Miben segíthetünk?

Munkacsoport dolgozik a város energiahelyzetének megoldásán

Munkacsoport dolgozik a város energiahelyzetének megoldásán
2022. szeptember 16.

A városvezetés augusztus óta folyamatosan azon dolgozik, hogy a megnövekedett energiaárak miatt, Pilisvörösvár az önkormányzati fenntartású épületeinek energiahelyzetét átvizsgálja és megoldja.
Mint ismert az önkormányzatok kikerültek az államilag támogatott energiabeszerzésből, az erre fordított költségek jelentősen megnövekedtek, ami országosan óriási feladat elé állítja a településeket. Az ezzel kapcsolatos nehézségekről az elmúlt időszakban több önkormányzati vezető is megszólalt a médiában.

A megnövekedett energiaárak városunk közüzemi kiadásait is jelentősen megemelik, akár több száz millió forinttal is. A nem várt óriási többlet kifizetését Pilisvörösváron az is nehezíti, hogy a város mintegy 1,8 milliárd forintos pénzvagyona a Sberbankban ragadt, melynek visszafizetéséről egyelőre nincsenek információk.

A helyzet megoldására Strack Bernadett alpolgármester és Varga Péter műszaki tanácsnok vezetésével önkormányzati és hivatali szakemberekből munkacsoport alakult a Városházán. A csoport hozzákezdett a helyzet felülvizsgálatához és egy megoldási akcióterv kidolgozásához. A cél a fogyasztás csökkentése és a maximális energia- és költséghatékonyság elérése. A folyamatban lévő vizsgálat érinti az összes önkormányzati fenntartású intézményt így a Polgármesteri Hivatalt, a Művészetek Házát, az óvodákat, a bölcsődét, a könyvtárat, a Szakrendelőt és a Napos Oldalt. A vizsgálatba energetikai szakembereket is bevontak, valamint a Hivatal az energiaszolgáltatókkal is felvette a kapcsolatot, de sajnos az energiaárakról pontos adat még nem áll rendelkezésre.

„Az elmúlt időszakban folyamatosan azon dolgozunk, hogy megoldjuk intézményeink téli energiaellátását. Az elemzések után egy intézkedési akciótervet készítünk, melyben az egyes szintek életbe lépését különböző külső tényezők, így az energiaárak változása és az állami szerepvállalás szintje befolyásolja. Az intézkedési terv részleteit - a kidolgozást követően - ismertetjük majd a vörösváriakkal. Ehhez a helyzethez is úgy állunk, ahogy az elmúlt három év jelentős és váratlan kihívásaihoz: arra törekszünk, hogy átlendítsük városunkat a nehézségeken. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a vörösváriak a lehető legkevésbé érezzék meg ennek hatásait”-mondta Fetter Ádám polgármester.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []