Miben segíthetünk?

Ha emelkedik a vízfogyasztás Pilisvörösváron, elsőfokú vízkorlátozás lép életbe

Ha emelkedik a vízfogyasztás Pilisvörösváron, elsőfokú vízkorlátozás lép életbe
2022. július 20.

Figyelmeztetést adott ki ismét a Duna Menti Regionális Vízművek Zrt. több települést, köztük Pilisvörösvárt érintően, melyben arra kérik a lakosságot, takarékoskodjanak az ivóvízzel. Mint írják, az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a következő napokban – különösen Pest megyében – a hőmérséklet tovább emelkedik, és csapadékra sem számíthatunk.

Mindezek mellett a Duna vízállása is folyamatosan csökken, és hidrológiai előrejelzésekből is az derül ki, hogy a vízgyűjtő területen nem várható még csapadék-utánpótlás. A vízbázisokból kitermelhető ivóvíz mennyiségét a Duna vízállása határozza meg, tehát a fentiek okán jelentősen csökken a kitermelhető mennyiség.

A kánikula időtartamára Gödöllő és Szentendre, valamint a Pilisi-medence térségében érintett települések a következők: Acsa, Csömör, Erdőkertes, Fót, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház, valamint Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu és Üröm.

Több környező település elsőfokú vízkorlátozás elrendelése mellett döntött. Amennyiben Pilisvörösváron emelkedik a felhasznált ivóvíz mennyisége, úgy városunkban is kénytelenek leszünk megtenni a szükséges lépéseket. Ezt elkerülendő, Fetter Ádám polgármester arra kéri a lakosságot, hogy:

törekedjenek az ivóvíz tartalékos felhasználásra, például ne ebben az időszakban töltsenek medencét, mossanak autót.

  • minimalizálják a locsolást, az automata öntözőrendszereket kapcsolják ki.
  • ne használjanak ivóvizet pormentesítésre, utak, járdák locsolására.
  • Tekintettel a kialakult helyzetre, ismét az a döntés született, hogy a Városgazda Kft. a közterületi növényeket átmenetileg a tó vizével locsolja majd.

A DMRV azt írja, bár vízellátó rendszereik a nap 24 órájában működnek, és a szolgáltatási területükön egyelőre nincs vízhiány, a fogyasztási igények további emelkedése a már kiélezetten üzemelő vízellátó rendszerekben kritikus üzemállapothoz vezethet, amelynek következtében nagyobb kiterjedésű területen nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki. Amennyiben ez mégis megtörténik, vagyis lokális vízhiány alakul ki, lajtoskocsit biztosítanak az érintett területen.

Ahogy arról beszámoltunk, néhány hete Solymár súlyos, ezreket érintő vízellátási problémákkal küzdött. 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []