Pilisvörösvár
Miben segíthetünk?
Manhercz Krisztián (2016)
Manhercz Krisztián (2016)

vízilabdázó olimpikon

Határozat: 153/2016. (IX. 08.) Kt.

Pilisvörösvárért emlékérem

Manhercz Krisztián 1997. február 6-án született Budapesten. Édesanyja Manherczné Ruppel Györgyi, édesapja Manhercz Kálmán. Születése óta Pilisvörösváron él. Bátyja, Ádám szintén vízilabdázó, mindketten a Contitech Szeged Diapolo felnőtt csapatában játszanak.

Krisztián általános iskolai tanulmányait a Vásár téri iskolában, középiskolai tanulmányainak nagy részét a Friedrich Schiller Gimnáziumban végezte, majd Szegedre igazolt, s az érettségi vizsgát már ott tette le. Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves, kereskedelem- és marketing szakos hallgatója.

Az Akarat DSE-ben tanult meg úszni 4 évesen, majd a Széchy SE-ben versenyzett. 9 éves korában kezdett vízilabdázni a Csapó Gábor és Faragó Tamás nevével fémjelzett pólósuliban, majd a Vasasban folytatta pályafutását. Céltudatosságára és áldozatkészségére jellemző, hogy éveken keresztül reggel tanulás előtt, majd délután az iskola után is beutazott Budapestre edzeni. Reggel 7-től ½ 9-ig edzett a Margitszigeten, aztán busszal vissza Pilisvörösvárra, a gimnáziumba. Iskola után hazament ebédelni, majd vissza Pestre a Vasashoz edzeni. Amikor aztán bekerült a Vasas felnőtt csapatába, akkor magántanuló lett, mivel az edzések délig tartottak.

Kiváló játékával hamar felhívta magára a figyelmet. 2012-ben, 15 évesen került be a dr. Horkay György vezette utánpótlás válogatottba, amellyel ettől kezdve minden évben kiváló eredményeket ért el: 2012-ben Perthben az Ifjúsági VB-n 2. helyezés, 2013-ban Szombathelyen a Junior VB-n 4. helyezés, 2014-ben Isztambulban az Ifjúsági VB-n 1. helyezés és az All Star csapat tagja, 2014-ben Tbilisziben a Junior EB-n 2. helyezés.

A 2014-es év fontos változásokat hozott az életében: ettől az évtől játszik – bátyjával, Ádámmal együtt – a Contitech Szeged Diapolo felnőtt csapatában, s ebben az évben kapott először meghívót – 17 évesen – a felnőtt válogatottba.

2015-ben Almati-ban a Junior VB-n 3., 2016-ban Belgrádban a felnőtt EB-n szintén 3. helyezést ért el. Ezután következett élete eddigi legnagyobb megmérettetése, az olimpia. A 2016. augusztus 6. és 21. között a brazíliai Rióban megrendezett Nyári Olimpiai Játékokon a felnőtt férfi vízilabda-válogatott tagjaként 5. helyezést ért el. A pontszerző hely megszerzéséhez játékával jelentősen hozzájárult: 18 éves létére mind a nyolc mérkőzésen játszott, a nyolc mérkőzésen összesen kilenc gólt dobott, ebből a japánok ellen egy mérkőzésen négyet.

Az olimpia után rögtön a hollandiai Junior Eb következett, ahol csapatával ugyan „csak” a 7. helyezést érte el, de ő maga elnyerte mind a gólkirályi, mind a torna legjobb játékosa címet.

Manhercz Krisztián szinte hihetetlenül fiatalon került be a világelitbe tartozó felnőtt vízilabda válogatottba, ennek ellenére mégis szerény és alázatos. Egy korábbi nyilatkozatában ezt mondta magáról: „Az, hogy valaki eljut-e a válogatottba, rengeteg dolgon múlik, de régen nekem azt mondták, hogy három mindenképp kell hozzá: tehetség, szorgalom és szerencse. Én mindig maximalista voltam magammal, és mindig nyerni akartam, még az iskolai kidobósban is. … A tehetségről nem tudok mit mondani, de mindig úgy dolgoztam, hogy a szorgalmammal ne legyen gond, és úgy éreztem, hogy szerencsés típus vagyok.”

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Pilisvörösvár Város Díszpolgára cím és a Pilisvörösvárért emlékérem alapításáról és adományozásáról szóló 6/1993. (III. 04.) önkormányzati rendeletében biztosított jogkörében eljárva Manhercz Krisztián vízilabdázónak a riói olimpiára való kijutásáért, az olimpián nyújtott kiváló teljesítményéért és a vízilabda csapat tagjaként elért olimpiai ötödik helyezésért Pilisvörösvárért emlékérmet adományoz.

Pilisvörösvár, 2016. október 23.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []