Miben segíthetünk?

Megérkezett Pilisvörösvárra a szűrőkamion

Megérkezett Pilisvörösvárra a szűrőkamion
2022. március 28.

Ismét országjárásra indult Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja (MÁESZ) az idén a "Fókuszban a családok egészsége - Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség Prevenciós Roadshow 2022" elnevezéssel és társszervezéssel.
A programban városunknak immár harmadik alkalommal van lehetősége részt venni. A szervezők az önkormányzattal összefogva 2022. március 28-29-én biztosítják a lehetőséget a pilisvörösváriaknak a szűrésre. A program hivatalos megnyitóját március 28-án 9 órakor tartották, ahol Dankovics Gergely programigazgató és Fetter Ádám polgármester tartott hivatalos nyitó beszédet. Dankovics Gergely elmondta: a program elmúlt tíz évében országosan 2.212 helyszínen, több mint 600 000 állampolgár ingyenes szűrését tette lehetővé, a támogató szakmai szervezetk száma pedig mostanra elérte a hetvenhatot. Fetter Ádám pedig arról beszélt, hogy az ilyen lakosság közelébe hozott vizsgálati lehetőségek nagyon jó alkalmat teremtenek arra, hogy kicsit jobban odafigyeljünk az egészségünkre, több információhoz jussunk állapotunkról és időben észre vegyük, ha esetleg valami baj lenne.

A szűrőkamion a korábbi évekhez hasonlóan Pilisvörösváron a Fő téren kapott helyet. A rendezvény fő célja a lakosság, a családok és gyermekek részére a prevenció széles körű megismertetése. A korábbi évekhez hasonlóan idén is igen intenzív volt a vörösváriak érdeklődése a szűrések iránt, a rendelkezésre álló időpontok mind megteltek. Jelentkezni a háziorvosoknál lehetett az eseményt megelőző két hétben.

A program a 2020-2025 időszakban a gyermekekre, fiatalokra, családokra összpontosít a „Fókuszban a megelőzés, Gyermekek – Fiatalok – Családok Évének” keretében. Ennek keretében iskolai csoportok regisztrációjára is lehetőség nyílt. A gyerekek és a fiatalok interaktív módon, anatómiai mozisátorban, anatómiai ismertetőn, rendőrségi prevenciós bemutatón ismerkedhetnek meg az egészséges életmód vetületeivel. Így például speciális szemüvegen nézhetik meg, hogy hogyan érzékeli a külvilágot egy olyan ember, aki alkoholt fogyasztott, anatómiai bábukon védőnők mutatják be az emberi test működését, próbababán pedig az újraélesztés menetét ismertetik a fiataloknak.

A szűrések során a lakosság számára 40 féle átfogó vizsgálatra van lehetőség: így teljes testanalízisre, laborvizsgálatokra, tüdőgyógyászatra, kardiológia, stroke, szívinfarktus, csontritkulás és szemészeti vizsgálatra. Újdonság a fogászati blokk kialakítása, melynek segítségével általános fogászati állapotfelmérésre és a szájüregi daganatok korai felismerésére is lehetőség nyílik a látogatóknak.

A program a szűrések mellett, külön figyelmet fordít a lakosság egészségét fenyegető rizikófaktorokra, így a dohányzásra, a mozgásszegény életmódra, a helytelen táplálkozásra, az elhízásra, valamint az alkoholfogyasztásra, amelyek életmód tanácsadással megelőzhetőek. A szűrések hozzájárulnak emellett a szembetegségek, halláskárosodás, asztma és allergia, a dohányzás, visszérkockázat, neuropathia, bőrvédelem, inkontinencia, prosztata megbetegedések, demencia, laktoz-intolerencia felderítéséhez. Nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges táplálkozás, valamint a sport és egészség kapcsolódásának bemutatására is.

Az esemény fővédnöke: dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának
európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és az Átölel a Pilis

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []