Miben segíthetünk?

Német Nemzetiségi Fúvószenekar

Német Nemzetiségi Fúvószenekar

Immár 112 éves múltra tekint vissza. Mauterer Jakab vezetésével 1893. május 15-én alakult a zenekar jogelődje.  Mauterer Jakab 1898. július 5-ig állt a zenekar élén, Őt fia, Mauterer János követte 1902. július 15-ig, majd Mauterer János Jakab nevű testvére irányította a zenekart. Ez alatt az idő alatt a 18-20 zenészből álló együttes igazi zenekarrá érett. A karnagy maga is tanult muzsikus volt. A zenekar híres karmester volt Fricsay Richárd 1953-ig, aki egyben az első szárnykürtös is volt. Tőle Nick János vette át a stafétabotot. Őt Vörösvári József követte, aki több évtizeden keresztül vezette a zenekart. Tőle Feldhoffer János vette át a stafétabotot.

1989-ben 18 taggal alakult újjá a zenekar Brandhuber János vezetésével, aki 1994-ig látta el a karnagyi teendőket. Ezután majd egy évig Feldhoffer János a jelenlegi Egyesület vezetője látta el a karnagyi feladatokat. 1995 októberétől 2 év kivételével Buzás Bálint karnagy látja el a feladatokat.  A két év során Kovács Tibor karnagy vezetésével működött a zenekar.
2002-ben közhasznú egyesületté alakultak.

1996-ban a IX. Országos Fúvószenekari minősítésen Német nemzetiségi KATEGÓRIÁBAN, és SHOW zenekari kategóriában kiemelt aranydiplomát kaptak, így elnyerték az FESZTIVÁLzenekar címet. 1997. május 1-én jelent meg a zenekar első kazettája, szeptemberben, Sopronban az Országos Német Nemzetiségi Fúvószenekari Fesztiválon az első hat helyezett között szerepeltek. 2003 októberében a Nagymányokon megrendezésre került német nemzetiségi zenekarok országos döntőjében a 7. helyezést érték el. 2004 áprilisában megjelent a zenekar 2. kazettája és CD-je. 2005 áprilisában pedig jelent meg a válogatás CD-jük. 2004 áprilisában ünnepelték 15 éves jubileumukat.

Tevékenységük szorosan összeolvad Pilisvörösvár kulturális életével. A város, a katolikus egyház, és a német nemzetiségi egyesületek rendezvényei elképzelhetetlenek a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekara részvétele nélkül. E rendezvények közül is kiemelkedők a hagyományos Szüreti felvonulás, Pünkösdi utcabál, Vörösvári napok Aktívan részt vettek és vesznek a testvérvárosi kapcsolatok kialakításában, ápolásában. A német nemzetiségi hagyományőrzésben, és hagyományok ápolásban kifejtett tevékenységük kiemelkedő. A zene iránti szeretetük, tiszteletük jellemzi egész tevékenységüket, mely példaértékű.

Tevékenységüket ma már nemcsak Pilisvörösváron és környékén, de nemzetközileg is elismerik, ezzel öregbítve szülővárosuk jó hírnevét. A környék kulturális rendezvényein kívül az elmúlt években megfordultak a németországi Gerstettenben, Werheimben, részt vettek a Szlovákiai Nemzetközi Fúvósfesztiválon.

Pilisvörösvár, 2005. október 23.

 2008. december 7. Emlékplakett zeneművészeti díj kategóriában

2009. április 24. Taksony – Kiemelt Arany Diploma minősítés elnyerése

2012. április: Kiemelt arany fokozatú minősítés elnyerése (Landesrat szervezésében)

2013. november 10. Budakalászon az ÉMNÖSZ Gálán zenekarunk „Für Ungarndeutschstum Region Nord” kitüntetésben részesült.

2018. október 13. Emberi Erőforrások Minisztériuma  a „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjat adományozta a zenekarnak, a pilisvörösvári németek fúvószenéjének bemutatásáért, zenei kultúrájuk megőrzéséért és továbbadásáért.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []