Miben segíthetünk?

Ünnepelt a Szebb Környezetünkért Egyesület

Ünnepelt a Szebb Környezetünkért Egyesület
2024. augusztus 8.
A Szebb Környezetünkért Egyesület megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte májusban. Az eseményt a Vörösvári Újság legutóbbi száma is megörökítette, melyet most web oldalunkon is elolvashatnak.

„Ha egy ember álmodik, az csak egy álom. Ha több ember álmodik, az egy új korszak kezdete” – így hangzik az egyesület Hundertwassertől kölcsönzött mottója.

Május 12-én ünnepelte a Szebb Környezetünkért Egyesület megalakulásának 20. évfordulóját. A könyvtár ablakait az egyesület által meghirdetett, Pilisvörösvár természeti értékei elnevezésű fotópályázat kiemelkedő darabjai díszítették, a kihelyezett tablókon projektleírásokat, tudományos recenziókat olvashattak az érdeklődők. A színpad sem maradt kihasználatlan: a jubileumi ünnepségen szakmai és közéleti pódiumbeszélgetések is zajlottak.

 A Vörösvári Védett Fasorok Nagykövetei közül Peller Anna énekes, illetve lánya, Peller Anna színész, valamint Sodró Eliza színész összeszokott hármasa igazán kedves, otthonos felütést adtak a délutáni programnak. A beszélgetésben szó volt a vörösvári múltjukról, a jelen szakmai kihívásairól, illetve a klímaváltozás által elénk állított jövőbeni kihívásokra való felkészülésről.

A szakértői beszélgetések sorában dr. Bózsa Anikó régész a Pilisvörösvár környéki régészeti lelőhelyek feltérképezéséről, valamint a fiatalok környezettudatosságáról mesélt, dr. Fetter Éva ökotoxikológus a növényvédőszerek környezeti hatásairól, a mikroműanyagról és más érdekes témákról üzent hangfelvételen. McMenemy Márk, a Kert TV megálmodója, szerkesztő-műsorvezetője elmondta, hogy miért is terem a boldogság a kertben, illetve hogy vajon a suszternek lukas-e a cipője… A szakmai blokk záróakkordjaként dr. Benda Judit, a jubileumi ünnepség egyik védnöke, táplálkozástudományi szakember beszélt a civilizációs betegségekről, és arról, hogy ezek nagy része megfelelő táplálkozással gyógyítható.

A pódiumbeszélgetések után kihirdették a kenyérsütő verseny eredményeit. Kovászos, illetve élesztős kategóriában az első három helyezettet díjazta az egyesület, többek között maguk által készített fermentált zöldséggel, bioliszttel, illetve a kenyérsütéshez szükséges eszközökkel.

A szervezők a családokra is gondoltak: a könyvtár közösségi termében Balázs Gyula fizikatanár mutatta meg, hogy egy speciális eszköz segítségével hogyan lehet egy üdítős dobozból újat alkotni, Bihari Gabriella tanárnő madártollgyűjteményével a madarakról tanulhattak az érdeklődők, illetve Menráth Réka, a Pilisi Len Látogatóközpont környezetpedagógusa mikroszkóppal mutatta meg a kisebbeknek, hogy kik laknak a komposztban. A gazdag programsorozatot a Casi Flamenco együttes koncertje zárta.

A rendezvény kiemelt és meghitt pillanata volt, amikor Temesvári Anna, az SZKE elnöke ünnepélyes módon átadta az alapító okiratot a jövő generációnak, az egyesület ifjabb tagjainak, és felkérte őket, hogy a jövőben is olyan odaadással és kreativitással vigyék tovább a Szebb Környezetünkért Egyesület munkáját, ahogy az az elmúlt 20 évben történt.

Zlinszky Fanni

Fotók: Bruckner Kata

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []