Pilisvörösvár
Miben segíthetünk?
Német Nemzetiségi Vegyeskórus (2010)
Német Nemzetiségi Vegyeskórus (2010)

Két évtizedes magas színvonalú énekkari tevékenységükért, valamint a német nemzetiségi hagyományok ápolása terén kifejtett kiemelkedő munkájuk elismeréseként.

Határozat: 168/2010. (IX. 23.) Kt.

Pilisvörösvárért emlékérem

A Német Nemzetiségi Vegyeskórus 1989. január 30-án, 18 alapító taggal alakult meg, Pilisvörösvár fennállása 300 éves jubileumi ünnepségeinek idején. A kórust megalakulásakor Hidas György tanár úr vezette, s a kórus kezdetben az általa gyűjtött sváb népdalokat énekelte.

1990-től Neubrandt Ferenc és felesége, Piroska irányítja a kórust. Ők új távlatot nyitottak az énekesek számára, hiszen szívós és fáradhatatlan munkával a kétszólamú német népdalok mellett egyre több klasszikus 4 szólamú kórusművet tanítottak be a kórusnak.

Az énekkar tevékenyen részt vesz a város német nemzetiségi és egyházi hagyományainak ápolásában. Rendszeresen fellépnek a Farsangtemetés, a Májusfaállítás- vagy bontás, a Hősök napi megemlékezés, a Szüreti felvonulás, az őszi Német Nemzetiségi Délután rendezvényein. Rendszeres résztvevői a soproni német kulturális hétnek, valamint a német nemzetiségi kórusok számára rendezett egyéb kórustalálkozóknak.

Szoros és kölcsönösen jó kapcsolatot ápolnak többek között a pilisszentiváni, a solymári, a budakeszi, a taksonyi, a szendehelyi és a dunaharaszti német nemzetiségi kórusokkal. A kapcsolattartás jegyében több alkalommal rendeztek kórustalálkozót Pilisvörösváron, s eleget tettek más kórusok meghívásainak.

Részt vesznek a testvérvárosi kapcsolatok elmélyítésében is. Nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki pl. a gröbenzelli énekkarral, 2004-ben ők látták vendégül a német kórust.

Néhány fontosabb siker az elmúlt 30 év fellépéseiből:

  • 1998. október: a Magyarországi Német Énekkarok I. Országos Fesztiválja,
  • 2005. október: sikeres szerepelés a fertőrákosi kőfejtőben megrendezett Nemzetközi Operagálán,
  • 2006: emlékezetes részvétel a Magyarországi Németek 10 Éves Jubileumi Ünnepségén a Kongresszusi Központban,
  • 2006: kortárs magyar oratóriumi koncert Mohácson, a “mohácsi vész” évfordulóján,
  • 2010. június 26.:  Részvétel a Magyarországi Németek Egyházi Szekciója által szervezett kórustalálkozón Pécsett, a kultúra fővárosában, a Székesegyházban, ahol 500 énekes adott nagy sikerű közös koncertet, melyet a Pécsi Körzeti Stúdió is rögzített.

A kórustagok vallási kötődése is igen erős, ezért gyakran lépnek fel egyházi rendezvényeken is. Évek óta nagy sikerrel rendezik meg a Vörösvári Napok alkalmából a nagytemplomban a “búcsúi koncertet”. Ezen fellépéseiket rangos pilisvörösvári zenészek, énekesek vendégszereplései gazdagítják.

A kórus az elmúlt években több minősítő hangversenyen is részt vett, nagy sikerrel.

  • 2000-ben aranykoszorús helyezést,
  • 2004-ben és 2007-ben dicséretes arany minősítést,
  • 2010-ben  kitüntetéses arany helyezést értünk el.

Az elmúlt bő húsz éve alatt a kórus tagjai baráti társasággá kovácsolódtak. Hitvallásuk: a zene, a dal, a közös éneklés nemcsak örömet nyújt, hanem formálja, neveli is az embereket, és így jó szándékú, békés közösséget alkothatnak. A kórustagok sok időt áldozva készülnek fellépéseikre, tanulják az új dalokat. Lelkesen, magas szakmai színvonalon énekelnek, a közönséget magával ragadva. Tevékenységük példaértékű, vendégszerepléseik során méltón képviselik városunkat.

Pilisvörösvár Város Önkormányzata a Német Nemzetiségi Vegyeskórus részére két évtizedes magas színvonalú énekkari tevékenységéért, valamint a német nemzetiségi hagyományok ápolása terén kifejtett kiemelkedő munkájának elismeréseként Pilisvörösvárért emlékérmet adományoz.

Pilisvörösvár, 2010. október 23.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []