Miben segíthetünk?

Könyvajánló: Ambrosia - Bari Árpád életműalbuma

Könyvajánló: Ambrosia - Bari Árpád életműalbuma
2024. január 6.

Bari Árpád festőművész 1953-ban született Budapesten. Gyerekkorát Pilisszentivánon töltötte. A Budapesten letett érettségi vizsga után a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol 1978-ban általános orvosi diplomát szerzett. „A festészet azonban mindig meghatározó szerepet játszott az életében, s az egyetemi évek alatt is számos önálló és kollektív kiállításon vett részt. Nyughatatlan élete külső-belső harcaiból sok mindent tudott a művészet segítségével »feldolgozni«, s miután a képeivel mindenütt feltűnést keltett, szentül meg volt győződve arról is, hogy a művészet képes – legalábbis indirekt módon – a világot jobbá tenni.” (Wikipédia) 

1984-től kezdve külföldön él és alkot. New York, Washington, Párizs, Frankfurt, München után 1985 végén Aschaffenburgban telepedett le. Ám nemcsak ez az északnyugat-bajorországi város mondhatja polgárának, hanem Pilisvörösvár is, hiszen háztulajdonos városunkban, és gyakran találkozhatunk vele itthon.

A róla nemrégiben megjelent Wikipédia-szócikk kerek 100 kiállítását sorolja fel 1972-től 2023-ig, ezek helyszíne négy alkalommal Vörösváron volt. Utoljára városunkban június 1-jén a Városi Könyvtárban találkozhattunk a művésszel és műveivel Ambrosia című életműalbumának bemutatóján.

Az ambrózia isteni ital a görög mitológiában, az istenek ennek a növénynek köszönhették halhatatlanságukat. Bari Árpád halhatatlanságát pedig az az ezernél is jóval több festmény és grafika adja, amelyeket termékeny művészi pályája során alkotott. Ebből a gazdag életműből választott 220-at a művész az idén tavasszal megjelent reprezentatív kiadványba, amelyet a Gabbiano Print adott ki.

A könyv megvásárolható a Fetter Könyvesboltban.

Fogarassy Attila könyvajánlója a Vörösvári Újság 2023. decemberi számában jelent meg.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []