Miben segíthetünk?

Méltó helyre kerülnek a régi sváb sírkövek

Méltó helyre kerülnek a régi sváb sírkövek
2022. szeptember 2.

Elkezdődtek a munkálatok a temetőben a régi sváb síremlékek helyének kialakításával kapcsolatban. A 16-os parcellán helyezik el ugyanis azokat a több százéves sváb sírköveket, melyek a temetőben évek óta mostoha körülmények között, egy helyre gyűjtve, sorsukra hagyva várakoztak.
A kialakult helyzetre Fogarasy Attila helytörténész hívta fel a figyelmet tavaly, majd Spanberger Zsolt képviselő karolta fel az ügyet. A képviselő közbenjárásával a síremlékek most méltó helyre kerülhetnek. Egy tavaly novemberi testületi döntés értelmében ugyanis a 16-os parcellán, a régi gyermeksíroknak kialakított kegyeleti emlékhely mellett helyezik el a sírköveket.
A helyszín kialakításának munkálatai a héten kezdődtek el. A szegély és a zúzottkő alap kiépítését követően térkő burkolat kerül a legyező alakú területre. Itt állítják majd fel méltó környezetben a régi sváb sírköveket, melyek közül a legrégebbi 1788-ból származik.
„Rendkívül fontosnak tartottam ezeknek a régi sírjelek megmentését, mivel nem csak kegyeleti, műemléki értéket képviselnek, de sváb múltunk, kultúránk fontos emlékei is. Köszönöm Fogarasy Attilának az ügy felvetését és a helyreállításban nyújtott szakmai segítségét!” – mondta Spanberger Zsolt képviselő.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []