Miben segíthetünk?

Polgármesteri közlemény a „Csobánka I. – mészkő” védnevű bánya tervezett bezárásával kapcsolatban

Polgármesteri közlemény a „Csobánka I. – mészkő” védnevű bánya tervezett bezárásával kapcsolatban
2024. szeptember 12.

Tisztelt Pilisvörösváriak!

Ezúton tájékoztatom Önöket arról, hogy 2024. szeptember 10-én Pilisvörösvár Város Önkormányzatának nem hivatalos úton tudomására jutott, hogy Pilisvörösvár település közigazgatási határától nem messze Csobánka közigazgatási területén a „Csobánka I-dolomit” védnevű bányatelekre vonatkozó környezeti hatásvizsgálati eljárás indult a Pest Vármegyei Kormányhivatal előtt, mert a bányavállalkozó elkészíttette a bányabezárási tervet, amely a dolomit kitermelést és a terület rekultivációját is tartalmazza. A tervezett kitermelés védett természeti területen történik.

A környezeti hatásvizsgálati eljáráshoz elkészített „Csobánka I.-dolomit” védnevű bányatelek bezárásának környezetvédelmi hatásvizsgálati dokumentációja értelmében:

A még meglévő ásványi nyersanyag kitermelésének tervezett mennyisége 2025-2027 években 30 000 m3, 2028-évben 26 000 m3.

A bánya rekultivációja során 360.000 m3 inert anyag beszállítását tervezi a Bányavállalkozó. A feltöltés várható időtartama 10 év, így évente 36.000 m3 inert anyag beszállítására kerülne sor.

3.2. A tevékenység megkezdésének várható időpontja

A még meglévő ásványi nyersanyag kitermelésének megkezdésére a szükséges engedélyek megszerzése után, várhatóan 2025. I. negyedévében kerülne sor.

A tájrendezés elkezdését a bányagödör feltöltésének megkezdésével a kitermelés befejezésével lehet megtenni. A jelenlegi információk birtokában 2028 végére jut el oda a kitermelés, hogy az inert anyag elhelyezése elkezdődhessen.

Ettől az időponttól (2029-től) kezdve várhatóan 10 év szükséges ahhoz, hogy a bányagödör feltöltését elvégezzék, miközben a még rendelkezésre álló ásványi nyersanyag kitermelését befejezzék.

Az ásványvagyon kitermelhető mennyiségeként a cca. 116 273 m3-ben jelölték meg.

A haszonanyag bányából történő elszállítása nyerges szállítójárművekkel a bányatelekről a bányatelekkel határos Csobánka külterület 098/2 hrsz-ú Csobánkát Pilisvörösvárral összekötő közúton keresztül történik.

A kitermelésre és a rekultivációra egymást követően kerül sor. A nagyobb mértékű terhelést az évi 36.000 m3 ~ 72.000 tonna/év) hulladéknak nem minősülő inert anyag beszállítása jelenti. ˙72.000 t/év maximális kapacitás esetén max. 2 gépkocsi fordulóval számolhatunk óránként: 72.000 tonna / 24 t/kapacitás / 250 nap / 10 óra = 1,2 forduló/óra.

A kitermelés alatt ennél kisebb forgalommal számolhatunk, mivel max. 30.000 m3 (48.000 tonna) haszonanyag kiszállítására kerül sor, évente, ami 0,8 fordulót jelentene óránként.

A Környezetvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint az eljárás során tartandó közmeghallgatást az érintettek személyes megjelenése nélkül tartja meg így az érintett nyilvánosság észrevételeit írásban teheti meg.

Az eljárás keretében a hatóságnak benyújtott kérelem és mellékletei (hatásvizsgálati dokumentáció teljes terjedelmében) megtalálható a https://kormányhivatalok.hu/kormányhivatalok/pest oldalon Pest Vármegye kiválasztását követően a Dokumentumok, nyomtatványok gombra kattintva a szabadszöveges keresés alkalmazásával az ügy tárgyára - Csobánka I.-dolomit bánya – kereséssel.

A dokumentumot áttanulmányozva kiderül, hogy a szállítási útvonal a Csobánkai útról a 10-es számú főúton Budapest vagy Piliscsaba irányába történik, így a nevezett bánya megnyitása Pilisvörösvár számára igen jelentős környezetterhelést okozna, különösen a zaj, rezgés és porterheléssel, valamint a városon áthaladó 10-es számú, amúgy is túlterhelt főút további teherforgalommal történő növelésével.

Az eljárás megindításáról Pilisvörösvár Város Önkormányzata nem kapott értesítést, így a város érdekeinek érvényesítése érdekében 2024. 09. 11-én írásban kértük a pest Vármegyei Kormányhivataltól az eljárásban ügyféli jogállásunk megállapítását.

A Csobánkai útra jelenleg is érvényben lévő 10 méteres hosszúság-korlátozás, és 12 tonnás súlykorlátozás, a csomópont és a 10-es számú főút jelenlegi terheltsége, valamint a közlekedési infrastruktúra állagmegóvása, a természeti és épített környezet védelme, és a közlekedés biztonsága érdekében a kitermeléssel járó tehergépjármű forgalom áthaladása Pilisvörösvár érintett területén nem biztosítható. Ezt mind az ügyfélkénti bejelentkezésben, mind a Kormányhivatal által megadott, a véleményezésre szolgáló e-mail címre jeleztük.

 

Kedves Pilisvörösváriak!

 

Személyes véleményem az, hogy a bánya működése során kitermelt anyagot és a bányarekultiváláshoz szükséges anyagot szállító teherautók, nyergesvontatók tovább növelik az amúgy is hatalmas forgalmat és ezzel ellehetetlenítik az életünket.

 

Fentiek miatt fontosnak tartom, hogy akinek a leírtakon túlmenően további észrevétele van, akkor azt írásban a zoldhatosag@pest.gov.hu címen 2024. október 21. napjáig tegye meg annak érdekében, hogy megvédjük településünket a tervezett bányanyitással kapcsolatos mindenféle káros hatástól.

 

Ezen túlmenően tájékoztatásul még szeretném közölni, hogy a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának Közigazgatási Jogegységi Tanácsának 4/2010. (X.20.) közigazgatási jogegységi határozata alapján a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (1) bekezdésében írt társadalmi szervezeteket (pl. helyi környezetvédő egyesületek) ügyféli jogállás illeti meg azokban a környezetvédelmi hatósági ügyekben, amelyekben a környezetvédelmi hatóság ügydöntő hatóságként jár el, illetőleg azokban az egyéb közigazgatási hatósági ügyekben, amelyekben jogszabály a környezetvédelmi hatóság környezetvédelmi szakhatósági közreműködését írja elő.

 

Pilisvörösvár, 2024. szeptember 12.

 

                                                                                         Dr. Fetter Ádám

                                                                                           polgármester

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []