Pilisvörösvár
Miben segíthetünk?
Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes és Wenczl József (2014) – megosztott díj
Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes és Wenczl József (2014) – megosztott díj

Határozatok száma: 134/2014. (IX. 25.)  Kt. sz. és 135/2014. (IX. 25.)  Kt. sz.

A német nemzetiségi hagyományok ápolásában és őrzésében játszott kiemelkedő szerepükért, megosztott díjként, közösen.

Pilisvörösvárért emlékérem
(megosztott díj)

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes  

1954-ben alakult Hidas-Herbst György vezetésével. Első jelentős fellépésük 1955-ben volt a Nemzeti Színházban. 1957-ben pedig nagy sikerrel szerepeltek a Gyulai Nemzetiségi Fesztiválon. Első koreográfusuk Tímár Sándor volt, aki később éveken át a Magyar Állami Néptáncegyüttest vezette. A hatvanas években a legendás hírű Lányi Ágoston vette át a művészeti munka irányítását, majd 1976-tól Wenczl József lett a csoport koreográfusa, aki ezt a feladatot 30 éven át, 2006-ig látta el.

A hatvanas évekre tehetők az első külföldi fellépések, Ausztriában és az egykori NDK-ban. Később az együttes számos turnét tett Németországban, és több más európai országba – Franciaországba, Olaszországba, Lengyelországba és Litvániába is elvitték a magyarországi németek hírét.

A 1980-as évek elején az együttes egészen rendkívüli sikereket ért el: 1981-ben harmadszor is megnyerte a Soproni Néptáncfesztivált, így végleg hazahozta a jelentős szakmai elismerést jelentő vándordíjat. 1982-ben a hesseni tartományi fesztiválon a közönség tombolva fogadta a vörösvári táncosok fellépését.

Az együttes hazai és külföldi sikerei a magyar állam elismerését is kivívták: 1984-ben és 1989-ben nívódíjat kapott az együttes, 1987-ben a Kulturális Minisztérium a Kiváló Együttes címet adományozta a tánccsoportnak.

A kilencvenes évektől kezdve az együttes a tengerentúlra is eljutott: 1993-ban meghívást kaptak az Amerikai Egyesült Államokba, ahol Clevelandben, Chicagóban és Detroitban szerepeltek kirobbanó sikerrel. 1995-ben a gyermek tánccsoport vendégeskedett Milwaukee-ban. 1998-ban az együttes brazíliai turnén járt, 2000-ben pedig a babarciakkal együtt Ausztráliában szerepeltek. Az együttes kétszer vett részt a híres Európa Fesztiválon: 2010-ben Olaszországban, Bolzanoban, 2013-ban pedig Németországban, Gotha-ban. Ezen kívül jártak Gröbenzellben, Neuhausban és Altheimben is.

A Táncegyüttes 2006. október 30-án Közhasznú Egyesületté alakult. Azóta Molnárné Breier Anita az egyesület elnöke, Wenczl József pedig a táncegyüttes tiszteletbeli elnöke, koreográfusa és művészeti vezetője. A táncegyüttesnek jelenleg 5 csoportja van: 1. Felnőtt csoport, 2. Ifjúsági csoport, 3. Haladó gyermekcsoport, 4. Középső gyermek csoport, 5. Kezdő gyermekcsoport.

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 6/1993. (III. 4.) önkormányzati rendeletében biztosított jogkörében eljárva a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes részére hat évtizedes kiemelkedő, példaértékű művészeti tevékenységéért, a német nemzetiségi hagyományok ápolásában és őrzésében, a testvérvárosi kapcsolatok kialakításában és fenntartásában, valamint városunk jó hírnevének öregbítésében játszott kiemelkedő szerepéért Wenczl József táncos-koreográfussal közösen, megosztott díjként Pilisvörösvárért emlékérmet adományoz.

 

Wenczl József  

1945. május 5-én született Pilisvörösváron. Itt végezte el általános iskolai tanulmányait, majd a helyi középiskolában tett érettségi vizsgát 1979-ben. Kisgyermek kora óta élénken érdeklődött a német nemzetiségi hagyományok, különös tekintettel a nemzetiségi tánc iránt. 1961-ben id. Hidas György buzdítására kezdett táncolni a pilisvörösvári táncegyüttesben, itt szerette meg a szép német táncokat és népdalokat. 1965-ben Budapesti Központi Nemzetiségi Táncegyüttesnek is tagja lett, ahol megismerkedett más népek táncaival is.

1969-ben beiratkozott a Kulturális Minisztérium által szervezett német nemzetiségi néptáncoktatói szakra, amelyet 1973-ban sikeresen elvégzett. Ekkor a tánc mellett már a koreográfia is érdekelte. Bejárta Tolnát-Baranyát, a magyarországi németek körében gyűjtve népdalokat, néptáncokat, hagyományokat. A gyűjtőutakon látottakat azután beépítette koreográfiáiba. 1970-től kezdődően készít tánckoreográfiákat. 1974-től vezette a gyermek tánccsoportot, majd 1976-ban átvette a felnőtt csoport vezetését is. 1981-ben a Népművelődési Intézetnél „C” kategóriás néptánc vezetői képesítést szerzett. 1996-ban középfokú közművelődési szakvizsgát tett.

Wenczl József országosan és nemzetközi viszonylatban is elismert koreográfus. 1994-től tíz éven át volt a Magyarországi Németek Táncszekciójának elnöke. Csaknem 100 koreográfia fűződik nevéhez, amelyek közül többet nemcsak hazánkban, hanem külföldön, többek között Németországban, Franciaországban, Ausztráliában és Brazíliában is bemutattak. Néptánc-fesztiválokon többször kapta meg a legjobb koreográfiáért járó díjat. A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes háromszor lett fesztiváldíjas a vezetésével (Nívó díj: 1984 és 1989-ben, Kulturális Minisztérium Kiváló Együttes díja 1987-ben). Táncai a Budapesti Táncművészeti Főiskola tananyagában is szerepelnek.

Wenczl József az alábbi kitüntetéseket tudhatja magáénak:

  • 1994 – Nívó-díj (Magyarországi Németek Demokratikus Szövetsége) 
  • 2000 – Piliscsabáért emlékérem (Piliscsaba Község Önkormányzata)
  • 2003 – Északi Régió Németségéért Kitüntetés (ÉMNÖSZ)
  • 2004 – Pest Megye Művészetéért Díj (Pest Megye Közgyűlése)
  • 2005 – A Magyarországi Német Tánckultúráért Díj (Landesrat)
  • 2007 – Nívódíj – Dunai Svábok Világ-szövetsége, Stuttgart
  • 2008 – Művészeti díj – Művészetek Háza Pilisvörösvár

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 6/1993. (III. 4.) önkormányzati rendeletében biztosított jogkörében eljárva Wenczl József táncos-koreográfus részére több mint fél évszázados kiemelkedő táncművészeti tevékenysége, a magyarországi németek tánckultúrájának megőrzésében és továbbadásában táncosként, koreográfusként és művészeti vezetőként játszott kiemelkedő szerepe elismeréseképpen a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttessel közösen, megosztott díjként Pilisvörösvárért emlékérmet adományoz.

Pilisvörösvár, 2014. október 23.

Kapcsolódó galériák
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []