Miben segíthetünk?

Márton-napot ünnepeltek óvodáinkban

Márton-napot ünnepeltek óvodáinkban
2023. november 21.

Újabb képcsokrot kaptunk a pilisvörösvári óvodáktól, ezúttal az intézmények Márton-napi ünnepségeibe leshetünk be. Az óvodák ilyenkor hagyományos lampionos felvonulást tartanak, amelyre szeretettel várják a szülőket, hozzátartozókat is. Délután az óvodába érkező vendégeket ízletes tea és forralt bor, zsíros kenyér, máshol perec, sütemény és tökleves is várta.

Szent Márton legendája minden óvodában megelevenedett - volt, ahol az óvónénik meseelőadásában, más intézményben árnyjáték formájában, míg akadt, ahol  a templomban fuvolajátékkal kísérve. „A szülők felajánlása mellett köszönjük a polgárőröknek és a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar tagjainak, hogy hozzájárultak az óvodák színvonalas programjának lebonyolításához” – olvasható a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda beszámolójában.

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejezéséhez kötődnek. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Másrészt ahhoz a legendához kötődik, amely szerint Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, de a ludak gágogásukkal elárulták. 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []