Miben segíthetünk?

Dr. Tamás Ferenc (2023)

Dr. Tamás Ferenc (2023)

háziorvos

Dr. Tamás Ferenc 1967. január 25-én született Budapesten. Édesanyja pedagógusként dolgozott, édesapja a Magyar Optikai Művek minőségellenőre volt.

Már az általános iskolában kitűnt társai közül tehetségével, szorgalmával és segítőkészségével. Kiváló tanulmányi eredményeivel érettségi után rögtön felvételt nyert a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. 1992-ben szerzett diplomát, „Cum laude” minősítéssel. Még ebben az évben megkezdte rezidensi képzését Pilisvörösváron, mentora Dr. Hidas István volt. Háziorvostan szakvizsgáját jeles eredménnyel tette le, s azóta is folyamatosan képezi magát. A Doktor úr elismertségét és népszerűségét jelzi, hogy háziorvosi praxisa az évek során az egyik legnagyobb létszámúvá vált.

Nem csak családorvosként, hanem oktatóként is jelentős tevékenységet végez: több mint három évtizede tanársegéd, és 20 éve tanszékvezető-helyettes a SOTE Általános Orvosi Karának Családorvosi Tanszékén, és saját praxisában is oktatja a rezidenseket. 2008 óta a Dohányzásról Leszokást Támogató Központ tanácsadója, illetve oktatója. 2010 óta a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi tagja, és az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának titkára. 2010 és 2017 között a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének vezetőségi tagjaként tevékenykedett. A pilisvörösvári háziorvosi praxisközösség vezetőjeként főszervezője a helyben megvalósított Három generációval az egészségért szűrőprogramoknak.

Dr. Tamás Ferenc nevéhez számos, magyar és angol nyelvű orvosi folyóiratban, illetve szakkönyvben megjelent publikáció és tudományos szakcikk fűződik.

Munkásságát, családorvosi és oktatói tevekénységét több alkalommal hivatalosan is elismerték:

A Semmelweis Egyetem Kiváló Dolgozója díj, a Magyar Hypertonia Társaság Kongresszusának Legjobb Posztere díj, valamint a Magyar Hypertonia Társaság Marosvári Miklós Díjának kitüntetettje.

Felesége Tisza Ágnes, aki nem csak az életben, hanem a munkában is hűséges, megbízható és kitartó társa: a praxis 1997-es indulása óta asszisztensként dolgozik a Doktor úr mellett. Két gyermekük immár felnőtt, sikeres emberként járja a saját útját. Fiuk, Ádám, a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett mesterdiplomát, s egy nagy német cég szoftverfejlesztő mérnökeként dolgozik. Leányuk, Zsófia, a SOTE Általános Orvosi Karán végzett. Jelenleg rezidensi képzését tölti, s a jövőben -édesapja nyomdokaiba lépve- szeretné fokozatosan átvenni a praxist.

Dr. Tamás Ferencet kollégái és páciensei egyaránt szeretik, tisztelik, nagyra értékelik magas szintű szakmaiságát, lelkiismeretességét, emberségét, s az idei év elején mindannyian nagy örömmel fogadták súlyos balesete utáni visszatérését.

Az alábbi interjúrészlet hűen tükrözi a Doktor úrnak a gyógyítás iránti elkötelezettségét:

“A háziorvosok kompetenciája ma már messze túlmutat a receptek vagy beutalók felírásán. Van egy kapuőri szerepünk, hiszen hozzánk jut be leginkább még az is, például adminisztratív okokból, a gépjárművezetői engedély meghosszabbítása miatt, aki amúgy egyáltalán nem megy el orvoshoz. Ezért fontos, hogy ne csak az aktuális panaszaira figyeljük, hanem nézzük az egész embert. Kérdezzük ki és végezzünk el rajta minden olyan vizsgálatot, amire lehetőségünk van. Másodsorban pedig mindinkább van már a kezünkben egy olyan tudásbázis, amely egészen széles spektrumra terjed ki. Nagyon sok betegséget tudunk észlelni, és akár alapszinten kezelni is, de mindenképp látjuk, mikor és hová kell küldeni a beteget.”

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Dr. Tamás Ferenc háziorvos részére magas színvonalú szakmaisága, gyógyítás iránti elkötelezettsége, a prevenció területén végzett kiemelkedő munkája és az orvosképzésben betöltött szerepe elismeréseként Dr. Réthy Zoltán-díjat adományoz.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []