Miben segíthetünk?

Hétindító Hírek

Hétindító Hírek
2021. április 6.
Ismét csokorba szedtük, mi történt múlt héten a városunkban, illetve városunkat érintően, húsvétkor és az ünnephez kapcsolódóan, illetve, hogy mire kell készülni.

Őrizzük meg a tisztaságot Pilisvörösváron

Önkéntesek, civil szervezetek, városgazdák, Közútkezelő – sokak munkája van abban, hogy március utolsó hetében Pilisvörösvár megszabadult jelentős mennyiségű hulladéktól illetve hordaléktól. A városvezetés ennek kapcsán arra kért mindenkit a múlt héten, hogy őrizzük meg azt a tisztaságot, amit összefogással sikerült elérni. Mint ismert, a takarítás több szakaszban és többféle módon zajlott napokon keresztül. A városgazdák - illetve a munkájukat segítő óvodai gondnokok összesen 251 órát töltöttek ezzel a feladattal, ebből 17 órán keresztül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. seprőgépét is „bevetették”. Utóbbi jármű révén összesen 22 köbméter hordalék gyűjt össze 4000 liter víz felhasználásával. A városgazdák a három napon át tartó munka alatt – azaz péntektől vasárnapig folyamatosan – pedig további 30 köbméter hulladéktól illetve hordaléktól szabadították meg a várost: a Fő utcai parkolókat és járdákat, a Vásár teret, a Hősök terét, a Babilon teret, Szent János utca elején lévő területet, a Manhertz Erzsébet teret, mindemellett több olyan utcát, ahol nagy mennyiségű hordalék gyűlt fel az út szélén, a járdánál. A munkájukat segítette egy kefés elektromos járdatisztító kisgép, illetve egy elektromos hulladékszívógép. Mint ismert, szombaton több civil szervezet, illetve egyénileg érkezett önkéntes is arra áldozta a napját, hogy megtisztítsák a várost. A polgármester külön köszöntetet mondott a horgászoknak, a Brave Dogs Kutyaiskola, a Szebb Környezetünkért Egyesület és a TEVÖ Egyesület tagjainak, akik kivették a részüket mind a szervezésben, mind a szemétszedésben. A PilisTV is járt a szombati takarítás egyik helyszínén, a tavaknál, az erről készült felvételt itt tekintheti meg:

https://www.youtube.com/watch?v=Z68N6RyeRcg

Húsvéti sétára invitált Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzata

Húsvéti sétára, egyúttal játékra invitált az ünnep alkalmából Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzata.  Azt kérték mindenkitől, hogy vigyenek magukkal tollat, és látogassanak el a Művészetek Háza bejáratához az instrukciókat tartalmazó füzetért.  „Ha elolvassátok a feladatokat, tudni fogjátok, merre induljatok! A játék során a füzetben összegyűjtött pecsétekből kirakott szóért cserébe a Tácsik Cukrászda Pékségben finom meglepetés vár rátok!” – olvasható az NNÖ felhívásában, hozzátéve, hogy akik válaszolnak a füzetben található 19 kérdésre, részt vehetnek egy nyereményjátékban. A kitöltött füzetet a Tácsik Cukrászda Pékségben kihelyezett ládába lehet bedobni, de elektronikusan is elküldhetitek a válaszokat az nno@pilisvorosvar.hu e-mail címre. A játék április 6-ig, keddig tart.

Áramszünet volt Pilisvörösvár egyes részein

Áramszünetre kellett készülni Pilisvörösvár egyes részein március 30-án 9 és 15 óra között, illetve 31-én. Az ELMÜ felújítási, karbantartási munkálatokat végzett a hálózatán, de azt ígérték, igyekeznek a lehető leggyorsabban befejezni a szükséges javításokat. Mint írták, a jelenlegi vírushelyzetben csak olyan feladatokat látnak el, amelyeket feltétlenül szükséges, és amelyek elhalasztása kockázatot jelentene: hatással lenne például egy gyógyszertár, vagy netán egy élelmiszerbolt működésére.

Gaz kapott lángra a Mandula utcában

Tűzoltókat riasztottak múlt kedden, a délutáni órákban a Mandula utcába. Mint kiderült, egy üres telken körülbelül 300 négyzetméteren égett a gaz. A Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület tájékoztatása szerint az érintett területen több autóroncsot tároltak, illetve egy régi hajótestet, de a lángok nem érték el egyiket sem. A raj egy gyorsbeavatkozó segítségével oltotta el az égő részeket, majd átlocsolták a telket.

Megjelent a Vörösvári Újság legújabb száma

Március 29. és április 1. között  kikézbesítették a Vörösvári Újság legújabb számát, azokra a címekre, ahonnan előzetesen regisztráció érkezett. Az aktuális, digitális lapszám már március 26. óta olvasható a pilisvorosvar.hu oldalán.  Aki a jövőben szeretné, hogy eljusson hozzá az újság, de még nem jelezte szándékát, az a januári újságban található igénylőlap visszajuttatásával, hivatali időben a 26/330-233-as telefonszámon, az ujsag@pilisvorosvar.hu e-mail címen, a Pilisvörösvár applikáción keresztül, valamint az internetes űrlap kitöltésével (https://bit.ly/ujsagregisztracio) megteheti azt. Azok, akik a fenti lehetőségek egyikén már jelezték igényüket, automatikusan megkapják az aktuális lapszámot, azaz regisztrálni mindössze egyetlen egyszer szükséges. A jövőbeli tervek szerint a város egyes intézményeiben is lehetőség nyílik majd hozzájutni az újsághoz.

Tűz ütött ki a Lőcsei utcában

Tűz ütött ki a Lőcsei utcában csütörtökön késő este. Egy családi ház kazánhelyiségé teljes terjedelmében égett, a lángok átterjedtek a fal mögötti kis folyosó falára és az emeletre vezető lépcsőre is. A pilisvörösvári önkéntes tűzoltók egy vízsugárral, kívülről kezdték meg az oltást, majd behatoltak az épületbe – megakadályozva ezzel, hogy a tűz tovább terjedjen. Ezzel egy időben elzárták a közműveket. A helyszínre a fővárosból is érkeztek egységek. Miután eloltották a tüzet, közösen elvégezték az utómunkálatokat. Az ott lakó az eddigi információk alapján könnyebb füstmérgezést szenvedett, őt a mentők a helyszínen megvizsgálták, de nem kellett kórházba vinni. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, az érintett lakó intézkedett a lakhatásáról.

Munkatársakat keres a Városgazda Kft.

Két fő munkatársat keres a  Pilisvörösvári Városgazda Kft. kertészeti és egyéb fizikai feladatok ellátására. Leendő kollégáikra a település közterületeinek gondozásában, tisztántartásában, kisebb építési, felújítási, karbantartási munkákban számítanak. Szakmai végzettség nem feltétel, a jelentkezéseket telefonon a +3670/642-1443 számon, vagy e-mailben az ugyvezeto@pivag.hu címen várják.

Kékbe borult a Pilisvörösvár felirat az autizmus világnapján

Kékbe öltözött a Pilisvörösvár felirat a körforgalomban április 2-án, az autizmus világnapja alkalmából – köszönhetően ismét a Művészetek Háza dolgozóinak. Az ENSZ 2007-ben jelölte ki ezt a napot azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrumzavarra, amely tízmilliókat érint világszerte. Az erről készült képet illetve posztot megtalálja a Vörösvári Kultúrház Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/vorosvarikultur/photos/pcb.182474010356607/183163310287677/

Pályakarbantartási munkákat végez a MÁV az esztergomi vonalat érintően

Áprilisban több alaklommal is pályakarbantartási munkálatokat végez a MÁV a 2. számú, Budapest-Esztergom vasútvonalat érintően.  A vasúttársaság tájékoztatása szerint április 10-én és 11-én hétvégén napközben, 2021. április 12-én és április 19-én éjjel, 2021. április 16-án késő este, illetve 2021. április 17-től 18-ig hétvégén, napközben dolgoznak majd Rákosrendező – Esztergom-Kertváros állomások között. Hogy ez mennyiben érinti a közlekedést – a menetrendet és az esetleges pótlóbuszos pótlást – ide kattintva olvashatja el:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/1-Helyi-hirek/755-Aprilisi-palyaepitesi-munkak-Budapest-es-Esztergom-kozott

Tömlővel indultak locsolni a tűzoltók húsvéthétfőn

„Önkénteseinknek a mai napon is használniuk kellett a tömlőt, de ma csakis azért , hogy a hölgyeink ne hervadjanak el! Egy teljes raj járta ma körbe a családjainkat ,hogy a kislányaink ,feleségeink és párjaink idén se maradjanak locsolás nélkül és ezzel is egy kicsit megháláljuk az egész éves támogatásukat!” – írta hétfőn Facebook oldalán a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület hozzátéve, hogy a csapat mindvégig ügyelt a járványügyi szabályok betartására és folyamatosan készenlétben állt, hogy egy esetleges riasztás esetén azonnal el tudjanak indulni. Ígéretük szerint hamarosan megosztanak egy videót a locsolásokról és az arra kapott reakciókról.


Videóüzenetben kívánt kellemes ünnepeket dr. Fetter Ádám polgármester

Videóüzenetben kívánt kellemes ünnepeket dr. Fetter Ádám. „Ne feledjük, Jézus az életét adta értünk, jelen helyzetben nekünk nem az életünket kell áldoznunk embertársainkért, családunkért, hanem még egy kis ideig otthon kell maradnunk és távolságot tartanunk” – mondta a polgármester, majd egy Ady Endre idézettel kívánt áldott húsvétot, és kért még egy kis kitartást. „A húsvét a vallás ünnepe. A vallás ad híveinek megnyugvást, hitet, föltámadást és mennybéli üdvösséget, nagypéntek pedig adja az emberi dokumentumok dokumentumát, a keresztrefeszítés igazságát, az apostolság tanulságait... Oh, boldogok a hívők, kik ma sírnak, zokognak, de tudják, hogy már holnap este hallelujázni fognak.”

Erős hidegfront érkezett, száraz de szeles hétre kell készülni

Kifejezetten szelesen, de szárazan telik a hét Stéhli Balázs amatőr meteorológus előrejelzése szerint. Már hétfő estétől erősen megnövekedett a felhőzet, éjszaka beborult az ég: kevés esővel, majd kevés havas esővel és hóval, viharossá fokozódó északnyugati, akár 80 kilométer per órás széllökésekkel markáns hidegfront érkezett. Kedd délután is legfeljebb 6 fokra számíthatunk. Szerdán sem lesz sokkal melegebb, délután csak 8 fok várható, és erős szélre kell készülni. Csütörtökre sem változik a helyzet az előrejelzés szerint, pénteken változóan napos, felhős, száraz idő lehet. A szél valószínűleg még mindig kitart, ugyanakkor akár 14 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Szombaton tovább melegszik az idő, délután 17 fok várható, bár szintén erős szél mellett.  Vasárnap megnövekedhet a felhőzet, kisebb esővel, záporokkal, erős északnyugati széllökések kíséretében pedig újabb, de ezúttal gyengébb hidegfront érkezhet. Délután 15 fok körüli hőmérsékeltre lehet számítani.  

Adatgyűjtésbe kezd a KSH Pilisvörösváron is

Önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket végez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Pilisvörösváron ebben az évben. Ennek nyilvántartási megnevezései a következők: munkaerő-felmérés és kiegészítő felvételei (havi rendszerességű), és felmérés a Háztartások Információs és Kommunikációs Technológiai eszközhasználatáról (2021. április-június hónapokban). Az összeírási munkát a KSH megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (Statek Kft.) fényképes igazolvánnyal ellátott kérdezői végzik. Tekintettel a járványhelyzetre, adatszolgáltatóiknak felajánlják a lehetőséget, hogy telefonon válaszoljanak, illetve egyes adatgyűjtések esetében kérik, hogy weben töltsék ki a kérdőíveket. A válaszadásra kijelölt háztartások kiválasztása véletlenszerűen történik. A statisztikai hivatal szerint a – bizalmasan kezelt – eredmények nélkülözhetetlenek a társadalom jellemzőinek feltérképezésében. További felvilágosítás munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8:00 és 16:30 óra között, pénteken 8:00 és 14:00 óra között a +36 80 200-766-os (3-as mellék) telefonszámon, illetve a lakinfo@ksh.hu email címen kérhető. További információt a www.ksh.hu oldalon talál.

Vízhiányra kell készülni az Őrhegy utcában szerdán

Karbantartási munkálatok miatt nyomáscsökkenés, ivóvíz-szolgáltatás szüneteltetése várható az Őrhegy utcában április 7-én szerdán 8 és 14 óra között - tájékoztatott a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Azt kérik az érintett lakóktól, hogy mindenki gondoskodjon a háztartásához elegendő vízmennyiség vételezéséről. "A karbantartás ideje alatt a lerakódott üledék felhasználói hálózatba bejutásának elkerülése érdekében kérjük a vízvételi helyeket (vagy a vízmérő előtti főelzáró csapot) zárva tartani!" - írják. A  szolgáltatás beindításakor az ivóvízben átmenetileg sárgásbarna elszíneződés, zavarosodás fordulhat elő, a mosatás, fertőtlenítés miatt pedig erősebb klór szag. Ezzel a jelenséggel kapcsolatban közölték, hogy ártalmatlan az egészségre.

Legyőzte a Pilisvörösvári UFC csapatát a bajnokesélyes

Vereséget szenvedett a hétvégén a Pilisvörösvári UFC csapata, amely ezúttal Piliscsabán játszotta le a soron következő bajnoki mérkőzést a bajnokesélyes Kistarcsa ellen. A meccs 9-1-es eredménnyel zárult. „A vendégek fizikálisan és rutinban is jóval előrébb járnak nálunk” – mondta Bilau Csaba, a Pilisvörösvári Utánpótlás Futball Club elnöke. A következő mérkőzés vasárnap lesz Diósd csapata ellen.

Baleset a Nyár utca -Kisfaludy utca kereszteződésben

Baleset helyszínére vonultak a pilisvörösvári önkéntes tűzoltók húsvétvasárnap. Néhány perccel dél előtt kapták a riasztást, hogy a Nyár utca és a Kisfaludy utca kereszteződésben frontálisan összeütközött két személyautó. Az egyik kocsi füstölt és folyt belőle a hűtőfolyadék. Mindkét járművet áramtalanították, az egyiket már az időközben helyszínre érkező fővárosi egységgel közösen. Tájékoztatásuk szerint a karambolban nem sérült meg senki, a forgalmi akadályt a tűzoltók szüntették meg kézi erővel, illetve felitatták az útra került folyadékot.


Megújultak a város játszóterei

Biztonságosabbá váltak Pilisvörösvár játszóterei a rugós oroszlántól kezdve a homokozón át egészen a játszóvárig. Az esedékes javításokat márciusban végezték el, a szóban forgó munkálatokra még januárban adott árajánlatot a pilisszentiváni IPS-Gyermekszem Kft. Azóta a családok már birtokba vehették a felújított játszótereket. A javítások költsége 1.065.420 Ft + ÁFA volt, ez tartalmazza az anyag- illetve a munkadíjat is. Az új részen, a Béke utcai – jelenleg zárva tartó –  játszótéren elhasználódott három döntött mászófal, ezt a fogásokkal együtt újra cserélték. A Görgey utcai játszótéren javították a csúszkás ügető játékot, és ugyancsak cserélték a mászófalat, illetve helyrehozták a döntött rámpát és a homokozó sarokülő elemeit. A Petőfi Sándor utcában található Lahmkruam Parkban a hinta új lapülőkét, a  Lőcsei játszótéren a rugós oroszlán pedig két új lábtartót kapott. A Saternus játszóváron pótolták a csavarvédő kupakokat, valamint kicserélték a dobogó részt, a lépcsőfokokat pedig szintén pótolták.  Bányatelepen, a Rákóczi utcai játszótéren ugyancsak az elhasználódott mászófalak helyére került új, összesen három darab a fogásokkal együtt, emellett szintén új felfogató egység a fém hintaállványra.  Ligeten, a Zrínyi utcai játszótéren is kicserélték a két mászófalat fogásokkal együtt, illetve bölcsős hintát a felfogatóegységgel. Emellett a homokozóra is felszereltek egy új oldalfalat. Az erről készült galériát ide kattintva éri el: https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/1-Helyi-hirek/763-Felujitott-jatszotereink-GALERIA

Költészet napi akcióval készül a városi könyvtár és a kultúrház

„Adjuk tovább egymásnak kedvenc verseinket, mert a vers lelkesít, felemel, megnevettet, vígasztal, ápol, gyönyörködtet”  - olvasható a Pilisvörösvári Könyvtár és a Vörösvári Kultúrház felhívásában. Az esemény oldalán azt kérték mindenkitől, hogy küldjék el kedvenc versüket április 9-ig, azaz péntekig a következő lehetőségek egyikére: a kozmuvelodes@mhpv.hu vagy a muveszetekhaza.pv@gmail.com e-mail címre, az esemény oldalára üzenetben, (http://bit.ly/verstovább), papíralapon pedig a Fő út 127. alatti postaládába. Azt kérik, hogy adják meg a vers címét és költőjét, valamint a beküldő nevét és életkorát. A költeményeket kinyomtatják és április 11-én, a Költészet napján városszerte elhelyezik. A verseket a könyvtár, a Sváb Sarok, a Lahmkruam kapuján, a Platz Piacon, valamint a tavaknál és a ligeti templom előtti padoknál kereshetik az érdekelődök.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []