Miben segíthetünk?

Teljes Sberbanknál ragadt pénzvagyonát visszakapta Pilisvörösvár

Teljes Sberbanknál ragadt pénzvagyonát visszakapta Pilisvörösvár
2023. január 5.

Megérkezett a második, mintegy 227 millió forint összegű részlet is a város számlájára, ezzel Pilisvörösvár visszakapta a Sberbanknál ragadt pénzvagyonának száz százalékát. Az örömteli hír és ezzel együtt az utalás december végén érkezett. A Sperbankkal szemben fennálló követelés első 1, 2 milliárd forintos részét még november elején kapta meg az Önkormányzat, a mostani utalással pedig a teljes összeg visszakerült a város és intézményeinek számlájára. Az Önkormányzat a fizetések ütemében megkezdte a korábban folyósított csaknem 573 millió forintos áthidaló állami támogatás visszafizetését is a Magyar Államkincstárnak.

„Már az első részlet folyósítása is óriási eredmény volt, most pedig kimondhatjuk, hogy túl vagyunk és megoldottuk minden idők egyik - ha nem a legnehezebb - válságát. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki segített és közreműködött abban, hogy városunk kikerüljön ebből a súlyos anyagi helyzetből. Innentől kezdve teljes mértékben a fejlesztésekre, a beruházásokra, a városlakók életét jobbá tevő intézkedésekre fókuszálhatunk. Az első lépés ebben a folyamatban a nagy horderejű útépítések indítása lesz. Az elkövetkező terveket pedig az idei és a jövő évi költségvetésbe szeretnénk beilleszteni” - mondta Strack Bernadett alpolgármester.

Mint ismert a Sberbank 2022. március 3-i csődje okozta vis maior helyzet rendkívüli nehézségek elé állította Pilisvörösvárt, ugyanis a város számláit és 1,6 milliárd forintos pénzvagyonát a pénzintézetnél tartotta. A városvezetés a Sberbank zárását követőn teljes erővel azon dolgozott, hogy biztosítsa Pilisvörösvár működőképességét és megmentse a jó gazdálkodással elért pénzvagyonát. Tárgyalásokat folytattak és megkeresték a Pénzügyminisztérium, a Belügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank vezetőit, valamint a Sberbank végelszámolóját. Válságtanácskozásokat, rendkívüli testületi üléseket tartottak, akciótervet készítettek és még törvénymódosítási javaslatot is benyújtottak a helyzet megoldására. Ezt követően 2022. március végén állami áthidaló támogatásban részesült a város a működés biztosítása érdekében. A végelszámolásból pedig az év végén két részletben novemberben és decemberben kapta vissza Pilisvörösvár a teljes Sberbanknál ragadt pénzvagyonát.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []