Pilisvörösvár
Miben segíthetünk?
„A Tempo” Koncertfúvós Zenekar (2014)
„A Tempo” Koncertfúvós Zenekar (2014)

Határozat: 133/2014. (IX. 25.)  Kt.

Két évtizedes művészei tevékenységéért, a hagyományos indulók és polkák, az igényes könnyűzene, a fúvószenekarra írt koncertdarabok, a szimfonikus komolyzenei átiratok és filmzenék magas színvonalú előadásáért és népszerűsítéséért, valamint a város kulturális életében végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Pilisvörösvárért emlékérem

A Cziffra György Zeneiskola és Művészeti Iskola Ifjúsági Fúvószenekara 1994-ben alakult meg, Hoós Sándor karmester, akkori igazgató és trombitatanár vezetésével. A zenekar megalakulásának célja egyértelműen az volt, hogy a hangszeres oktatásban részt vevő tanulók a megszerzett tudásukat kamatoztathassák, megélhessék a közös zenélés örömét, s közben megismerkedhessenek a fúvószenekari irodalom sokszínűségével.

A zenekarban a hagyományos pilisvörösvári sváb fúvószene, az indulók és polkák mellett olyan műveket is megismerhettek a tanulók, melyeknek műfaja az igényes könnyűzenétől a komolyzenei átiratokon át a kifejezetten fúvószenekarra íródott koncertdarabokig terjed. A tanult darabokat rendszeresen bemutatták koncertjeiken, nemcsak szűkebb környezetükben, hanem külhonban is. A különböző városi megemlékezések, ünnepségek, kulturális események állandó fellépési lehetőséget jelentenek a zenekar számára. A zenekar fennállásának 5., valamint 10. éves jubileumán egy-egy hanghordozó is kiadásra került. Az évente megrendezésre kerülő Újévi koncertekkel hagyományt teremtettek, s évről évre nagy örömet szereznek a vörösvári és a környékbeli zeneszerető polgároknak.

A zenekar 2005-ben különvált a Zeneiskolától, és megalakult a működését biztosítani tudó „A Tempo” Koncertfúvós Zenekar Közhasznú Egyesület. A zenekar jelenlegi taglétszáma 49 fő, amely nagyrészt korábbi zeneiskolás diákokból és más ifjú zenészekből áll össze. Az egykori alapító tagok közül jónéhányan még ma is aktívan zenélnek az egyesületben.

A zenekar rendszeres résztvevője a különböző szintű hazai és külföldi fesztiváloknak, versenyeknek. Idehaza az ország számos pontján, valamint különböző fővárosi rendezvényeken is képviseltették magukat, legutóbb a Városligeti Műjégpályán megrendezésre került Oktoberfesten. Az itthoni szereplések közül különösen emlékezetes a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Vegyeskórus, a Pilisszentiváni Vegyeskórus és Fers Márta operaénekesnő közreműködésével 2013 áprilisában megrendezett „Operáról-operára” koncertjük.

A sikeres itthoni fellépések mellett számos európai és Európán kívüli országban, például Finnországban, Svájcban, Németországban, Szlovákiában, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Törökországban és Tunéziában népszerűsítették már a magyar fúvószenei hagyományokat, képviselték Magyarországot és Pilisvörösvárt. 

Az elmúlt 20 esztendő során elért sikereik közül a legkiemelkedőbbek:

  • 1996:  Veszprémi Nemzetközi Balaton Fesztivál – Bronz minősítés
  • 1999:  Svájc, Saas-Fee Nemzetközi Alpok Zenei Fesztivál Koncert-fúvószenekari

kategória – Bronz minősítés

  • 2001:  Dunakanyar Zenei Fesztivál – Kitüntetéses első díj
  • 2002:  Zeneiskolai Zenekarok IV. Országos Versenye – III. helyezés
  • 2004:  Dunakanyar Zenei Fesztivál – Kitüntetéses első díj
  • 2007:  WASBE Minősítés, Kiemelt arany minősítés „C” kategóriában (Ez az amatőr

együttesek számára teljesíthető legmagasabb kategória.)

  • 2010:  V. Balatonföldvári Térzene Fesztivál és Verseny (WASBE zsűri) – III. helyezés
  • 2012:  Svájc, Zürich Welt Jugendmusik Festival, H1 kategória II. helyezés.

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 6/1993. (III. 4.) önkormányzati rendeletében biztosított jogkörében eljárva az „A Tempo” Koncertfúvós Zenekar részére két évtizedes művészi tevékenységéért, a hagyományos indulók és polkák, az igényes könnyűzene, a fúvószenekarra írt koncertdarabok, a szimfonikus komolyzenei átiratok és filmzenék magas színvonalú előadásáért és népszerűsítéséért, valamint a város kulturális életében végzett kiemelkedő tevékenységéért  Pilisvörösvárért emlékérmet adományoz.

Pilisvörösvár, 2014. október 23.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []