Miben segíthetünk?

Csökkenti az Önkormányzat a város energiaköltségét a közvilágítás átalakításával

Csökkenti az Önkormányzat a város energiaköltségét a közvilágítás átalakításával
2022. november 24.

A közvilágítás racionalizálása a következő lépése a város energiatakarékossági akciótervének. Ennek jegyében új rendeletet fogadott el a Képviselő-testület csütörtök délutáni rendkívüli ülésén. A rendelet értelmében Pilisvörösvár teljes területén - az energiaárak mérséklése érdekében - a közvilágítás átalakítására kerül sor a világítótestek egy részének (37 százalékának) átmeneti leállításával és a biztonsági szempontok figyelembevételével.

Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt az Önkormányzat közvilágítási energiaköltsége augusztustól havi szinten jelentősen emelkedett. Az előzetes számítások szerint éves viszonylatban több, mint háromszorosára - 27 millió forintról 87 millió forintra - növekszik Pilisvörösvár közvilágításának évi költsége. Ez a kedvezményes – végső menedékes – árat jelenti, ami január elsejétől tovább emelkedik. Az ez év szeptemberi számlák összege például 4,4 millió forint, ami több, mint duplája az előző év szeptemberi, kétmillió forintos költségnek.

A költségek mérséklése érdekében, az energiatakarékossági akciótervvel összhangban vizsgálta meg a város a közvilágítás racionalizálásának lehetőségét.

A vizsgálat keretében az Önkormányzat kikérte a Magyar Közút és az illetékes rendőrkapitányság állásfoglalását is. A Magyar Közút levelében azt írta, hogy az energiahelyzet megoldására tett települési lépéseket tudomásul veszik és lehetőség szerint támogatják, ugyanakkor bizonyos szempontok megfontolását kérik. A rendőrség pedig arról tájékoztatta az Önkormányzatot, hogy nem rendelkezik kompetenciával a döntés meghozatalát illetően.

A beérkezett vélemények, a vonatkozó kormányrendelet és a biztonsági szempontok alapján tehát az Önkormányzat megalkotta a közvilágítás működéséről szóló helyi rendeletét, mely az energiaárak mérséklése érdekében, a közterületi világítás maximum ötven százalékos működtetését teszi lehetővé, amíg a veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet érvényben van.

Elkészültek a racionalizálásra vonatkozó konkrét tervek is. Ebben alapvető – a Közút által is megfogalmazott – szempont volt, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyek, valamint az útkereszteződések emelt szintű megvilágítása megmaradjon. A város közterületein található összesen 1.554 világítótestből mintegy 974 marad így bekapcsolva, a többi működését, és így a fogyasztását átmenetileg leállítják. Ezzel a világítótestek 63 százaléka üzemelhet továbbra is.

A feladat elvégzésére, a bekért árajánlatok alapján vállalkozót is választott a Képviselő testület, a munka tervezett összköltsége 871.000 forint lesz. A megváltozott üzemmód fokozatosan, várhatóan december elejétől lép életbe.

Az energiatakarékosság jegyében, a korábban kihirdetett akciótervvel összhangban számos intézkedést határozott el, és valósított már meg az Önkormányzat. November közepén fejeződött be a Széchenyi utcai tagóvoda szigetelése, jelenleg pedig a másik négy intézmény világításkorszerűsítése zajlik, hamarosan pedig a Zrínyi utcai épület tetőszigetelése is indul.

Az energiaárak növekedése okozta problémák megoldására még augusztusban önkormányzati és hivatali szakemberekből álló munkacsoport alakult. Ezt követően a városvezetés az energiafelhasználás és a költségek csökkentése érdekében egy három pillérből álló akciótervet dolgozott ki, melyet a Képviselő-testület októberi ülésén fogadott el. Az akciótervben korlátozó megszorító intézkedések, energiamegtakarítást célzó önkormányzati beruházások indítása és szociális intézkedések szerepelnek. Ezen intézkedéscsomag részét képezik a most elfogadott intézkedések is.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []