Miben segíthetünk?

Hétfői Hírek

Hétfői Hírek
2021. május 3.
Ismét összegyűjtöttük, mi történt a városunkban, illetve a városunkat érintően a múlt héten.

NAV: Úton a papíralapú tervezetek

2021. április 15-éig kérhették az szja-bevallási tervezetük postázását azok, akiknek nincs KAÜ-azonosítójuk. A telefonos, az SMS-es, a webűrlapos, a postai és a személyes igényléssel idén csaknem 225 ezren éltek. A tervezeteket a Nemzeti Adó-és Vámhivatal folyamatosan postázza az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címükre – közölte az adóhatóság múlt csütörtöki közleményében. Azok is számíthatnak levélre, akiknek a tervezete a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatszolgáltatása miatt felülvizsgálandó vagy befizetendő, visszaigényelhető adót tartalmaz. A postai csomag minden esetben tartalmaz egy rövid, személyre szabott tájékoztatót, az adóbevallási tervezetet, az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot (20EGYSZA) és az annak visszaküldésére szolgáló válaszborítékot. Egy kiegészítő nyilatkozatot is kapnak azok, akiknek a hibátlan tervezete, visszaigényelhető vagy befizetendő adót tartalmaz. Akik egyetértenek a postán érkező tervezettel, és kiegészítő nyilatkozatot nem kapnak, nincs további teendőjük. A tervezetet nem kell visszaküldeni, az a 2021. május 20-ai bevallási határidővel automatikusan bevallássá válik. Minden további ezzel kapcsolatos információt megtalál az alábbi linkre kattintva:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/16-NAV-kozlemenyek/807-NAV-Uton-a-papiralapu-tervezetek

Megjelent a bölcsődei felvétellel kapcsolatos tájékoztató

Megjelent a Önkormányzat által fenntartott Pilisvörösvári Tipegő Bölcsőde beiratkozással kapcsolatos hirdetménye, ezzel együtt elérhető az aktuális felvételi kérelem, valamint a felvétel rendjéről szóló, általános tudnivalókat tartalmazó  dokumentum is. A hirdetményből kiderül, hogy a 2021/2022. nevelési évre a beiratkozás időpontja: 2021. május 26-30. A szülők a „Bölcsődei felvételi kérelem” kitöltésével jelentkezhetnek, amelyet e-mail útján, a bolcsode@pilisvorosvar.hu e-mail címre vár az intézmény. A fent említett dokumentumokat ( hirdetmény bölcsődei beiratkozásról, bölcsődei felvételi kérelem , általános tudnivalók a bölcsődei felvétel rendjéről) megtalálják: a városi honlapon (https://pilisvorosvar.hu/varosunk-elete/varosinformacio/oktatas/bolcsode, a Tipegő Bölcsőde bölcsőde oldalán a dokumentumok menüpont alatt (www.tipegobolcsode.hu), vagy az alábbi cikk csatolmányaként:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/1-Helyi-hirek/811-Megjelent-a-bolcsodei-felvetellel-kapcsolatos-tajekoztato

A 10-es útra riasztották a pilisvörösvári önkéntes tűzoltókat

Baleset helyszínére riasztották a pilisvörösvári önkéntes tűzoltókat péntek esete. A rendelkezésre álló adatok szerint a 23-as kilométernél karambolozott három kocsi.  A raj az egyik autót áramtalanította, a járműből motorolaj , üzemanyag és hűtővíz is szivárgott, ezt úgynevezett felitató anyaggal felszórták, illetve a nagyobb törmelékeket is eltávolították az úttestről. Az első két kocsit az út túloldalán lévő parkolóba tolták kézi erővel, a harmadikat pedig autómentő szállította el. Mivel az út további tisztításra szorult, értesítették a közútkezelőt. Kiérkezésükig a raj a helyszínen maradt. A mentők megvizsgálták a baleset érintettjeit, de végül egyikük sem szorult ellátásra.. A beavatkozás ideje alatt lassítás mellett haladt a forgalom – tájékoztatott a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

7,5 millió forint támogatást kap a város

Pilisvörösvár Város Önkormányzata 7,5 millió forint támogatásban részesült a Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából. Magyarország Kormánya a koronavírus-világjárvány által okozott kulturális ágazatot érintő károk hatékony enyhítéséről szóló Kormány határozat alapján, a Szakmai Döntőbizottság döntése következtében adományozta  városunknak ezt az összeget.

Munkatársakat keres a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda

Német nemzetiségi óvodapedagógusokat és óvodapedagógusokat keres a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda. „Tagóvodáink lelkes és innovatív nevelőtestülete várja azoknak a gyermekcentrikus, a pálya iránt elkötelezett, magas szakmai tudással rendelkező óvodapedagógusoknak, német nemzetiségi óvodapedagógusoknak a jelentkezését, akik szeretettel nevelnék óvodásainkat” – olvasható a felhívásban, amelyből kiderül: a kinevezés határozatlan idejű, jelentkezni 2021. 07. 31-ig lehet. Az elbírálás határideje 2021. 08. 10., az állás a döntés meghozatala után be is tölthető. A béren kívüli juttatások a következők: munkaruha támogatás (50 ezer forint évente), Cafeteria SZÉP kártya formájában (bruttó 170 ezer forint évente), valamint továbbképzési támogatás (15 ezer forint/fő évente). Jelentkezni önéletrajz, motivációs levél és diplomamásolat elküldésével, e-mailben (repasi.aniko@nnovi.hu) lehet Kissné Répási Anikó óvodavezetőnél, vagy személyesen előre egyeztetett időpontban a 06-70-489-1904-es számon.

Péntekig várták a javaslatokat a Réthy Zoltán-díjra

A Réthy Zoltán-díjra érkező javaslatokat legkésőbb 2021. április 30-ig – azaz múlt péntekig –  lehetett előterjeszteni írásban, a polgármesternek címezve. Az elismerést tavaly az alapellátásban dolgozó Dr. Kelemen Ilona gyermekgyógyásznak és Novákovics Magdolna sebészeti asszisztensnek ítélték oda. A vonatkozó rendelet hatálya a Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Szakorvosi Rendelőintézetében foglalkoztatott orvosokra és egészségügyi dolgozókra, valamint Pilisvörösvár közigazgatási területén a város egészségügyi alapellátását biztosító háziorvosokra, házi gyermekorvosokra, fogorvosokra, asszisztensekre, a védőnői szolgálat munkatársaira és az iskolaorvosokra terjed ki. A díjat azok kaphatják, akik Pilisvörösvár egészségügyében legalább 5 évet szolgáltak, akik erkölcsi tisztességgel, emberi megbecsüléssel rendelkeznek és a szakmájukban kimagasló teljesítményt értek el. Nyugdíjba vonulás, szakmai, családi okokból való eltávozás alkalmából, egész életmű elismeréseként is adható. A kitüntetéseket a rendelet szerint 2021-től minden évben a július 1-jei Semmelweis-napon adják át.

Szajkók díszítik a körforgalmat

Szajkók fogadják a Pilisvörösvárra be- illetve kifelé haladókat a városfeliratnál, a korforgalomban. A fészket és a madarakat ezúttal is a Művészetek Házának munkatársai alkották meg. A dekorációról készült fotót megtekinthetik a kultúrház Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/vorosvarikultur/photos/a.105523048051704/199807385289936/

Felállították a májusfát a Fő téren

Április utolsó napján a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében ismét felállították a Werischwarer Heitmatwerk Egyesület tagjai a májusfát a Fő téren, hirdetve ezzel a természet újjászületését. Az egyesület fiataljai ebben az évben is egyedül helyezték el a fát, amit az arra járók egy hónapig csodálhatnak meg. Az erről készült összeállítást ide kattintva éri el:

https://www.facebook.com/pilisvorosvar/videos/2933549570219102

Megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei

Újabb szakaszhatárhoz érkezünk a járvány elleni küzdelemben, szombattól a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban múlt hét pénteken. A kormányfő azt mondta, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják a vendéglátóhelyek belső tereit, a szállodákat, a szabadidős létesítményeket, állatkerteket, múzeumokat, mozikat, színházakat, edzőtermeket és sporteseményeket. Ezek a lehetőségek – rokon kíséretében – kiskorúak előtt is nyitva állnak. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a 16 és 18 év közöttiek oltása Pfizer-vakcinával az érettségi vizsgák után indul. A miniszterelnök szerint van annyi vakcina Magyarországon, amennyi összességében mindenki számára elegendő, aki be akarja magát oltatni. „Most már csak az embereken múlik, hogy fölvegyék az oltást” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy felelősségteljesen kell viselkednünk, mert nem vagyunk túl a járványon.

Fúvószene köszöntötte a vörösváriakat május elsején

Három kocsin három zenekar fúvószenével köszöntötte Pilisvörösvár lakóit május elsején, reggel 8 órától.  A Die Adlersteiner, a Die Berglänleder és a Die Spitzbuben töltötte meg muzsikával a várost. A „mulatságról” készült felvételeket ide kattintva éri el:

https://www.facebook.com/vorosvarikultur/videos/740049693330679
https://www.facebook.com/strack.bernadett.tevo/videos/364091501692503
https://www.facebook.com/Tevo2016/videos/163924565635406

Kikapott a Pilisvörösvári UFC

Kikapott a hétvégi mérkőzésen a Pilisvörösvári UFC csapata Délegyháza ellen Pilisszántón. A meccs 4-2-es eredménnyel zárult. Pár nappal korábban, szerdán a Magyar Kupa selejtezőjében pedig 6-2-es vereséget szenvedett a csapat Albertirsa ellen. A következő meccset vasárnap tartják Pilisszántón.

Az édesanyákat ünnepeltük vasárnap

Az édesanyákat köszönthettünk vasárnap. Ezt a napot világszerte ünneplik, de országonként eltérő, hogy mikor. Magyarországon május első vasárnapján tartjuk az 1920-as évektől kezdődően. Dr. Fetter Ádám a Facebook-oldalán idézettel köszöntötte az édesanyákat ezen a napon:

“Adhat Isten néked kincset, gazdagságot,
 Rubintokat és gyémántot, márvány palotát,
 Adhat pénzt, ragyoghat rajtad drága ékszer,
 Csak egyet nem adhat kétszer,
 Édes jó anyát.”

(Honthy Hanna)                                   

Kulcsszerepet kapott az Apatigrisben a pilisvörösvári önkéntes tűzoltók járműve

Kulcsszerepet kapott az RTL Klubon sorozata, az Apatigris évadzáró részében a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület járműve. A történet szerint az ifjú pár tűzoltóautóval ment a lagziba, a főhős ráadásul jó hasznát vette a tűzoltókészüléknek. A nézettségi adatok szerint körülbelül félmillióan látták a járművet, rajta a Pilisvörösvár felirattal, városunk logóját és a tűzoltóság parancsnokát.

Több mint száz diák kezdte meg az érettségit Pilisvörösváron

Összesen 111 diák kezdte meg az érettségit hétfőn Pilisvörösváron a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal. Az első napon középszinten 71 ezren, emelt szinten csaknem kétezren vágtak neki a megmérettetésnek országszerte, a járványügyi intézkedések betartása mellett. Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelési államtitkára korábban azt mondta, egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat egymástól másfél méteres távolságra, megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítő biztosítása mellett. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata, nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak. Ugyanez a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott. A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc állt rendelkezésre, mindkét szinten maximálisan 100 pontot lehetett elérni. Idén Jókai Mór, Kossuth Lajos, Mikszáth Kálmán, Arany János és Tóth Árpád szerepelt a témák között.  A következő hetekben 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik majd országszerte. A hétfői magyar vizsgák után kedden a matematika következik. Mint ismert, a járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan idén is elmaradnak a szóbeli vizsgák.

Már be lehet adni a pályázatokat a lakossági járdaépítésre

Május elsejétől benyújthatók a pályázatok lakossági járdaépítésre. A Hivatalhoz folyamatosan érkeznek a panaszok, megkeresések a hiányos, rossz állapotú járdák miatt. Az Önkormányzatnak azonban nincs elegendő anyagi forrása minden ezzel kapcsolatos igény kiszolgálására, emiatt az a döntés született, hogy térkővel és szegélykővel segítik a lakosság járdaépítést, hogy fejlődjön a gyalogos közlekedés infrastruktúrája, ezáltal javuljon a városkép és biztonságosabbá váljon a közlekedés. A pályázatot a teljeskörűen közművesített, a helyi építési szabályzat szerint kialakított önkormányzati tulajdonú közterületekre lehet beadni, minimum 60 méter hosszúságú szakaszra. Az egységes utcakép kialakítása érdekében a járdaburkolatot a városban legjellemzőbb 10x20 centiméteres szürke térkővel kell kialakítani, a kiépítésre kerülő járdának minimum 1,5 méter szélesnek (ott ahol a szükséges hely rendelkezésre áll) és akadálymentesnek kell lennie. A pályázat benyújtásának feltételeiről a városi honlapon tájékozódhatnak, vagy keressék a Hivatal munkatársait.  A vonatkozó dokumentumokat megtalálja az alábbi linken, illetve az adatlap nyomtatott formában az ügyfélszolgálaton is elérhető.

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/25-Hirdetmenyek-palyazatok/813-Jardaepitesi-palyazat-a-lakossag-szamara

Járdafelbontás optikai hálózatépítés miatt a Törökkút környékén

Megkezdte hétfőn a Telecom Nyrt. a járdafelbontást optikai hálózatépítés miatt a Béke utcában és Törökkút utcában, az Akácfa köz és a Csobánkai utca közötti szakaszon. A szolgáltató a FaceTel Hungary Kft.-t bízta meg a munkálatokkal az említett nyomvonalon. A járdaszakaszok felbontása után a szóban forgó területek teljes szélességben új szürke térkőburkolatot kapnak. A munkálatok zajjal járnak, ezért kérik az ott élők türelmét, megértését.  Kérdés esetén, illetve bővebb információért hívja a 06-30-180-3558-es vagy a 06-30-627-0034-es telefonszámot. Ahogy arról már többször beszámoltunk, a kivitelezés márciusban kezdődött meg az alépítmények elhelyezésével. Dr. Fetter Ádám polgármester múlt ősszel ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a digitális tanuláshoz, otthoni munkavégzéshez is szükséges a nagysebességű adatátvitel. Ezzel a fejlesztéssel egy megbízható, korszerű és versenyképes szolgáltatás valósul meg.

Jegyzői beszámolók készültek a 2020-as évről

Videós jegyzői beszámolók jelentek meg, az első pénteken, a második pedig e hét hétfőn Pilisvörösvár Facebook-oldalán. Az első felvételen dr. Udvarhelyi István Gergely Pilisvörösvár gazdálkodásáról, a 2020-as év hivatali tevékenységéről és a legfontosabb újításokról, vagyis a Pilisvörösvár applikációról, ezzel összefüggésben pedig a lakosságszolgálati osztály munkájáról beszél, a másodikban pedig összefoglalja az Önkormányzat gazdálkodását érintő folyamatokat. A néhány perces felvételeket itt érheti el:

https://www.facebook.com/pilisvorosvar/videos/302316894737973
https://www.facebook.com/pilisvorosvar/videos/3844135968989047

A 45 oldalas jegyzői beszámolót pedig itt:

https://pilisvorosvar.hu/files/Documents/file/1fdd3d97-c441-41b3-bb4b-8e103571a7af.pdf?fbclid=IwAR1u92YFPo7KsOP2CO6IBedCvyEphU64mv49aabG714XwuNvSlrBzw80UxE

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []