Miben segíthetünk?

Változnak a térítési díjak a pilisvörösvári közétkeztetésben

Változnak a térítési díjak a pilisvörösvári közétkeztetésben
2022. július 15.

Változnak az árak a gyermek-, illetve a szociális étkeztetés területén Pilisvörösváron. A térítési díjakat az elmúlt két évben nem módosították, ám most szükségessé vált az emelés, miután az elmúlt évben és az idei első félévben az élelmiszerárak robbanásszerűen megnövekednek, jelentős az infláció.

A (nettó) élelmiszerárak változásának bemutatását táblázat szemlélteti, amelyet lentebb görgetve tekinthet meg. Látható, hogy 2020. és 2022 januárja között, több, mint egy év alatt hasonló mértékű változás volt, mint az elmúlt 5 hónapban. Ezen felül az önkormányzatok és intézményeik a jövőben várhatóan kikerülnek az egyetemes fogyasztók köréből, átkerülnek piaci fogyasztók közé, ami a főzőkonyha rezsiköltségeinek növekedésével is jár.  

Év eleje óta az Önkormányzat folyamatosan monitorozza a konyha költségeit, eszerint városunk hónapról hónapra egyre nagyobb mértékben lépte át a rendelet szerinti nyersanyagnorma összegét, ami azt jelenti, hogy a különbözetet az önkormányzat finanszírozta. Egyértelmű célja a városvezetésnek, hogy a konyha az árak miatt minőségi hátrányt ne szenvedjen, így nem engedték az olcsóbb, rosszabb minőségű alapanyagok beszerzését. A rezsiköltségek része a munkavállalók bére, az üzemanyag költség, amik az elmúlt időszakban szintén növekedtek. Fontos, hogy az elmúlt két évben elért minőségi javulás megmaradjon, még akkor is, ha ez az önkormányzat nagyobb szerepvállalása mellett biztosítható, hiszen a jelenlegi árváltozás nem kompenzálja az eddigi és a jövőbeni emelkedések összegét.

A térítési díjak módosításáról szóló előterjesztést pénteken fogadta el egyhangúlag a Képviselő-testület.

A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja egyébként az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege. Ennek a díjnak a mértékét a fenntartó önkormányzat rendeletben állapítja meg. Az érintett intézmények – a bölcsőde, az óvodák, iskolák, szociális intézmények – vezetői jogosultak ugyanakkor a személyi térítési díjak megállapítására a vonatkozó törvény alapján a normatív kedvezményekkel, többek között a nagycsaládosok, vagy tartósan beteg gyerekek esetében.

A térítési díjak a Képviselő-testület döntése értelmében 2022. szeptember elsejével módosulnak. A megváltozott árakat mellékelt dokumentum rögzíti.  

Pilisvörösvár Város Önkormányzata 2021. év eleje óta több ipari konyhai gépet, eszközt is beszerzett, annak érdekében, hogy a Főzőkonyhán készült és a gyerekek, valamint a megrendelők asztalára kerülő ételek minél változatosabbak, ízletesebbek és egészségesebbek legyenek. Az elmúlt hetekben lehetőség nyílt elégedettségi kérdőív kitöltésére a Főzőkonyhán készült ételekről. Több, mint 250-en válaszoltak a feltett kérdésére, illetve osztották meg tapasztalataikat. A kérdőív kiértékelése rövidesen megkezdődik.

 

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []