Miben segíthetünk?

Eseménydús 2023

Eseménydús 2023
2023. december 19.
Az év utolsó lapszámában a Vörösvári Újság arra kérte Fetter Ádám polgármestert, hogy értékelje a 2023-as év eredményeit, összegezze a legnagyobb kihívásokat, és meséljen arról, hogyan készül 2024-re.

Ilyenkor, az év utolsó lapszámában mindig arra kérem polgármester urat, összegezze a lassan véget érő esztendőt. Tehát összességében hogyan értékeli 2023-at?

Annyi minden történt az elmúlt évben, hogy az egész Vörösvári Újság terjedelme is kevés lenne mindet leírni. Nagyon tartalmas, feszített, zakatoló évet tudhatunk magunk mögött. Volt ebben az évben gyakorlatilag minden, ami egy átlagos ciklusban elképzelhetetlen lenne. Szokták mondani, hogy „Isten mindenkire annyi terhet tesz, amennyit elbír.” (A. O. Esther) Rengeteg manapság a változás, melyhez folyamatosan alkalmazkodni kell, mindig naprakésznek kell lenni, és sosem szabad egy pillanatra sem hátradőlni. Ahogy ezt megteszi az ember, ahogy próbál egy kicsit engedni a szorításon, útjára indul a dominóeffektus. A változások nyomás alá helyezik a döntéshozókat, és új kérdéseket, új megoldási stratégiát generálnak. Úgy hiszem, hogy a 2024-es esztendő sikere adott lehet, ha ezek a folyamatos változások inspirálnak, doppingolnak, nem pedig lehúznak. Változás nélkül nincs fejlődés. Márpedig engem felvillanyoznak a változások, sosem voltam annyira erős és szilárd az elképzeléseimben, mint mostanában. Úgy gondolom, hogy egyik elődömnek sem kellett anynyira összetett és komplex problémahalmazzal megbirkóznia, mint a jelen önkormányzati vezetésnek, mindezek ellenére folyamatosan fejlődik a település. Fáradságos ciklus volt, rengeteg tervvel, rengeteg ötlettel, és ehhez jött a rengeteg probléma is, de semmi sem volt hiába. A belefektetett energia meghozta az eredményeket. Minden okkal történik, nem hiszek a véletlenekben. Nehéz, de mindezek ellenére abszolút eredményes és sikeres év van mögöttünk.

Melyek voltak az év legnagyobb volumenű feladatai, amiket sikeresnek ítél?

Nagyon sok projekt volt, számomra mindegyik fontos egytől egyig, mert mindegyik más és más. A teljesség igénye nélkül kiemelnék néhányat. Amikor polgármester lettem, szó szerint az első nap elkezdtem a lobbit a bölcsődével kapcsolatban. Nem volt könnyű projekt, de napok kérdése, és készen lesz. Idén debütált az ún. UBM sátor. Óriási dolog, hogy az egyik legnagyobb adófizető céggel olyan szintű kapcsolatot sikerült kialakítanom, ami a társadalmi felelősségvállalásból nemcsak jeles, hanem tankönyvi példa is lehetne. Elkészült a Búcsú tér park, a Szabadság út eleji árok- és parkolórekonstrukció, lecseréltük a buszmegállókat, a napokban elkészül a záportározó, és nemsokára a görpark is. Folyamatosan fejlesztettük a szakorvosi rendelőt ebben az évben is, eszközvásárlással (CTG, szívhangvizsgáló), valamint a nappali fektetőhelyiség kialakításával. Teljesen megújult a korábbi gazdaságtalan közvilágítási hálózat. Ezek mind-mind komoly és soha nem látott fejlesztések, és a majd 3 kilométernyi utcaaszfaltozásról még nem is beszéltem. Azonban a legbüszkébb arra vagyok, hogy a vörösvári lakosokat anyagilag is meg tudjuk becsülni, sőt a támogatás összegét folyamatosan emelni tudjuk. A babacsomagot javaslatomra vezettük be, és hamarosan átadjuk a 300.-at, az ezzel járó anyagi támogatást pedig a kezdeti 10 000 forintról 15 000 forintra tudtuk emelni. Emellett a 70 év felettiek ajándékutalványainak a névértékét is évről évre emelni tudjuk. • Voltak-e kihívások, vagy olyan eset, ami nehézséget okozott? Folyamatosan a kihívások tengerében úszom, de ez így van jól. Azt gondolom, tudom kezelni a nehéz időszakokat. Annak ellenére, hogy a B oldal elejét taposom, sok mindenen túl vagyok. Nagyon nehéz és fájdalmas döntést hoztam meg, amikor kitisztult előttem, hogy a TEVÖ-vel való közös utunkon egy elágazáshoz értünk, és én a másik irányba fogok továbbmenni, nélkülük.

Mit vár a 2024-es évtől?

Őszintén? Sokat. Sokunk számára sorsdöntő év lesz. Sziklaszilárdan várom az elém kerülő újabb kihívásokat.

Az ünnepek környékén lesz alkalma pihenésre, feltöltődésre?

A szeretteim körében igyekszem töltekezni, mert a 2024-es év is kihívásokkal teli és történésdús évnek ígérkezik. Fontos számomra, hogy a közvetlen környezetemtől kapott szeretetet és törődést meg tudjam hálálni, és figyelmemet ezekben a napokban a szeretteimre tudjam fordítani.

Mit kíván Vörösvárnak és a vörösváriaknak az új esztendőre?

Ugyanazt, amit a karácsonyi köszöntőmben is említettem, és ami általában minden újévi jókívánságom alapja, ami az egészségről és a békéről szól. Nagyon sérülékeny mindkettő. Sajnos a feszített hétköznapokban sokszor elfejtünk figyelni magunkra, illetve megállni és hálát adni mindenért, ami körülvesz minket. Szívből kívánom minden kedves vörösvárinak, hogy tudjanak elegendő energiát szentelni ezek ápolására az új esztendőben!

 Palkovics Mária

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []