Miben segíthetünk?

Érkezik az új vármegyebérlet és az országbérlet

Érkezik az új vármegyebérlet és az országbérlet
2023. február 22.

Új, kedvezőbb bérletrendszer használatával teljes vármegyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV járatain május elsejétől. A vasúttársaság tájékoztatása szerint ez a hazai helyközi közösségi szolgáltatók legjelentősebb díjszabási fejlesztés az elmúlt három évtizedben.

A teljesárú vármegyebérletet 9450 forintért lehet majd megvásárolni várhatóan április utolsó hetétől, míg az országbérlet ennek duplájába fog kerülni. A tanulók mindkét esetben 90 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. A szolgáltatási színvonal emelése és a menetrendek összehangolása mellett az új tarifatermékek bevezetésével mind a közúti, mind pedig a kötöttpályás helyközi közösségi közlekedés versenyképessebbé, vonzóbbá vállhat, ugyanis a vasút és busz igénybevételének lehetősége jobb minőségű kiszolgálást, több járatot, kevesebb várakozást hoz. A vidéki mobilitási lehetőségek bővülése a környezetbarátabb tömegközlekedés irányába tereli az utazókat, autósokat. A bérlet rugalmassága a szabadidős célú felhasználásnak is kedvez, így nem elhanyagoltató pozitív hatása várható a belföldi turizmusban és vendéglátásban is – áll a MÁV közleményében.

Az új típusú díjtermékek a közlekedési szolgáltatók legtöbb értékesítési csatornáján elérhetővé válnak, amely országos szinten kiemelt hozzáférhetőséget biztosít. Kényelmesebbé, gondtalanabbá is teszi a bérletvásárlási folyamatot, mivel online – leggyorsabban a MÁV applikációval – megválthatók lesznek a bérletek, és elegendő egyet megvenni havonta, nem kell másik jegyről vagy bérletről gondoskodni a helyközi utazáshoz. A bérleteket a MÁV-START pénztáraiban, automatáinál és a MÁV appon, a Volánbusz pénztárainál, a buszok fedélzetén, illetve GYSEV pénztárainál lehet majd megvásárolni.  A bérletvásárlások tervezhetősége érdekében várhatóan április utolsó hetében egyes értékesítési csatornákon elővételben elérhetővé válnak a vármegye-, illetve országbérletek.

Az új 30 napos érvényességű vármegyebérlets vidéki és a Pest vármegyei közösségi közlekedést hozza lendületbe, amely a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain egyaránt használható lesz. A teljesárú bérlet – mint fentebb már írtuk – 9450 forintba kerül majd, vagyis olcsóbb lesz, mint a havi Budapest-bérlet, vagy mint 15 liter – átlagosan 250-300 kilométer megtételére elegendő – üzemanyag. A tanulóbérlet 90 százalékos kedvezménnyel váltható, 945 forintos áron.  A vármegyebérlet fő előnye a kedvező ára mellett, hogy egyszerű igénybevételi feltételekkel lehet használni, és a területi korlátozásokat, azaz a vármegyei határokat is ismerik a lakosok.

Azok, akik rendszeresen átlépik a vármegyehatárt, 2 vármegyebérlet áráért az ország egész területére érvényes országbérletet vásárolhatnak. Ennek kiemelkedő előnye, hogy minden olyan járatra érvényes, amelyet a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV üzemeltet helyközi forgalomban, így akár egyetlen bérlettel keresztül utazhatjuk hazánkat, eljuthatunk a legszebb, legnépszerűbb turisztikai látványosságokhoz, kirándulásra és akár vármegyéken át történő napi ingázásra is alkalmas.

A 30 napos teljesárú országbérlet 18900 forintba kerül majd. Kétezer-ötszáz forinttal olcsóbban lesz megvásárolható, mint jelenleg a 30 kilométerre érvényes bérlet. A tanulók ezt a bérletfajtát választva is igénybe vehetik a 90 százalékos kedvezményt, így 1890 forintért szinte bárhová eljuthatnak az országban kötöttpályán vagy Volánbusszal.

A vármegyebérlet és az országbérlet nem vehető igénybe helyjegyköteles vonatokon, 1. osztályon, továbbá a helyi közösségi közlekedési társaságok járatain sem. A Pest vármegyei bérlet illetve az országbérlet a BKK járatain sem érvényes, de Budapesten belül a helyközi szolgáltatók járatain lehet velük utazni. A vármegyebérlet, illetve az országbérlet országosan napi több tízezer buszon és kötöttpályás járaton teszi lehetővé az utazást minden egyéb jegy vagy bérlet váltása nélkül.

A közlekedési szolgáltatók folyamatosan készítik elő a vármegye- és országbérlet vásárlásához, az eligazodáshoz hasznos tájékoztatási segédleteket, amelyeket a díjtermékek bevezetése előtt közzétesznek a weboldalaikon, illetve az egyéb tájékoztatási felületeiken is.

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []