Miben segíthetünk?

Szabálytalan könyvismertető - Moór Annáról és a róla szóló könyvről

Szabálytalan könyvismertető - Moór Annáról és a róla szóló könyvről
2024. július 25.
A Vörösvári Újság júliusi számában jelent meg a Moór Annáról szóló könyv ismertetője. A kötetet hosszú kutatómunkát követően Fogarasy Attila írta és szerkesztette. A három tartami részből álló mű már kapható a helyi könyvesboltban. A Moór Anna 250 emlékév végén a könyvvel és a szerkesztéssel kapcsolatos részletekbe a szerző avatja be az olvasókat.

Immár végére értünk a Moór Anna 250 emlékév gazdag eseménysorának, ám városunk lakói közül még mindig sokan rákérdeznek, ha a nevét említem: „Kicsoda?”

Ha kérdés így szólt: kicsoda, a válasz úgy: maga a csoda. A magyar színjátszás hajnalának csodája, mint ahogy csoda, ahogy feljön a nap az égre és bevilágítja a sötétséget. A semmiből jött és vált az első ünnepelt magyar színésznővé. A Kántorné, Székelyné, Déryné, Laborfalvi Róza alkotta kezdősorban ő volt a legelső, a bátor úttörő, aki magyarul szólalva meg a színpadon, elbűvölte mind a földszint, mind a páholyok nézőit, akik II. József halála után magyar magukra találva mohón itták az addig háttérbe szorított anyanyelv szavait, és nem tudtak betelni velük.

• Azaz valamiféle sztár volt ő?

Mai divatos szóval így is mondhatjuk. Ő volt a magyar nyelvű színjátszás első ünnepelt dívája, primadonnája, Kazinczy Ferenc szavaival a „felejthetetlen Náni”, Jókai Mór szavaival egy „földön járó csillag”.

• Mikor és hol játszott?

A Kelemen László-féle első állandó magyar színjátszó társaság tagjaként 1790 és 1796 között aratta sikereit Budán és Pesten.

• Nekünk, vörösváriaknak mi közünk hozzá?

Közel másfél évtizedig, 1842-ben bekövetkezett haláláig itt élt Vörösváron, sírja a temető 1-es parcellájában látható, az elmúlt évben lett felújítva és újraszentelve. Sokat jótékonykodott és számos adományt tett az egyházközség számára, így az ő ajándéka a nagytemplom szentélyében álló gyönyörű keresztelőkút is. Ezért is kapta meg az elmúlt évben a Pilisvörösvár város díszpolgára címet. 

• Hogyan került Vörösvárra?

1793-ban férjhez ment Rehák József ügyvédhez, színházi mecénáshoz, aki 1824-ben birtokokat vásárolt Vörösváron és egyúttal megvásárolta a postamesterséget is. Négy évvel később a Rehák házaspár kiköltözött Pestről Vörösvárra.

• Ki írta és szerkesztette a Moór Annáról szóló könyvet?

Édesapám nyomdokaiba lépve kétévi kutatómunka és több róla tartott előadás után én írtam és szerkesztettem meg a könyvet, amelyben rengeteg eredeti forrást idézek és dokumentumot teszek közzé.

• Kik segítették a munkát?

Nagyon sokan voltak a segítségemre. Külön kiemelem Ziegler Ágotát, aki a családfakutatásban segített, Gajdó Tamást, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudományos munkatársát, aki szakmai tanácsokat adott, Rákóczi Margitot, a Postamúzeum volt könyvtárosát és muzeológusát, aki a postatörténeti részt írta, Tóth Zsuzsannát, aki korrektora volt a könyvnek, és Tamás fiamat, aki a borítót készítette. Ezúton is köszönöm a munkájukat!

• Hány részből áll a könyv?

Három részből áll, az első részben olvasható a róla szóló több mint százoldalas tanulmányom, ami nem tudományos munka, hanem inkább ismeretterjesztő jellegű, ezért mindenkinek bátran ajánlhatom. A második rész a 30 oldalas függelék, tele eredeti dokumentumokkal, levelekkel, színházi plakátokkal. A harmadik részben egy irodalmi melléklet formájában „Földön járó csillag. Jelenetek Moór Anna életéből” című dokumentumjátékomat olvashatja az olvasó. Ez mintegy 40 oldal, de nem kell tőle megijedni, könnyen olvasható, és a német nyelvű részek fordítását is megtalálhatják benne. A könyv tehát több mint 180 oldalban foglalja össze mindazt, amit Moór Annáról jelenleg tudni lehet. 

• Miért ilyen nagy alakú a könyv?

Többek között azért, hogy a színházi plakátok szövege jól olvasható legyen.

• Jelent meg már Moór Annáról könyv?

Nem, ez az első teljes egészében róla szóló könyv.

• Ki adta ki a könyvet?

Pilisvörösvár Város Önkormányzata, amiért nagy hálával tartozom.

• Hol lehet kapni, és mennyibe kerül?

Pilisvörösváron a Fő utcai Könyvbox Könyvesboltban (Fetter-könyvesbolt) és Budapesten a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az ára 4990 forint.

• Terveznek-e könyvbemutatót a könyv népszerűsítésére?

Kimondott könyvbemutatót most nem fogunk tartani, de tervezünk ősszel egy beszélgetést színházi szakemberekkel, színészekkel a Városi Könyvtárban. Sajnos ezen már nem vehet majd részt Sándor Jolán színésznő, rendező – Isten nyugosztalja őt! –, aki annak idején létrehozta a Moór Anna Színjátszó Kört, a MASZK-ot, és akivel azt tervezgettük, hogy a Moór Annáról írt dokumentumjátékom dramatizált, általa színpadra állított változatát bemutatjuk a vörösvári nézőknek... 

• Érkeztek-e már a könyvvel kapcsolatban visszajelzések, kritikák?

Azok közül, akik tiszteletpéldányt kaptak, már többen gratuláltak, a legnagyobb elismerést azonban Rákóczi Margittól kaptam, aki a következőket írta nekem: „Tegnap megkaptam a könyvét, még betűről betűre nem olvastam el, de részletesen átfutottam. Gratulálok! Ilyen jól szerkesztett, szépen összerakott, igényes kivitelű könyv rég volt a kezemben. Hihetetlen nagy munka volt a különböző helyeken való keresgélés, és nagy öröm lehetett a sikeres megtalálás, valamint mindezek példaszerű dokumentálása. A múlt és a jelen összekapcsolása és Moór Anna színésznő máig tovább éltetése példamutató az utókor számára.”


Fogarasy Attila

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []