Miben segíthetünk?

Ili néni köszöntése

Ili néni köszöntése
2024. május 24.

95. születésnapját ünnepelte Albert Imréné, Rada Ilona. Ebből az alkalomból köszöntötte Ili nénit Fetter Ádám polgármester a Szent Erzsébet Otthonban.

Ili néni a Pest Vármegyei Szentmártonkátán született 1929. május 5-én egy hatgyermekes családban. Az elemi és polgári iskolát szülővárosában végezte, majd Tanítóképző Főiskolán folytatta a tanulmányait Budapesten. Álma az volt, hogy tanyasi iskolában tanítson, de sajnos ezt a hivatást el sem kezdhette, mivel egyházi iskolában végzett.

Így a Statisztikai Hivatalban kezdett dolgozni, ahol az 1950-es népszámlálás feladataiban vett részt gyakornokként, ezt követően az államosításhoz kapcsolódóan kapott munkát az egyik alakuló iparvállalatnál. Ekkor kezdett tanulni a Közgazdaságtudományi Egyetemen is, melyet munka mellett végzett el.

Később a Városépítési Tudományos Kutatóintézetnél helyezkedett el, ahol tíz évig dolgozott és innen ment nyugdíjba is gazdasági igazgatóhelyettesként.

Férjével Albert Imrével munkahelyen ismerkedtek meg és 1957-ben házasodtak össze. Férje is magas beosztásban dolgozott a Közellátási Minisztériumban, majd a Külügyminisztériumban és az MTI-nél.

Érdekesség, hogy Ili néni egyik munkahelye a Hanglemezgyártó Vállalat volt, ahol pénzügyi és számviteli vezetői feladatokat látott el. Itt sok ismert előadóművésszel találkozott, mivel ő utalványozta honoráriumukat a lemezfelvételek után. Így például Bodrogi Gyulával, Voith Ágival, Sinkovics Imrével, Törőcsik Marival vagy Ruttkai Évával is sokszor beszélgetett.

Ili nénit fiatal korától végigkisérték egészségügyi problémák. Még 16 évesen hashártyagyulladást kapott, mert télen hideg, fűtetlen szobákban órákat töltött tanulással. Négy hónapig kezelték kórházban a betegséggel, és emiatt később gyermeke sem születhetett. Emellett egy gerincfájdalmat okozó izületi gyulladásos betegség a (Bechterew-kór) is végigkísérte életét, amivel folyamatosan gyógykezelést kapott. Másfél éve pedig a látása is erősen megromlott.

Mindezek ellenére mindig pozitívan szemlélte a világot. Nagyon aktív életet élt fiatalabb korában és most is folyamatosan tevékenykedik otthonában. Korábban sokat járt kirándulni, színházba, operába hangversenyre, és a mediterrán tengereket, később gyógyfürdő helyeket is gyakran látogatták férjével az izületi problémái miatt.

Egészségügyi nehézségei ellenére fontos vezérelve volt, hogy soha ne adja föl. 95 évesen máig ellátja magát a Szent Erzsébet otthonban, ahol 30 éve - annak megépülése óta - lakik. Bár a TV-t nem látja jól, de szívesen hallgatja az ismeretterjesztő, gazdasági műsorokat, előadásokat mind a televízióban, mind pedig a rádióban.

A fiataloknak azt üzeni, hogy ne a szórakozás legyen az első az életükben, hanem az ismeretek megszerzése, a tanulás, mert hosszú távon, későbbi boldogulásuknak, sikeres életüknek ez lehet a kulcsa.

Születésnapján rokonai unokahúga, unokaöccse és gyerekeik köszöntötték.

Isten éltesse Ili nénit!  Jó egészséget, és további boldog, tartalmas éveket kívánunk neki!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []