Miben segíthetünk?

Nagy lehetőség kapujában

Nagy lehetőség kapujában
2024. augusztus 22.
Második helyezés, majdnem összejött osztályozó, dobogós utánpótláscsapatok. Röviden összefoglalva valahogy így tudnánk jellemezni a Pilisvörösvári UFC (PUFC) elmúlt idényét. A felnőttcsapatról Bakti József vezetőedzővel, az utánpótlás-korosztályokról Bilau Csaba elnökkel készített interjút a Vörösvári Újság legutóbbi számában.

– Izgalmas idény van a felnőttcsapat háta mögött. Miként értékeli az elért eredményt és a lejátszott szezont?

Bakti József: Az évekkel ezelőtt újraéledt pilisvörösvári futball legjobb eredményét értük el az elmúlt szezonban. A fiúk végig harcban voltak a bajnoki címért, nem sokkal maradtak le róla, de így is szépen csillog az ezüstérem. Az osztályozó mérkőzéseken lehetőségünk volt feljebb lépni, itt is csak egy hajszálon múlt a siker. Ennek ellenére kiváló idény volt az idei, hiszen a csapat egyre jobban beérik, a legtöbb gólt rúgtuk, és több fiatal is helyet követel magának a gárdában, ami nagyon fontos. Azért egy kicsit keserű a szánk íze, mert nagy lehetőség kapujában voltunk, de a teljesítményünk és a mutatott játék bizakodásra ad okot a jövőt illetően.

– Mi volt a legnagyobb kihívás a fiúk számára?

B. J.: Nem is a foci oldaláról közelítem meg a kihívást, hanem onnan, hogy a srácok munka, család és iskola mellett tudnak ilyen szép számban edzésre járni. Ez komoly áldozatokkal jár, logisztika, szervezés és nagy motiváltság szükséges, hogy egy-egy fárasztó nap után heti kétszer-háromszor esténként edzésre járjanak. Teljesen amatőr szinten, juttatások nélkül, nem úgy, mint más csapatok, akik ebben az osztályban fizetésért és meccspénzért játszanak ott, ahol egy ideig kolbászból van a kerítés… A tréningek létszáma jó visszajelzés számomra, ami azt mutatja, hogy szívesen jönnek és élvezik, amit csinálnak.

– Lesz változás a keretben?

B. J.: Mivel a csapat egyre jobban szerepel, egyre többen szeretnének csatlakozni hozzánk. Már az új szezonra is van több jelentkező, és a tapasztalat azt mutatja, hogy lesz változás is. Persze vannak, akik lemorzsolódnak, de vannak olyanok, akik komoly erősítést jelentenek. Jó példa a tavalyi év, hiszen akik akkor jöttek, sokat hozzá tudtak tenni a játékunkhoz. Most már olyan helyzetben vagyunk, hogy tényleg csak olyan játékosokat igazolunk le, akik a kezdőcsapat közelében lehetnek, illetve nem szeretnénk, hogy saját nevelésű fiataljaink beépülésének rovására menjen a jelenlétük. Távozó játékosról eddig nem tudunk.

– Milyen terveik vannak a felnőttek részére a nyárra, illetőleg az elkövetkező idénykezdésre?

B. J.: Július végén kezdjük meg a felkészülést a bajnokságra, heti három edzéssel. Már több edzőmérkőzés is le van kötve, mind itthon, mind idegenben, magasabb osztályú ellenfelekkel szemben. Az egyik legfontosabb küldetésünk, hogy még több fiatal játékosunknak lehetőséget adjunk, így tudják majd megszokni a felnőtt légkört. Szeretnénk jól kezdeni az idényt, ami egyből megadja majd az alaphangot a szezonra. Ahogyan említettem, az elmúlt idényt látva van okunk nagyobb célokat is kitűzni magunk elé, főleg úgy, hogy reményeink szerint sérült játékosaink újra bevethetők lesznek.

– Mi a helyzet az utánpótlások terén? 

Bilau Csaba: Egyesületünk elsősorban továbbra is utánpótlás-nevelő munkát végez. Természetesen örülünk a felnőttcsapat sikereinek, de a prioritást mindig is a gyerekek fogják a PUFC-ban élvezni. Pont ezért alakultunk meg 2011-ben, mert a hangsúly azelőtt már évek óta irreálisan mindig is csak a felnőttcsapaton volt. Utánpótlásunk is remek idényt zárt, hiszen majdnem az összes csapatunk a dobogón végzett. Ezen a fórumon is szeretném kiemelni és megköszönni a szülők segítségét, akik nélkül nem tudnánk ilyen formában létezni.

– Segíti az önök munkáját, hogy a magyar foci – például a válogatott és annak egyes játékosai – sokakat inspiráló eredményeket érnek el?

B. Cs.: Természetesen, egyrészt ez plusz motivációt ad a gyerekeknek az edzéseken, másrészt várhatóan több gyerek kezdi meg a labdarúgást szeptembertől. Megfigyelhető, hogy az utóbbi években egyre több gyermek jár edzésre magyar válogatott felszerelésben. Szoboszlai Dominik az abszolút kedvenc a gyerekek körében!

– Miként látja a vörösvári foci jövőjét az elkövetkező egy-két esztendőt tekintve?

B. Cs.: Alapvetően optimistán. A játékosaink száma és lelkesedése továbbra is elképesztő. Az idei évben ismételten nő majd a bajnoki csapataink száma. A Bozsik-korosztályainkon kívül, akik összesen hat csapatot jelentenek, összesen hat bajnoki utánpótláscsapatot fogunk versenyeztetni. Ez nagyon nagy létszám. Sajnos a legnagyobb problémánk továbbra is az infrastruktúra szűkössége. Természetesen ennek ellenére mi továbbra is mindent meg fogunk tenni a gyerekek képzéséért, és ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki az elmúlt idényben segítette a munkánkat, legfőképpen a szülőknek, támogatóinknak, törzsszurkolóinknak az egész idényben nyújtott önzetlen támogatást. Számítunk rájuk a továbbiakban is!

Kókai Márton

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []