Miben segíthetünk?

Bravi Buam - Zenekar

Bravi Buam - Zenekar

A hét mesterzenész

25 éves a Bravi Buam zenekar

“Minden embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban…” – énekelték Bravi Buamék gyermekei a zenekar 25. éves jubileumán.

Ez a kedves dal, amely betöltötte a hatalmas sörsátort és nézők szívét, az alaphangját adta meg az ünnepi műsornak. Azt eddig is tudtuk, hogy a zenekar nagyszerű zenészekből áll és hogy jelentős szerepük van a német népzenei hagyományok megőrzésében és népszerűsítésében Pilisvörösváron. 

Ami pluszban ezen a napon a nézőkre kisugárzott: a zene generációkon átívelő szeretete, közösségalkotó és léleknemesítő ereje. Jó volt őket látni a színpadon: a hét mesterzenészt és feleségeiket, gyermekeiket, akik nagy szeretettel adták elő műsorszámaikat. Olyanok ők valóban, mint egy nagy, összetartó család: a Bravi Buam család. Köszönjük, hogy az együttzenélés örömét és az összetartozás érzését megosztották velünk.

A Bravi Buam együttes neve magyarul annyit jelent: jó gyerekek (brave Buben). Három rendes, jó gyerek: Mirk Tamás, Peller Zoltán és Bogár Attila alakította meg a zenekart 1980-ban. A névválasztásba lehet, hogy némi irónia is vegyült, hiszen a három jó fiú ekkoriban még csak hetedikes volt, s ez az az életkor, amikor a csínytevések is mindennaposak.

Már az is meghökkentő és bátor dolog volt, hogy sváb nevet választottak maguknak. Ez a későbbiekben is zenei programot, elkötelezettséget jelentett a számukra. Kevesen tettek annyit az elmúlt 25 évben a sváb népzenei hagyományokért, mint ők. Megkedveltették ezt a zenét a fiatalokkal, nyomukban újabb és újabb zenekarok alakultak. A tradicionális sváb népzene ma is repertoárjuk 30-40 %-át alkotja.

1984-től kezdték kísérni a Wenczl József vezette táncegyüttest (a zenekar tagjai közül többen maguk is táncosok voltak). A táncegyüttest kísérve háromszor is elnyerték a legjobb magyarországi német zenekar címet.

– Az elmúlt negyed évszázad alatt nagyon sok segítséget kaptunk a Bravi Buam zenekartól. A zeneszámok összeállításáért, hangszereléséért és előadásáért soha semmilyen ellenszolgáltatást nem kértek tőlünk, önzetlenül és elkötelezetten vettek rész a közös munkában és kísérték el a táncosokat a turnékra. Áldozatos munkájukkal nagyban hozzájárultak a táncegyüttes sikeréhez és a német nemzetiségi kultúra fellendüléséhez – emlékezik hálával Wenczl József a közös munkára és fellépésekre.

A zenekar az elmúlt évtizedek alatt többször átalakult, mai formáját 1995-ben nyerte el. Eddig öt hanghordozójuk jelent meg, a legelső 1990-ben, a legutolsó – ami egy válogatás-CD – pedig a jubileumra. A hagyományos sváb népzenén kívül főleg ún. oberkrainer stílusú zenét játszanak. Zenei munkásságukért és népzenei hagyományok ápolásában játszott elévülhetetlen szerepükért 2003-ban Pilisvörösvárért emlékéremben részesültek.

Az elmúlt 25 évben bejárták fél Európát és a tengerentúlra is több ízben eljutottak. Turnéik alatt nagyon sok barátot szereztek, s nagyon sok városba elvitték a vörösvári német kultúra jó hírét. Legutóbb a táncegyüttessel együtt vendégszerepeltek Neuhausban, s a szokásos siker ezúttal sem maradt el. Idén nyáron már harmadik alkalommal utaznak az Egyesült Államokba, hogy az ott élő sváb közösségnek is elvigyék zenei kultúránkat.
A nagyszabású és nagy sikerű négy napos jubileumi rendezvényen (május 13-16 között) a Halastó Kemping területén felállított 1000 m2-es sörsátorban a házigazda Bravi Buamon kívül fellépett a vörösvári, a wellmari és a gerstetteni fúvószenekar, a Bolero, a Lustige Spatzen, a Schwäbische Jungs, a Mondschein Kapelle, a Pilischer Schramli, a Pilistaler Echo, az UDJ, a Borovicka, a Bianka és fiúk elnevezésű formáció, a Grouvhaus, Vágási András, sztárvendégként fellépett Komár László.

Május 15-én este került sor az együttes jubileumi műsorára, amelyben kedves meglepetésként felléptek a hét mesterzenész családtagjai is. Különösen kedves színfoltjai voltak az estnek, amikor a legkisebbek szerepeltek önálló produkcióval és amikor a feleségek beszélték ki rímekben a férjeiket.

A jubileumkor szokásos módon köszöntötték és ajándékokkal halmozták el az ünnepelteket a meghívott együttesek, egyesületek, a városi és a kisebbségi önkormányzat vezetői, további sikereket kívánva nekik.

Peller Zoltán, a Bravi Buam együttes vezetője meghatottan köszönte meg az ajándékokat és a jókívánságokat. Köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt 25 év alatt segítették őket – külön kiemelve azt a nélkülözhetetlen támogatást, amit szüleiktől és családjuktól kaptak.

– Nem volt egyszerű ez a 25 év, sok munkánk van benne, de megérte. Rengeteg élményünk volt, sok barátot szereztünk, nagy örömünket leltük a zenélésben. Ezt a zenét szeretnénk továbbra is játszani. S remélem, sok örömet fogunk még szerezni vele minden-kinek.

A műsor után kezdődött a bál, ahol hajnalig mulattak a Bravi Buam zenekar talpalávaló muzsikájára a táncos kedvű vörösváriak.

“Nagyon szép volt a jubileumi műsor vasárnap. Nagyon tetszett, ezt nem lehet egy darabig elfelejteni. Csak így tovább…”

Szerkesztőségünk nevében én is csak ezt kívánhatom a 25 éves Bravi Buamnak: Szép volt fiúk! Csak így tovább még legalább újabb 25 évig!

Fogarasy Attila

A Bravi Buam zenekar tagjai 

A zenekar jelenlegi felállása: Mirk Tamás (harmonika, billentyűs hangszerek), Peller Zoltán (dob), Botzheim Tamás (tuba, basszusgitár), Nyírő Károly (tenor), Székely Ákos (trombita), Korycki Tamás (klarinét, szaxofon), Lovász Zsolt (gitár, szaxofon).

Korábbi tagok: Bogár Attila (pozan), Árend Ágost (klarinét, szaxofon), Vörös Tibor (trombita, gitár), Breier Zoltán (trombita).

Jubileumi CD

 (Vörösvári Újság, 2005. május)

Életút

Három, zenétől túlfűtött hetedikes tanuló álma, hogy sváb dallamokat fognak előadni, 1980-ban megvalósult.

A Mirk Tamás, Peller Zoltán, Bogár Attila trió szárnybontogatásai sikerrel jártak az islola bálokon.

Időközben az együttes új tagokkal és repertoárral bővült, zenei ízlése csiszolódott. Az esküvői zenélés mellett 1984-től a pilisvörösvári Német Nemzetiségi Tánccsoport kísérőzenekaraként működött. Közel 10 év alatt nagyon sok közös és önálló fellépések, sikerek gazdagították a zenekar életét.

Számos hazai és külföldi turnén vettek részt. Ez idő alatt háromszor nyerték el a legjobb magyarországi német zenekar címet.

A zenekar 1990-ben kisebb átalakuláson esett át, majd 1995-ben nyerte el a mai formáját. Zenei irányzata töretlen maradt, amit a mai napig mi sem bizonyít jobban, mint az eddig megjelent négy hanghordozójuk: 1990, 1992, 1994, 2004.

A főleg hagyományőrző sváb hangzáson kívül oberkrainer és német stílust játszanak. Az igazi elismerés sem késett sokáig, mert 2003-ban a zenekart Pilisvörösvárért emlékérem-mel tüntették ki.

Idén Pünkösd-kor nagyszabású rendezvénysorozat keretén belül ünneplik 25 éves évfordulójukat. A jubileum alkalmából egy válogatás CD kerül kiadásra.

2005 nyarán már harmadik alkalommal utaznak majd az Amerikai Egyesült Államokba, hogy az ott élő sváb közösségnek is elvigyék zenei kultúránkat.

A zenekar tagjai

 

Megvásárolható hanganyagok:

  • BRAVI BUAM 1./1990/ MEGJELENT 1990-ben KAZETTáN.
    JELENLEG NEM KAPHATó!!!!!
  • BRAVI BUAM 2. /1992/ MEGJELENT 1992-ben KAZETTáN.
  • BRAVI BUAM 3. /1995/ MEGJELENT 1995-ben KAZETTáN éS CD-n.
  • BRAVI BUAM 4. /2004/
  • BRAVI BUAM 5. /2005/

Elérhetőségek:

 

A zenekar 2017-ben megszűnt.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []