Miben segíthetünk?

Bányászmártíroknak állítanak emléket – felajánlásokra is szükség van a megvalósításhoz

Bányászmártíroknak állítanak emléket – felajánlásokra is szükség van a megvalósításhoz
2022. augusztus 11.

Új emlékművel bővül a Bányász emlékpark a Rákóczi utcában. Az új alkotás azoknak a mártíroknak állít majd emléket, akik a bányászat során életüket vesztették. Pilisvörösvár külterületén 1902-ben kezdődött a pilisi szénmedence legnagyobb kapacitású bányaüzemének „Lipót I. és II.” nevű ikeraknáknak a mélyítése. E jelentős esemény 120. évfordulója alkalmából a 2022 szeptemberi Bányásznapon kerülhet sor az új bányász emlékmű ünnepélyes avatására.

A kezdeményezés Zelenai István nyugdíjas bányamérnök nevéhez fűződik, aki megismételte 12 évvel ezelőtti kérését és megkereste Dr. Fetter Ádám polgármestert, hogy a jelentős évforduló alkalmából az Önkormányzat készíttessen egy emlékművet.

Az egykori kőszénbánya városunk és közösségünk történelmének meghatározó része. A városvezetés így a hosszú ideje megfogalmazott kezdeményezés mellé állva, támogatásáról biztosította az érintetteket és a júliusi Képviselő-testületi ülésen a képviselők jóváhagyták az emlékműállítás tervét.

Az új alkotást Molnár Sándor kőfaragómester tervezte. Az emlékmű annak a 129 bányásznak a nevét örökíti meg, akik a bányamunka végzése során életüket vesztették. A gránit burkolatú alapra négy a bányaomlást szimbolizáló bazaltszikla kerül, melyeken az elhunytak neveit megjelenítő gránit karikákat helyez el az alkotó.

A méltó megemlékezés érdekében Zelenai István szerkesztésében egy könyv is készül a 120 éves évforduló alkalmából, amely decemberben jelenik meg és a szeptemberi avató ünnepség képeit és beszámolóját is tartalmazza majd.

Az emlékmű létrehozásához a lakosság, szervezetek és cégek felajánlásait is várja az Önkormányzat, tekintettel a megvalósítás jelentős költségvonzatára. Aki szeretné hozzájárulni a mártíroknak méltó emléket állító alkotás költségeihez az alábbi számlaszámre utalva tehet felajánlást: 11784009-15730129-10040007 „Bányász emlékmű” közleménnyel.

A képen az emlékmű makettje látható.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []