Pilisvörösvár
Miben segíthetünk?
Wenczl Mihály (2007)
Wenczl Mihály (2007)

2085 Pilisvörösvár, Petőfi Sándor u. 43.
Határozat: 206/2007.(X.04.) Kt.

kiemelkedő méhészeti kutatómunkájának elismeréseként

Pilisvörösvárért emlékérem (2007)

Wenczl Mihály 1917. szeptember 15-én született Pilisvörösváron. Elemi iskoláit is itt, szülőfalujában végezte el.

Fiatalon kellett munkát vállalnia. Első munkahelye Budapesten a Főnix Csiszológyárban volt. Munkája mellett hétvégeken a “Ziegler-zenekar" tagjaként zenélt.

A II. világháború kitörésekor munkahelye, a Főnix Csiszológyár bezárt, így új munkahely után kellett néznie. Ekkor került az egykori kőporbányába, az Ásványbányába. Itt kapta meg a katonai behívó parancsot. A gyors kiképzést követően géppuskásként az orosz frontra került. 13 küzdelmes hónapot töltött a fronton. Bátorságáért a Vitézségi bronz és kisezüst kitüntetéseket kapta.

Leszerelése után ismét a kőporbányában helyezkedett el. Az államosítás után is itt dolgozott tovább, egészen a nyugdíjba vonulásáig. Kezdetben mint szakvezető, majd mint robbantómester teljesítette feladatait. Munkájának elismeréseként két alkalommal részesült kitüntetésben.

Pénzkereső foglalkozás mellett Miska bácsi 53 éve hódol szenvedélyének, a méhészetnek. Méhészkedése során olyan egyedülálló felfedezést tett, amely akár nemzetközi hírnévhez is juttathatta volna, ha sikerül azt elismertetnie a Találmányi Hivatallal.

Találmánya a “valódi üveges lépes méz” nyolcéves kutatómunka eredménye volt.  Lényege a következő. Miska bácsi a kaptárba helyezte a befőttes üvegeket oly módon, hogy nem adott méheinek más raktározási lehetőséget, csak az üvegeket. Így sikerült rávennie a méheket arra, hogy a mézet közvetlenül a befőttes üvegekbe rakják, mégpedig úgy, hogy előtte maguk építik az üvegekbe a lépet is. 18 üveg mézet készített így, melyből küldött a Kisállat-tenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet Méhtenyésztési és Méhbiológiai Osztályának is, valamint a pilisvörösvári Tájház részére is. Újszerű eljárását megörökítették videofelvételen is.  A filmet 1999. februárjában mutatták be a Fókusz című tévéműsorban.

Méhészeti munkája során Miska bácsi mindig arra törekedett, hogy csak tiszta, adalékanyagoktól mentes (bio) mézet és lépes mézet készítsen. Találmányáról egyszer a következőket nyilatkozta: “Ez nincsen sebezve, nincsen feltöltve, ebből nem lehet elvenni, nem szabad mást hozzátenni, ez olyan, amilyennek lennie kell.”

Miska bácsi hosszú és kitartó küzdelmet folytatott azért, hogy találmányát elismerjék. Termékét bemutatta a jászberényi méhész kiállításon, a Hungexpón. Cikket írt eljárásáról a Méhészet című folyóirat szerkesztőségének, melyet fényképekkel is dokumentált. Küzdelme azonban találmánya elismeréséért a mai napig eredménytelen maradt.

Ennek ellenére Miska bácsi ma, kilencven évesen egy újabb találmányon dolgozik, az “Ostyában készült lépes méz”-en. Bízik abban, hogy ez sikerülni fog.

Pilisvörösvár, 2007. október 23.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []