Miben segíthetünk?

Hétindító hírek 2020.12.01.

Hétindító hírek 2020.12.01.
2020. december 1.

Részleges külső védelmi terv gyakorlat zajlott a Városházán

Részleges külső védelmi terv gyakorlatot tartottak a Városházán. Ennek az az oka, hogy a Pilisvörösváron működő Liegl & Dachser Szállítmányozási és Logisztikai Kft. úgynevezett felső küszöbértékű veszélyes üzemnek minősül, mivel a területén veszélyes anyagnak számító szereket is raktároznak. Az évente ismétlődő, kitalált veszélyhelyzetre épülő szimuláció célja, hogy felkészítse a városvezetést egy esetlegesen bekövetkező váratlan esemény kezelésére.

A piacozókra nem vonatkozik a vásárlási idősáv

Nem vonatkozik a 65 éven felülieknek bevezetett vásárlási idősáv a piacokra – beleértve a Széchenyi utcai piacot is -, vagyis minden korosztály korlátozások nélkül ellátogathat ezekre a helyekre. Nagy István agrárminiszter múlt kedden azzal indokolta a döntést, hogy általában a szabadtéri piacok sokkal biztonságosabbak a zárt, kis alapterületű boltoknál, emellett nélkülözhetetlenek az élelmiszer-ellátás szempontjából. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a járvány elleni védekezésre, a szabályok betartására ezeken a területeken is kiemelten figyelni kell. Mint ismert, a vásárlási idősáv bevezetéséről november 23-án hétfőn, az Idősügyi Tanács ülése után döntött a kormány. Eszerint hétköznap 9 és 11 óra között és hétvégén 8 és 10 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak az üzletekben.

Elsőbbség a 65 év feletti ügyfeleknek a postán

Elsőbbséget biztosít a Magyar Posta Zrt. a 65 év felettieknek az ügyfélkiszolgálásban a nyitást követő egy órában a járványhelyzet miatt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy előre veszik a kiszolgálásban az időseket az említett intervallumban. Az intézkedés múlt hét csütörtökön lépett életbe. Az 65 év feletti korosztály tagjainak ennek fényében azt javasolják, hogy közvetlenül nyitás után érkezzenek, a többi ügyfelüktől pedig türelmet és megértést kérnek. A fertőzésveszély csökkentése érdekében a Magyar Posta újra bevezeti az egyedi várakozási rendet is, ami annyit jelent, hogy egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgáló pult működik. Várakozni a bejárat előtt, egymástól legalább 1,5 méterre lehet.

Karácsonyfák díszítik a város több pontját

Meglepetéssel készült a Városgazda Kft. az adventi időszakra: összesen négy fenyőt állítottak és díszítettek fel Pilisvörösvár több pontján. A Fő téri fa idén is betlehemi jászollal egészült ki, „társai” pedig a Bányász emlékműnél, a Templom téren és a ligeti templomnál várják, hogy megcsodálják őket. Utóbbi három fenyőt helyi vállalkozók – Holitska Norbert, Bogár László és Peller Gábor – ajánlották fel. A körforgalomban mindezeken felül idén is megtekinthető a rénszarvas-installáció, illetve Pilisvörösvár a tavalyi évhez hasonlóan 2020-ban is díszkivilágítást kap. A karácsonyfákról készült képgalériát itt tekintheti meg.

Módosul a város adórendelete (Megjegyzés: Ez a bejegyzés 2020. december 01. napon hatályát vesztette!)

A vírushelyzet alapjaiban írta át mindennapjainkat, ezzel együtt Pilisvörösvár költségvetési terveit is.  Dr. Fetter Ádám múlt csütörtökön jelentette be, hogy 2021. január 1-től a város adórendelete módosul: megszűnik a kommunális adó, a helyébe azonban két új adó lép, az építményadó és a telekadó. A polgármester úgy véli, az új rendszer igazságosabb, számít az ingatlan mérete, kedvezményt biztosít a vörösvári lakosoknak, nyugdíjasoknak, csökkentett munkaképességű embereknek, gyermekek otthongondozási díjára jogosultaknak, valamint a családoknak. Strack Bernadett alpolgármester szerint vannak döntések, amelyeket merni kell felvállalni, még ha nem is népszerűek. De tudni kell előre látni, és akkor reagálni amikor még lehetőség van rá, szem előtt tartva a felelős gazdaságpolitikát.  Amelyik telken van épület, ott az építményadó kerül kivetésre, ahol nincs épület, ott a telekadót kell fizetnie a tulajdonosnak. Az adatbejelentések benyújtási határideje 2021. január 15. Az adóosztály munkatársai segítenek  a felmerülő kérdésekben: e-mailen info@pilisvorosvar.hu, telefonon a 26/330-233/108-109-110-111. számú mellékeken érhetőek el hivatali időben. Rendelet, adatbejelentő nyomtatványok, kalkulátorok itt: http://pilisvorosvar.hu/vorosvari/adofizeteshez-tajekoztato/

Pályázati pénzhez jutott Pilisvörösvár

Tizenötmillió forint pályázati pénzhez jutott Pilisvörösvár a zsidó temető felújításához, amely egy, a magyar kulturális örökség szerves részét képező műemlék. A kuratóriumi döntésről múlt héten érkezett hír, eszerint 106 település indult, ebből 46 pályázott sikeresen. Az Önkormányzat a MAZSIHISZ-szel kötött temetőgondozási szerződés alapján évente három alkalommal lekaszáltatja a füvet a temetőben. A MAZSÖK a pilisvörösvári, Lőcsei utcai zsidó temető illetve a hozzá tartozó kerítés felújítását a műemléki követelményeknek és a szakmai, jogszabályi előírásoknak megfelelően el fogja végezni.  Pilisvörösvár képviselőtestülete 2020. június 25-i rendes ülésén –  a jelen lévő tizenegy képviselő egyhangú szavazatával – döntött arról, hogy támogatását adja a Nemzeti Örökségi Alapítvány pályázatához.

Behajtási rendelet Pilisvörösváron

Behajtási rendeletről döntöttek Pilisvörösváron. Ennek az az oka, hogy a település területén több olyan út, útszakasz is található, amelyek teherbírását bár átlagos lakossági használtra tervezték, mégis gyakran nagy – 20 vagy akár 30 tonnás – járművek is használják, elsősorban építkezéssel kapcsolatos tevékenységgel összefüggően.  Az önkormányzat a súlykorlátozással meg akarja óvni ezeket az utakat, hogy állapotuk ne romoljon olyan ütemben, mint ahogyan az az elmúlt években ez megfigyelhető volt.  Az út használatának engedélyéért – rendeletben meghatározott mértékű hozzájárulással – forrást teremtünk a rendszeres útfelújításra. A rendelet nem terjed ki a közfeladatot ellátó gépjárművekre és azokra sem, amelynek tulajdonosa pilisvörösvári székhelyű vállalkozás, továbbá azokra a vállalkozókra, akik az önkormányzat megbízására hajtanak be a helyi közutakra. A súlykorlátozás a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművekre vonatkozik, A rendelet az összes belterületi közútra, és a főbb zártkerti útvonalakra 2021. március 1-én kerül bevezetésre. A behajtási kérelmeket a Lakosságszolgálati Osztályhoz kell benyújtani (e-mail: info@pilisvorosvar.hu). A kérelmet a mentességet élvező pilisvörösvári székhelyű vállalkozásoknak is meg kell igényelnie.
http://pilisvorosvar.hu/wp-content/blogs.dir/1/files_mf/1606403105-39_2020.-xi.-26.-behajtasi-rendelet.htm

Több, mint ötven facsemetét ültettek el

Összesen 56 fát ültettek el a városgazdák novemberben a Ziribári utcában. A csemeték a lakosság segítségével – közösségi esemény szervezésében – kerültek volna a földbe, ám ezt a jelenlegi járványügyi intézkedések sajnos nem tették lehetővé. Első körben 23, majd további 33 fa kapott „új otthont”. Az örökbefogadható facsemeték mellé tavasszal táblát helyeznek ki, amelyekre felkerül a jelentkezők neve, a fa fajtája valamint az ültetés éve. A tervek szerint minden örökbefogadó saját kezűleg ássa be a földbe a táblát tartó kis farönköt, méghozzá közösségi esemény keretében.

Elvégezték a szezon első síkosság-mentesítését a városgazdák.

A Városgazda Kft. emberei vasárnap hajnalban elvégezték a szezon első sikosság-mentesítését. Arra kérik a lakosságot, járműveikkel parkoljanak be telkeikre, hogy ne akadályozzák a munkát emlékeztetve, hogy ezen a héten havazás várható. A megtett útvonalról videofelvétel készült.

Pilisvörösvárra érkezik a Mikulás

Kivilágított, zenélő tűzoltóautóval járja Pilisvörösvárt a Mikulás december 6-án egész nap. Aki hallja a dalt, nézzen ki az ablakon, integessen. A Mikulás meglepetéssel is készül. Az eseményt Pfeiffer Ferenc ötlete alapján szervezi a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Művészetek Háza és Könyvtár, valamint a Polgármesteri Hivatal.

Munkát keres? Helyi vállalkozások álláshirdetései itt:
http://pilisvorosvar.hu/bejegyzes-cimkek/helyi-vallalkozasok-allashirdetesei/

Munkatársat keres? Nálunk ingyen hirdethet: 
Jelentkezés: allashirdetes@pilisvorosvar.hu

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []