtetését is tervezzük, Bandázó címmel. Érezd magad OTThon! címmel olyan kezdeményezést indítanánk, amely során a fiatalok vizuális nyomot hagyhatnak a város különböző helyszínein, megjelenítve generációjuk képi világát. Ezzel dekoráció kerülne a vasúti aluljáró és a Városi Könyvtár udvarának falára. A mindennapi testmozgás népszerűsítését is célul tűztük ki, ezért sportágválasztó és kerékpározást népszerűsítő események is lennének a megvalósítás éveiben.

Ismét munkálatok folynak az uszodánál. Mi történik most, és hogyhogy újra erőre kapott a kivitelezés?

A kivitelezésről sikerült megállapodni az Építési és Beruházási Minisztériummal. Jelenleg a tetőszerkezet építése, azaz az épület tető alá helyezése zajlik. Elkezdték az erősáramot is kiépíteni. Nagyon fontos és bizonyára sokak előtt nem ismert információ, hogy az eredeti tervhez képest egy sokkal korszerűbb, energiahatékonyabb és környezetbarátabb fűtési rendszert építenek majd be, ennek részeként napelemes és hőszivattyús rendszerrel lesz gazdagabb az uszodánk infrastruktúrája.

Mit lehet tudni a beruházásról, mi az ütemezés?

Bizakodó vagyok, hogy még idén elkészül az új uszodánk. Velem együtt a minisztérium és a kivitelező is ezt szeretné.


Palkovics Mária

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []