Miben segíthetünk?

Amit a babacsomag igazából tartalmaz

Amit a babacsomag igazából tartalmaz
2024. augusztus 14.
Önkormányzati ötlet és támogatás és társadalmi szerepvállalással.

Az Önkormányzat négy éve 2020 tavaszán indította el a vörösvári újszülötteknek és szüleiknek szóló kezdeményezését. Ennek keretében a gyógyszertárakkal összefogásban a családok minőségi babaápolási termékeket tartalmazó csomagot, valamint pénzbeli támogatást kapnak. A Képviselő-testület azóta több alkalommal megemelte a születési támogatás összegét, így az igénylő szülő jelenleg 20 000 ezer forint támogatásban részesül, emellett természetbeni támogatásként 13 200 forint értékű, minőségi babaápolási termékeket tartalmazó csomagot vehet át. Ez utóbbit az önkormányzat és a két helyi gyógyszertár, a Sikari Patika Bt. és a Vízöntő Patika Kft. összefogásának köszönhetően kaphatják meg városunk legifjabb lakói. A támogatást minden szülő igényelheti, aki a baba születését megelőző egy évben megszakítás nélkül Pilisvörösváron bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, feltéve ha a baba is a születésekor bejelentett pilisvörösvári lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik. A támogatás alanyi jogon jár, tehát nincs jövedelmi és vagyoni feltételekhez kötve.

Dr. Filáné dr. Pap Franciska, a Sikari Patika Bt. vezetője a babacsomaggal kapcsolatban így nyilatkozott: „Nagy örömömre szolgált, amikor évekkel ezelőtt az önkormányzat megkeresett, hogy szeretnék-e valamilyen társadalmi szerepvállalásban részt venni. Mint pilisvörösvári lakos és két fiúgyermek édesanyja, nagyon szívesen csatlakoztam ahhoz a felkéréshez, amivel az itt lakó fiatal, gyermeket vállaló családokat támogatják.” A csomag tartalmára vonatkozóan a gyógyszertárvezető kifejtette: „Mint gyakorló édesanya szabad kezet kaptam ennek összeállításban. Szerepel csomagunkban érzékeny bőrű babáknak való popsitörlő kendő, biztonsági fültisztító, baba körömcsipesz a biztonságos körömvágáshoz, az édesanyákra gondolva pedig vas- és multivitamin készítmények, illetve melltartóbetét is.”

A Sikari gyógyszertár a település legrégebbi patikája, ami a Pest megyei gyógyszertári központból viszonylag hamar került magánkézbe. Mint azt dr. Filáné dr. Pap Franciska elmondta, három tulajdonosváltás után került a családjukhoz és a BENU gyógyszertári lánchoz. „Férjemmel együtt vágtunk bele 16 évvel ezelőtt a BENU Sikari Patika vezetésébe. A helyi, illetve a környékbeli lakosság kiszolgálásán kívül feladatunk volt a Szent Erzsébet Otthonban élők, valamint a szakrendelő gyógyszerigényeinek kiszolgálása.” A gyógyszertár emellett az elmúlt 10 évben kétszer is részt vett a nemzeti egészségügyi szűrőprogramban, illetve a Piliscsabán megrendezett Richter Város rendezvényen is képviseltette magát. Fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet az egészség megőrzésének legfontosabb elemeire: a szűrővizsgálatokon való részvételre, a napi rendszeres mozgásra, a megfelelő táplálkozásra, a pihenés, a relaxáció és a társas kapcsolatok jelentőségére. A jövőben szívesen vennének részt újabb, időseknek szóló csomag összeállításában is.

A Sikari patika mellett a Vízöntő Gyógyszertár is részt vállal abban a társadalmi felelősségvállalásban, amit a babacsomag akció jelent. „Örömmel fogadtuk a pilisvörösvári önkormányzat megkeresését, hiszen ebben a formában már szinte az első pillanattól kezdve részesei lehetünk a családok örömének, nyomon tudjuk követni a gyermekek fejlődését – eleveníti fel a kezdeteket dr. Magyar Katalin gyógyszertárvezető. – A gyermek az élet legnagyobb ajándéka, és a patika csapata ebben szeretne partner lenni. A friss szülők, családtagok bátran fordulhatnak hozzánk csecsemőgondozást érintő kérdéseikkel is, mi szakértő segítséget nyújtunk az újszülött körüli teendőkben, és tanácsokkal tudjuk ellátni őket.”

A babacsomag termékeinek kiválasztásával kapcsolatban a Vízöntő Gyógyszertár vezetője elmondta: „Jól emlékszem még az első gyermekem születése körüli időszakra: információk, jó tanácsok sokaságát kaptam, de gyakorlat híján nehezen tudtam beépíteni a gyermek körüli teendők közé, hogy praktikus és hasznos termékekkel lássam el magunkat. Ebből kiindulva határoztuk meg a babacsomag összetételét, mely tartós babaápolási termékeket, valamint az újdonsült édesanya számára ajánlott termékeket tartalmaz.”

A patika története szintén régebbre nyúlik vissza. „A Vízöntő Gyógyszertárat édesanyám, Magyarné dr. Pintér Gabriella alapította 1995-ben, így immár 29 éve állunk az egészség szolgálatában – meséli dr. Magyar Katalin. – 2019 augusztusában édesanyám példaértékű szakmai pályája elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Magam 2016 óta vagyok a Vízöntő Gyógyszertár személyi jogos vezetője. Elhivatottan támogatjuk a gyógyulni vágyókat, az egészségüket megőrizni szándékozókat. Magas színvonalú és minőségű betegellátást biztosítunk, a gyógyszerek szakértőiként a vásárlók igényeit felmérve, lehetőségeinket ismerve széles körben tudunk segítséget nyújtani.”

A születési támogatás mellett egyébként minden szerencsés 25. baba külön köszöntésben részesül a Városházán, és vörösvári motívumokkal díszített babaruhát, vörösvári kifestőt, zsírkrétát, matricákat és bögrét kap, valamint egy foltvarró technikával készített takarót és egy kedves állatfigurát a Cérna Rézik felajánlásának köszönhetően. Ezenkívül az önkormányzat az újszülöttet megajándékozza egy gyümölcsfa csemetével is, mely növekedésével jelképezi a gyermek fejlődését, cseperedését. A nagy sikerre tekintettel a képviselő-testület úgy döntött, hogy a facsemete ajándékozásából hagyományt teremt, ezért az idei évtől kezdődően a facsemeték ajándékozására minden évben két alkalommal – tavasszal és ősszel – kerül sor.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []