Miben segíthetünk?

Nyertes pályázatok a Szabadság utcai Tagóvodában

Nyertes pályázatok a Szabadság utcai Tagóvodában
2023. január 11.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda Szabadság utcai Tagóvodáját támogató Szent Márton Óvodai Alapítvány évek óta kihasználja a lehetőséget, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közvetítésével megnyerhető nemzetiségi pályázatok révén a gyermekek óvodai életét színesítsék. A 2022- es évben 3 pályázatot nyújtott be a tagóvoda és összesen 1.200.000 Ft támogatást nyert ezáltal.

Az egyik, egész éven átívelő pályázat az alapítvány fenntartási költségeire irányult. Ezáltal sok, óvodában használatos eszközhöz juthattak a gyerekek, mint például a Boomwhackers hangzó rudak és a JBL hangfalak, melyek a zenei fejlesztést segítik elő, a német nyelvű papírszínház és hozzájuk tartozó mesék, valamint az esztétikus fejbábok a német nyelvi nevelés elősegítésére. Az alapítvány népszerűsítésére időjárásálló táblák is készültek az óvoda bejáratához.

Másik két nyertes pályázat egy- egy nemzetiségi program támogatására irányult:

Az őszi Nemzetiségi Hét immár tradicionálisnak nevezhető, de a pályázat segítségével az óvodán belüli hagyományos elfoglaltságokon kívül (Rahmkranzli sütése, rozmaring ültetés, táncház, mondókázás) egy házon kívüli programot is bekerült. A nagycsoportos korú gyermekekkel külön busszal a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban népi múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetett részt 40 gyermek. A nemzetiségi arculat felfrissítésére csoportonként új kékfestő terítőket és kötényeket kaptak a gyerekek. Zsámboki Szabolcs segítségével az óvodások kipróbálhatták a borkészítés nehéz munkálatait.

Német nyelvű Bőröndmesékkel már tavaly megismerkedhettek a gyerekek, most pedig egy másik társulattal vette fel a kapcsolatot az óvoda: Frank Ildikó Pécsről három új német nyelvű darabbal kedveskedett a gyermekeknek. A békakirály, a Holle anyó és a Karácsonyi mese is nagy tetszést aratott. Az itt látott és hallott meséket aztán a csoportokban tovább játszották a gyerekek az óvónők koordinálásával az új bábok és mesekönyvek segítségével. A cél ezzel is a német nyelv megszerettetése volt.

 

 
 
 
 
 

 
 

 

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda Szabadság utcai Tagóvodája és a Szent Márton Óvodai Alapítvány köszönetét fejezi ki Magyarország Kormányának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek a programok megvalósulásához nyújtott támogatásért.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []